Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #17

Spanienredaktionens julkalender – lucka #17

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. Med sex dagar kvar till jul får vi ta del av Gimnástic de Tarragonas anspråk på att vara Spaniens El Decano.

Vilka tog fotbollen till Spanien egentligen? Svaret på den frågan har länge varit lokala rallare och brittiska ingenjörer vid Rio Tinto-gruvorna nära staden Huelva där klubben Recreativo de Huelva grundades. Detta är emellertid omdebatterat och Sevilla är en av klubbarna som ifrågasatt detta. Det handlar i mångt och mycket om detaljer och beroende på hur man ser på saker och ting. När det gäller grundandet av Recreativo så skedde detta den 23:e december 1889 och Sevilla den 25:e januari 1890. På den punkten är sålunda Recreativo en dryg månad äldre och har därför antagit epitetet El Decano – ungefär dekanen, den äldre.

Det finns emellertid en annan klubb som hävdar sin rätt som Spaniens äldsta, nämligen katalanska Gimnástic de Tarragona. Gimnástic, som oftast omnämns som bara Nástic, grundades så tidigt som 1:a mars 1886 – alltså tre år innan Recreativo. Likt de flesta tidiga spanska ligaklubbarna grundades Nástic på ett kafé, Café del Centro, i Tarragona – ungefär en timme från Barcelona. På LFP:s hemsida står det emellertid att Nástic grundades 1914 och inte 1886, hur kommer det sig?



Det finns faktiskt ett ganska enkelt svar på den frågan. Initialt handlade föreningen Gimnástic de Tarragona, precis som det låter som, om gymnastik. Faktiskt svensk linggymnastik för att vara mer exakt. Det var först under början av 1900-talet som majoriteten av de andra idrottssektionerna drog igång inom föreningen och 1914 startade alltså Nástic sin fotbollsverksamhet. Det dröjde dock fyra år, till 1918, innan man spelade sin allra första fotbollsmatch.

I Morbo skriver Phil Ball att folk i Tarragona fortsatt hävdar sig vara El Decano av spansk fotboll, vilket vi ändå borde kunna dementera vid det här laget. Recreativo får än så länge, och här får såväl Nástic- som Sevilla-supportrar ursäkta, räknas som Spaniens första fotbollsklubb. När vi ändå är inne på Gimnástic de Tarragona; hur ser det ut för dem idag? Klubben huserar i den spanska tredjeligan, Segunda B, och det har man gjort de senaste tre åren. Sedan 1950 har man bara spenderat en säsong i La Liga, säsongen 2006/07, och det är framförallt i de lägre divisionerna som den katalanska klubben hört i dess långa historia.

Spanienredaktionen2021-12-17 07:01:00

Fler artiklar om Spanien