Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #19

Spanienredaktionens julkalender – lucka #19

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. I dagens lucka tittar vi lite på den klubb som överraskat mest i år – Rayo Vallecano.

Rayo Vallecano är Europas just nu hetaste klubb. I alla fall om man tittar på hemmaplan i Madrids arbetarklass-stadsdel – Vallecas.

Rayo Vallecano har tagit 25 av 27 möjliga poäng i ligan på hemmaplan. I de fem stora ligorna har PSG stått för samma poängskörd.  Bayern München endast 24, Manchester City 22 och Inter 20. Det har dessutom gjort att Rayo seglat upp på en fjärdeplats i ligan. Otippat för klubben som huserade i Segundan förra säsongen.
 


Och i Segundan har klubben varit vid flera tillfällen förr. Till saken hör att Rayo har varit en typisk “jojo-klubb”. Inget har någonsin flutit på under en längre period. Klubben har kantats med ekonomiska problem. Deras tidigare ägare satt inlåst under 80-talet för skattefusk. Rayo fick sedan en kvinnlig president vilket de blev först med i La Liga.

Supportrarna har haft en central del i klubbens historia. Från aktiva utlras i Bukaneros till långsidesupportrarna som även de är aktiva. Både inom politik som det som händer runt klubben. När situationen inom klubben var som sämst, under 2011, stod supportrarna i främsta ledet tillsammans med spelarna och beordrade klubben att betala ut löner till spelare, ledare och funktionärer. Klubben gick i bankrutt strax senare.

Betalade 85-årings hyra
Det har alltid funnits en solidarisk känsla kring klubben. Ni kommer kanske ihåg den  85-åriga kvinna, Carmen Martinez Ayudos, som skulle bli vräkt från sin lägenhet i samband med den ekonomiska krisen. Hennes son hade försatt henne i skuld då han använt hennes lägenhet som borgen för att själv ta ett stort lån.

Klubben ville ställa upp för henne efter ett initiativ av dåvarande tränaren Paco Jemez.

– Vi ska inte bara sitta här och göra ingenting. Vi ska hjälpa den här kvinnan. När vi får chansen att hjälpa en person från vårt område så gör vi det, sa han då.

Sagt och gjort fick Jemez klubben och spelarna att betala Carmen Martinez Ayudos hyra för resten av hennes liv.

Så har det fortsatt. Klubben och fansen ställer ofta upp och visar solidaritet. Man bytte till och med ut sitt klassiska röda diagonala streck på tröjan en säsong för att låta strecken gå i regnbågens färger.

Strecket symboliserar såklart en blixt då det spanska ordet för blixt är just Rayo.

SPANIENREDAKTIONEN2021-12-19 07:01:00

Fler artiklar om Spanien