Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #20

Spanienredaktionens julkalender – lucka #20

Spanienredaktionens julkalender går vidare mot slutet av ännu ett år som kan räknas hem. Dagen till ära tar vi in VM-finalen som spelades i söndags, för att till slut sätta punkt för ett långt kapitel i den spanska fotbollshistorien. 

Ronaldo vs Messi, Real Madrid vs Barcelona, Mourinho vs Guardiola etc. 2010-talet var ett speciellt kapitel i klubbarnas rivalitet, definierat av allt mer infekterade omständigheter, definierat av två spelare som tävlade om titeln att vara bäst någonsin. Det var ett decennium som aldrig tog slut, en strid som inte skulle ta slut först efter sista kulan var avfyrad. Med tiden skulle de inblandade försvinna med vindens alla riktningar, ändå var det först nu i söndags, i samband med VM-finalen som den sista kulan till slut avfyrades.



Rivaliteten mellan Messi och Ronaldo handlade alltid om vem som kunde hitta det inom sig för det där lilla extra, om att hitta de marginalerna som gjorde all världens skillnad. När de båda till slut hade vunnit allting och gjort det ungefär lika många gånger vändes blickan mot sista utvägen. VM-bucklan som, trots allt, i slutändan ändå betyder mest.

Det känns någonstans som om finalen i söndags var den stora gränsdragningen. Att vi framöver kan referera till det som tiden innan Argentinas titel och tiden efter. Tiden innan, då det fanns utrymme att diskutera vem av herrarna som var bäst och tiden efter där det bara finns ett konstaterande. 

Nu är han bäst, nu har Lionel Messi något som Cristiano Ronaldo aldrig kommer få, äran att kalla sig själv världsmästare. 

Slaget är över, den bäste någonsin har korats, och med det har ett kapitel äntligen fått sitt slut i La Liga-historien. Med tiden kommer vi säkerligen kunna njuta av rivaliteten mer än vem som fick slutordet.

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2022-12-20 08:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien