Spanienredaktionens julkalender – lucka #18
Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. Julen lurar bakom hörnet och paketen läggs under granen. I dagens kalender hittar vi tre av Spaniens sämsta fotbollsregioner – men vilken är egentligen den sämsta?
Autonoma regioner i Spanien handlar dagens lucka om och för att göra det fotbollsrelaterat: Spaniens sämsta fotbollsregion. Här är det en hård kamp kan vi konstatera och vi är långt ifrån dominerande regioner som Katalonien, Madrid, Baskien eller Andalusien. Ett förtydligande är att exklaverna Ceuta eller Melilla inte kommer att ingå i denna redogörelse då dessa snarare räknas som autonoma städer och inte autonoma regioner. 17 autonoma regioner totalt, nu kör vi!
Många slåss om titeln som Spaniens sämsta fotbollsregion. Kriterierna för att anamma epitetet är antalet säsonger i La Liga samt antalet klubbar som spelat i La Liga – kvalitet och kvantitet med andra ord. Efter att ha gallrat ut en hel drös med regioner återstår Kastilien-La Mancha, Extremadura och La Rioja. Andra potentiella regioner hade kunnat vara Balearerna, Kantabrien, Pamplona och Murcia där blott ett lag i respektive region spelat i La Liga. Här har emellertid Mallorca, Racing Santander, Osasuna respektive Real Murcia huserat i La Liga-spel alldeles för ofta för att räknas med i ekvationen. Därav de tre återstående regionerna, här nedan kommer en kort motivering till respektive region – därefter får läsaren själv avgöra vilken som är den sämsta fotbollsregionen i Spanien.
Albacete Balompié
Kastilien-La Mancha
Regionen är Spaniens tredje största och har en befolkningsmängd på lite mer än två miljoner människor, vilket gör den till den nionde befolkningsrikaste regionen. Den absolut största staden är Albacete, följt av Guadalajara och Toledo. Från respektive stad hittar vi fotbollsklubbarna Albacete Balompié, CD Guadalajara och CD Toledo. Varken Guadalajara eller Toledo har spelat i La Liga, senast de spelade i Segundan var säsongen 2012/13 respektive 1999/00. Kvar finns dock Albacete som kan rädda regionens heder.
Totalt har Albacete Balompié spelat i den spanska förstadivisionen sju gånger. Som mest stabil var man under 1990-talet då det blev fem raka säsonger i finrummet där en sjundeplats 1992 blev den främsta skalpen. Säsongerna 2003/04 och 2004/05 blev det La Liga-spel igen men sedan dess har de harvat runt i såväl Segundan som i Segunda B. I skrivande stund spelar man i Segunda B. Spelare som Andrés Iniesta och Fernando Morientes inledde sina respektive karriärer i Albacete.
Extremadura UD
Extremadura
Regionen är Spaniens femte största och har en befolkningsmängd på drygt en miljon, vilket gör den till den 13:e befolkningsrikaste regionen. Den största staden är Badajoz, följt av Cáceres och Mérida. Städernas starkaste fotbollslag heter CD Badajoz, CP Cacereño och Mérida AD (tidigare Mérida UD och CP Mérida). Badajoz har som bäst spelat i Segundan (senast 2003) medan Cacareño bara lyft högre än tredjeligan en gång – 1952/53. Mérida spelade dock i La Liga två gånger: 1995/96 och 1997/98.
Idag spelar Mérida i Segundan av Segunda B (den nya ligaindelningen får ni titta upp själva), typ fjärdeligan, och senast man var aktuell i någon av proffsligorna var 2000 då man spelade i ordinarie Segunda División. Förutom Mérida återfinner vi också CF Extremadura, numer Extremadura UD, i regionen som också spelat i La Liga vid två tillfällen: 1996/97 och 1998/99. Numer spelar man i Primeran av Segunda B och är därmed regionens just nu bästa klubb. Några kända spelare från regionen är Ernesto Valverde och César Sánchez.
UD Logroñés
La Rioja
Regionen är Spaniens näst minsta och har en befolkningsmängd på ungefär 315,000, vilket gör den till den minst befolkningsrika regionen. Den enda staden i regionen är Logroño med ungefär hälften av regionens invånarantal. De näststörsta tätorterna, efter Logroño, är Calahorra och Arnedo. Mest känd är regionen för sitt vin men i Calahorra hittar vi industrier och i Arnedo skomakeri. Bästa klubben i Calahorra är CD Calahorra och spelar idag i tredjeligan – högre än så har man aldrig varit. CD Arnedo, från Arnedo (så klart), spelar i Tercera División (amatörnivå) och har bara vid två tillfällen spelat i Segunda B. Vi lämnar därför de mindre tätorterna och tittar på Logroño.
Den absolut bästa klubben från Logroño, i dess historia, var CD Logroñés som dock lades ned 2009 på grund av ekonomiska bekymmer. Mellan 1987-1995 spelade man i La Liga för att sedan återvända 1996/97 – totalt nio säsonger alltså. Den nya klubben från staden döptes till UD Logroñés. Klubben spelar idag i tredjeligan och var förra säsongen i Segundan. Några kända spelare från La Rioja är Santiago Ezquerro och Fernando Llorente.
*** *** ***
Vilken är då Spaniens sämsta autonoma fotbollsregion? Svårbedömt då det finns argument för alla tre – avgör själv!