Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #22
Salem Al-Dawsari, utlånad till Villarreal 2018, gjorde drömmålet mot Argentina i Qatar

Spanienredaktionens julkalender – lucka #22

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Dan före dan före dopparedan ger oss lucka nummer 22 och det misslyckade experimentet mellan La Liga och det saudiarabiska fotbollsförbundet.

Året är 2017 och La Liga har precis kommit överens med det saudiarabiska fotbollsförbundet i ett mycket märkligt ärende. Det var i oktober det året som La Liga, alltså ligan (!), bestämde att nio saudiarabiska spelare skulle få spela i den spanska högsta och näst högsta divisionen. Spelarna skulle lånas in av ligan där de skulle få träna, utvecklas och eventuellt spela matcher i olika spanska klubbar. Lånet skulle gälla i sex månader och målet var att de saudiarabiska spelarna skulle bli bättre förberedda inför det stundande världsmästerskapet sommaren 2018.

Från saudiarabiskt håll var förhoppningen att spelarna skulle få så mycket speltid som möjligt – någonting som vi, i efterhand, kan konstatera att de i huvudsak inte fick. La Liga fick i utbyte större exponering i Saudiarabien och förmodligen, även om det inte riktigt är bekräftat, en viss summa pengar. Spelarna var gratis för klubbarna att ta in och lönerna slapp de också betala. Överenskommelsen gjordes också gälla, åtminstone offentligt, att klubbarna själva fick scouta vilka saudiarabiska spelare de ville ha.
Hur gick det då för dessa saudiaraber i La Liga? Spelarnas åldrar nedan visar hur gammal de var när de anlände till klubben.

***

Yahya Al-Shehri (CD Leganés) – 27 år
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Varmed i Saudiarabiens VM-lag 2018 men inte nu 2022.

Fahad Al-Muwallad (Levante UD) – 23 år
Matcher: 2
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var med i Saudiarabiens VM-lag 2018 och var uttagen till truppen 2022 men stängdes av på grund av doping.

Salem Al-Dawsari (Villarreal CF) – 26 år
Matcher: 1
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var med i Saudiarabiens VM-lag 2010 och 2022. I VM i Qatar gjorde han ett drömmål mot Argentina i premiären. Spelade bara 33 minuter för Villarreal i ligan.

Nooh Al-Mousa (Real Valladolid) – 26 år
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var inte med i Saudiarabiens VM-trupp varken 2018 eller 2022. Fick endast sitta på bänken en gång i Segundan hos Real Valladolid.

Abdulmajeed Al-Sulaiheem (Rayo Vallecano) – 23 år
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Inte varit aktuell för varken VM 2018 eller 2022. Var aldrig med i Segunda-laget Rayos matchtrupp.

Ali Al-Nemer (CD Numancia) – 26 år
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var inte med i VM 2018 eller 2022. Satt på bänken endast en gång i Segundan med Numancia.

Abdullah Al-Hamdan – 18 år (Sporting de Gijón B)
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var inte med i VM 2018 eller 2022. Fick aldrig speltid i Sportings reservlag men fick spela i ungdomslaget.

Jaber Issa – 20 år (Villarreal B)
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var inte med i VM 2018 eller 2022. Fick aldrig någon speltid i Villarreals b-lag.

Marwan Othman – 19 år (CD Leganés B)
Matcher: 0
Lämnade: Efter ett halvår (när lånet var slut)
Övrigt: Var inte med i VM 2018 eller 2022. Fick aldrig någon speltid i Leganés b-lag.

***
Som det ovan tydligt visar fick aldrig de saudiarabiska spelarna den speltid som det saudiarabiska fotbollsförbundet hoppades på. Tanken var alltså att dessa spelare skulle få chansen att utvecklas och få träna samt eventuellt spela i sina respektive klubbar för att bättre förbereda sig för VM 2018. Sex av nio spelare var dock aldrig med i VM i Ryssland och endast var med i truppen i VM i Qatar.

Spelarna hade förmodligen kunnat få betydligt mer speltid i sina respektive klubbar i Saudiarabien vilket troligen hade gett dem bättre förutsättningar inför VM. Man förlorade med 0-5 och 0-1 mot Ryssland respektive Uruguay innan man besegrade Egypten med 2-1 i den sista matchen – båda lagen var då redan utslagna. Det går också att fundera kring avtal likt dessa. Nu var det inget tvång för klubbarna att spela dessa spelare, som uppenbarligen inte höll spansk toppnivå, men de tar ändå en plats i truppen som någon annan förmodligen hade varit bättre lämpad att ta men som missar sin chans. I Numancias fall satte man Ali Al-Nemer på bänken vid ett tillfälle för att man blivit lovade ett sponsoravtal om han kunde synas i TV-kamerorna.

Oavsett vad man tycker om detta går det att konstatera att experimentet var ett misslyckande. Det verkar ha varit en förlust för såväl spelarna som för Saudiarabien själva. Nya liknande experiment lär dock återkomma.
 

Spanienredaktionen2022-12-22 11:30:00

Fler artiklar om Spanien