Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #24

Spanienredaktionens julkalender – lucka #24

Spanienredaktionens julkalender för 2022 har kommit till slutet på sin långa vandring från 1:a december till julafton. Dagen till ära, ska skribenten som råkat få julaftons-uppdraget i några år nu sammanfatta det gånga året enligt tradition.

Om förra året var en rätt dyster tillställning var 2022 aningen mer optimistisk även om det ibland var så att den spanska fotbollen snurrade bort sig in i ett bisarrt territorium. 

På den positiva fronten måste man lyfta Real Madrids Champions League-vinst som den enskilt största framgången. Även om rubriken kanske inte är överraskande i sig är det rätt mäktigt att marängerna lyckades med triumfen i en post-Ronaldo era med ett åldrande mittfält och flertals spelare som inte har erfarenheten på den nivån. Att man sedan gjorde det med genom helt otroliga vändningar och prestationer som trotsade oddsen gjorde hela vården mer minnesvärd än deras tidigare vinster.

Någonting måste man självklart säga om deras närmsta konkurrenter Barcelona som trots en stökig ekonomi verkar ha vänt skutan mot bättre tider. I periferin störs klubben fortfarande av trassliga kontrakt som tynger ned balansräkningen men någonstans längs vägen har väl prestationerna på plan lyckats ingjuta lite försiktig optimism. Den stora frågan är om inte klubbens kortsiktiga åtgärder kommer hämma de långsiktiga möjligheterna till konkurrens på jättarna från Madrid. Vi håller tummarna för en roligare liga framöver, men undertecknad är skeptisk till att det håller. Tills dess är det mest underhållande att se presidenten Joan Laporta snurra i media med nya uttalanden som avlöser varandra där det kan gälla från alltifrån Messi till enskilda spelare som han desperat försöker skicka till andra orter. 

Den stora besvikelsen under det året som varit tillskriver jag nästan Julen Lopetegui som efter allt sämre resultat valde att lämna Sevilla under höstens gång. För bara några år sedan var han Spaniens hetaste namn, efter fiaskot mellan förbundet och Real Madrid har det mest bara gått snett. Sevilla kändes på förhand som en perfekt klubb att landa hos med tydliga ambitioner och resurser, istället försvinner han nu från ligan till de brittiska öarna med väldigt lite åstadkommet. Vi hoppas Julen, längs vägen, hittar hem igen. Samtidigt kan man inte låta bli att kittlas av tanken på att ha den galne Jorge Sampaoli tillbaka i ligan, det kommer inte bli en lång sejour, men det kommer bli underhållande och vi väntar spänt på vart det leder.

Några ord bör vi även tillägna landslaget som snopet åkte ut mot Marocko i åttondelen efter att ha missat samtliga straffar. Det var ett otroligt skickligt Marocko så vi får absolut inte ta något ifrån dem, samtidigt blev de 120 minuterna den bestående bilden av Spanien när Enrique väl tackade för sig. Ett landslag som trillar boll utan att för den delen hitta någonting av värde. Det blev extremt substanslöst och ingen kände väl att Spanien förtjänade att gå vidare.

Den roligare storien vi fortsätter att följa är Real Betis uppsving under Manuel Pellegrini som med en rätt spännande trupp lyckas slå långt över sin viktklass även den här säsongen efter att ha slutat femte under 2021/2022 säsongen. Det känns väldigt mycket som ett outsider gäng som man älskar på pappret men sällan lyckas hitta rätt i praktiken, men med Pellegrini har man verkligen fortsatt bygga på det Setien lämnade efter sig. Betis har med sin charm alltid varit en rätt enkel klubb att hålla på, men här finns det sannerligen potential för att kunna ta kliv mot att etablera sig längre upp i tabellen. 

Tack till alla er som hängt med i vår täckning av den spanska fotbollen under året och specifikt julkalendern. God jul och gott nytt år.

Spanienredaktionen2022-12-24 07:00:00

Fler artiklar om Spanien