Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #3
Luis Enriques smärta och brutna näsa - domaren Sandor Puhl som inte såg förseelsen och allt trauma det skapade.

Spanienredaktionens julkalender – lucka #3

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Bakom årets tredje lucka hittar vi ett brutet näsben och ett VM-trauma spanjorerna sent ska glömma.

Sommaren 1994 var en magisk VM-sommar för oss svenskar – en sommar och ett VM som man alltid kommer minnas och som fortfarande än idag lever kvar i mångas minnen. För Spaniens del är VM 1994 i USA mera utav ett trauma än ett lyckligt minne om fornstora dagar.

Vi ska också minnas att detta var en tid där Spanien och La Roja var ansedda att vara en av fotbollens stora misslyckande – man hade ofta ett starkt lag, målades upp som förhandsfavoriter, men misslyckades alltsom i mästerskapen. Innan VM-guldet 2010 hade man enbart en semifinal 1950 att skryta om på sitt cv och Italien var ofta sedda som motsatsen och även en antagonist som ofta stod i vägen. Innan La Roja i EM 2008 äntligen kunde brotta ner Gli Azzuri så hade italienarna slagit ut spanjorerna alla fyra gångerna som man möts i stora mästerskap – inför mötet i kvartsfinalen i VM 1994 så trodde nog många spanjorer att här var det dags för att trendbrott. Varken Spanien eller Italien hade haft den bästa starten på detta VM – men Italien hade verkligen med viss tur och stor möda tagit sig till kvartsfinal efter ett rätt stökigt VM. Men det fanns samtidigt AC Milans överkörning av FC Barcelonas ”dream-team” i CL-finalen våren inför VM med 4-0 färskt i minnet och som kanske gav italienarna visst psykologiskt övertag inför kvartsfinalen.

Alla vi som sett VM 1994 krönikan minns Italiens stökiga gruppspel i VM som inleds med förlust mot Irland och sen med målvakten Pagliucas utvisning i andra gruppspelsmatchen mot Norge efter 20 minuter, och Sacchi kontroversiella beslut att ta ut storstjärnan Roberto Baggio för att ersätta målvakten. En man mindre, storstjärnan utbytt och kniven mot strupen att vinna – men det blev Dino Baggio som klev fram i en kaotisk match och gav Italien segern med 1-0 på typiskt italienskt catenaccio stil. Trots denna segern och kryss mot Mexiko i sista omgången kom Italien trea i gruppen – vilket idag inneburit flygresa hem och respasss ur turneringen, så var det med 24 lags VM så att Italien tog sig vidare som en av de bästa treorna, men hade i åttondelsfinalen pånytt stora problem att besegra Nigeria som tog ledningen tidigt och sen fick Italien Zola utvisade – innan Roberto Baggio kvitterade väldigt sent i matchen och tvingade fram en förlängning där Baggio gjorde sitt andra mål och Italien hade halkat vidare ytterligare ett steg i denna VM-turnering och nu väntade Spanien.

För spansk del hade resan hit varit aningen lugnare och enklare om än inte direkt imponerande. Man tappade en 2-0 ledning i öppningsmatchen till 2-2 mot Sydkorea och kryss i omgång två mot Tyskland så var man tvingat att ta tre poäng mot Bolivia i sista omgången, vilket man löste. Åttondelsfinal hanterade dock Spanien bättre än Italien och körde över Roy Hodgsons Schweiz med 3-0. Trots detta var det ett spanskt landslag där förbundskaptenen Javier Clemente var föga populär i hemlandet, man ansåg att han spelade allt för tråkig fotboll och föredrog baskiska spelar i allt för stor utsträckning.

Foxborough, Massachussets – några mil söder om Boston var skådeplatsen för den här kvartsfinalen som inte enbart var het nere på planen utan även i luften och på den fullsatta läktaren. Något oväntat kanske så var det Italien som tidigt tog kommandot mot ett passivt och nervöst Spanien och 25 minuter in så tog Gli Azzuri rättvist ledningen efter ett fint distanskott signerat Dino Baggio som Zubizarreta inte hade en chans på.

I andra halvlek så kom Spanien ut från startblocken som ett helt nytt lag och tog över matchen i jakten på en kvittering – bara 15 minuter in i andra akten så kom också utdelningen när Barjuans kom fint fram längs Spaniens vänsterflank i en spelvändning, hans inlägg missades först av Bakero som sparkade hål i luften men kom istället till Jose Luis Caminero som via Bennarivos ben tryckte in 1-1 bakom Pagliuca. Matchen var kvitterade och Spanien var ute efter mer med klart momentum i matchen och radade upp möjligheter för att sänka Italien, ändra sitt egna öde och ta kål på en förbannelse. Den stora möjligheten fick Julio Salinas helt ensam med Pagliuca men lyckades inte överlista den italienska målvakten, en miss som skulle stå sig dyrt.

För med bara några minuter kvar av matchen fick Roberto Baggio en slumpartad möjlighet, Baggio som var kanske den spelare i Italien detta VM man inte ville ge lillfingret – han rundade enkelt Zubizarreta och la retfult in 2-1 Italien och återigen hade Baggio räddat Italien med ett sent mål – eller? Men mer drama återstod den här eftermiddagen.

I Spaniens desperata jakt på kvittering så hamnade så kom ett inlägg från höger och plötsligt så låg mittfältaren Luis Enrique på marken i Italiens straffområde, uppenbart plågad av smärtor. Ungraren Sandor Puhl som dömde matchen viftade spela vidare och menade att han inte sett något. Men när Enrique reste sig upp, man såg blod forsa från hans brutna näsa så förstod man att något hänt här. Reprisbilderna visade en väldigt elak armbåge signerad italienska försvararen Mauro Tassoti som sänkte Luis Enrique. Idag med VAR hade det varit solklar straff och rött kort – men i VM 1994 så blev det inget. Inte mer än en 8 matcher lång avstängning i efterhand för Tassoti. Det var ett sånt VM för Italien 1994 – allt studsade deras väg.

Spanien kände sig såklart arga, besvikna och bortdömda – med all rätt. Utvisning, straff och en man mer i förlängning hade varit en helt annan match om domare Puhl sett Tassotis överfall på Luis Enrique.

Än idag beskrivs detta som ett Spaniens största VM-trauma som man inte helt kan släppa – Luis Enrique har fått svara på frågor om det inför årets VM där han sitter som förbundskapten och inför mötet i EM 2008 så pryddes såväl spanska tidningarnas framsidor med bilder på Enriques brutna, blödande näsa som t-shirts – med texten ”Italien, vi glömmer aldrig detta”.



Källor: https://elpais.com/videos/universo-mundial-qatar/2022-11-24/mi-partido-favorito-el-codazo-de-tassotti-a-luis-enrique-en-el-espana-italia-del-mundial-de-usa-94.html
 

Niklas Hermansson@Nikche2022-12-03 07:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien