Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #6

Spanienredaktionens julkalender – lucka #6

Spanienredaktionens julkalender 2022 tar er med på spanska fotbollsanekdoter, högt som lågt. Lagom till matchen i VM-kvartsfinalen hittar vi, under lucka sex, tiden när ett marockanskt lag spelade i La Liga – det enda utomeuropeiska laget som någonsin kvalificerat sig för en europeisk toppliga.

I eftermiddag ställs Marocko mot Spanien i vad som brukar kallas för ett derby. Det stämmer i många avseenden, inte minst om det är geografi allena som styr den saken. I julkalendern för två år sedan behandlade undertecknad, som förstås nu står under pseudonymen Spanienredaktionen, de två spanska exklaverna Melilla och Ceuta som ligger på det afrikanska fastlandet (länk till det här). Förutom de numer, för er läsare, ökända exklaverna (mejla gärna redaktionen vilken favoritexklav i världen ni har) har också Spanien haft betydligt mer mark i norra Afrika historiskt.

Blickar vi tillbaka till det spanska protektoratet i Marocko infogades i stort sett hela den norra marockanska kusten. Även en slinga i Cape Juby (i de södra delarna, tänk gränslandet till Västsahara) tillhörde den spanska kronan. Båda områdena krävdes, vid Marockos självständighet, av dess lokala befolkning och efter vissa motstridigheter som inte här ska presenteras blev det så också. Förutom de där exklaverna, alltså. Innan det spanska protektoratets fall och innan områdenas införlivanden i nationalstaten Marocko lyckades emellertid ett marockanskt fotbollslag ta sig hela vägen upp till La Liga, ty dessa områden fick (likt exklaverna i nutid) delta i det spanska fotbollssystemet.

Det var säsongen 1950/51 som Club Atlético Tetuán tog klivet upp till den spanska högsta divisionen. Laget från staden med smeknamnet ”Granadas dotter” segrade i den ena Segunda-gruppen, fem poäng före modern och elva poäng mer än Ceuta. Jag behövde få in exklaven igen. Uppflyttningen var och är dock fortsatt unik. Atlético Tetuán är det enda lag som någonsin spelat i den spanska toppdivisionen som inte tillhör den europeiska världsdelen, eller kontinenten Eurasien om ni så vill. Faktum är att klubben än idag är det enda laget, utanför Europa, som någonsin spelat i en europeisk liga utan att vara europeisk. Bara det är ju spektakulärt!



Hur gick det då i La Liga? Ja, den sejouren var väl sisådär. Resan är ju trots allt målet, eller vad nu Karin Boye ska ha sagt. I synnerhet var det ett svagt bortaspel som sänkte det marockanska laget. På 15 försök förlorade Atlético Tetuán 14 (!) matcher, bland annat med 0-7 mot Celta Vigo och 0-8 mot Atlético Madrid. I norra Afrika gick det emellertid bättre och det var i övervägande där laget skrapade ihop sin, trots allt, mediokra poängskörd. En historisk poäng hemma mot Real Madrid (3-3) och en ännu mer betydelsefull seger hemma mot Atlético (4-1) var nog utan tvekan säsongens höjdpunkter. Klubben grundades trots allt av baskiska Atlético Madrid-supportrar, den ni.

Trots allt slutade Atlético Tetuán sist i La Liga-tabellen säsongen 1951/52. Med blott 19 inspelade poäng är man rankade som det näst sämsta laget i La Ligas maratontabell, endast stackars Cultural Leonesa ligger sämre till. Med det spanska protektoratets sammanbrott upplöstes klubben men här verkar sagorna ha olika slut/fortsättningar. Enligt vissa källor ska klubben vara den forntida varianten av AD Ceuta, som själva gick omkull 2012, medan andra menar att historien är mer linjär och att man slogs ihop med dagens Moghreb Tétouan (notera stavningen). Om det senare stämmer firade klubben 100 år genom att för första gången vinna den marockanska ligan. Och om detta stämmer spelar laget fortfarande i rödvita tröjor, likt de tröjor de fått av de baskiska Atlético-supportrarna en gång i tiden. Detta kanske en marockansk fotbollsspecialist kan reda ut, mejla!
 

 

Spanienredaktionen2022-12-06 07:01:00

Fler artiklar om Spanien