Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender lucka #7

Spanienredaktionens julkalender lucka #7

Årets julkalender innehåller rivalmöten och derbyn från den spanska ligan. När vi öppnar lucka sju finner vi det numera ganska avdankade Barcelonaderbyt mellan FC Barcelona och Espanyol. Men det har inte alltid varit så. Det fanns en tid då rivaliteten mellan klubbarna var stor och det bjöds på många jämna och händelserika matcher i el derbi barceloní.

Historik runt detta möte
Rivaliteten mellan Barcelona och Espanyol startade redan när klubbarna grundades. Barcelona grundades 1899 av en grupp schweiziska, brittiska och katalanska fotbollsspelare som leddes av schweizaren Joan Gamper, Elva månader senare grundades Espanyol av en katalansk student som till skillnad från Gamper och Barcelona tog fasta på det spanska ursprunget och döpte klubben till Club Español de Fútbol. Skillnaden mellan klubbarna var påtaglig från början – Barcelona var en klubb för utlänningar medan Espanyol var en klubb för enbart spanjorer.
 
Under 1910-talet växte rivaliteten mellan klubbarna. Barcelona ändrade sitt officiella språk till katalanska och många katalaner började identifiera sig med Barcelona och såg klubben som det typiskt katalanska. I samma veva bytte Espanyol namn till Real Club Deportivo Español och stärkte därmed sin koppling till den kungliga spanska identiteten. När de revolutionära rörelserna om ett självständigt Katalonien blossade upp i Barcelona gick Espanyol i motsatt riktning och förespråkade fortsatt centralstyre. Klubbarna och fansen stod på varsin sida i den politiska rörelsen och det blev startskottet för en hätsk stämning mellan fansen när lagen möttes. 1924 inträffade den första allvarliga incidenten när Barcelonasupportrar kastade in mynt på planen som en protest mot en i deras ögon felaktig utvisning av lagets crack Samitiér.
 
Till följd av den ekonomiska krisen på 1930-talet bröt uppror ut i Katalonien. Barcelona representerade då den förtryckta regionen, medan Espanyol stod för det spanska, för makten och för det högerextremistiska. Under det spanska inbördeskriget stred en grupp Espanyolfans på fascisternas sida, samma fascister som ett år tidigare hade skjutit ihjäl Josep Sunyol – Barcelonas dåvarande president, vilket givetvis spädde på rivaliteten mellan klubbarna.
 

 
När Franco tog makten och förbjöd katalanska som språk blev Barcelonas dåvarande arena Les Corts en fristad för katalaner och det enda stället där de kunde prata sitt modersmål. Detta gjorde att folket såg Barcelona som en symbol mot Francos förtryck och klubben blev mer populär. Espanyol å andra sidan brydde sig inte om att delta varken i protester mot diktaturen eller i kampen för katalansk självständighet och sågs därmed som förrädare.

Barcelona växte som klubb och hade större framgångar än Espanyol på fotbollsplanen, vilket la grunden för att Barcelonas betraktas som storebror och Espanyol som lillebror. För Espanyol var Barcelona fortfarande den största rivalen, både sportsligt och politiskt, men i och med Barcelonas framgångar och ständiga segrar mot Espanyol hittade Barcelona en ny rival i Real Madrid, som både var väldigt framgångsrika sportsligt och dessutom var en ännu större symbol för centralmakten och Francos regim. Därmed sjönk rivaliteten mellan de två katalanska klubbarna och sett till Barcelonas förkrossande statistik i officiella matcher lagen emellan – 109 vinster, jämfört med Espanyols 41 segrar – är det inte konstigt att prestigen i el derbi Barceloní numera inte är särskilt hög.
 
Fansen
Barcelonafansen kallas culés eller culers, vilket kan översättas till rumpa. Smeknamnet kommer från när Barcelona spelade sina matcher på Les Corts, där de sittande fansens rumpor kunde ses av de som passerade stadion. Espanyolfansen kallas periquitos – parakiter – och är ett smeknamn som härstammar från en tecknad katt på 1930-talet.
 
Det finns en allmän uppfattning om att Espanyol är mindre katalanska än Barcelona, vilket culés gärna påminner Espanyolsupportrarna om. Los periquitos å sin sida påpekar ofta hur arroganta Barcelonafansen är och har gjort en egen version av Barcelonas slogan ”Més que un club”. Deras lyder ”Catalunya és més que un club” – Katalonien är mer än en klubb. Sedan Qatars inträde i Barcelona har Espanyolfansen använt detta för att provocera culés med hjälp av en banderoll med orden ”Qatar is not Catalonia”.
 

En provocerande hälsning till Barcelona från Espanyolfansen.
 
När Espanyol 2009 flyttade till sin nya arena Cornellà-El Prat, som ligger utanför staden Barcelonas kommungräns, slängde Barcelonas dåvarande president Joan Laporta en känga i ansiktet på Espanyol när han sa att Barcelona nu var ensamma om att representera staden. Det togs inte emot väl av Espanyolsupportrarna, som alltid har ogillat Barcelonafansens sätt att utmåla dem som ”oäkta katalaner”.
 
Rivaliteten mellan fansen är nu för tiden inte lika stor som tidigare och trots att Espanyolfansen fortfarande hyser ganska mycket agg mot Barcelona återgäldar inte culés den känslan i lika hög utsträckning. När Espanyol tog sig till Uefacup-final 2007 var det en stor del av Barcelonafans som till och med ville att stadsrivalerna skulle vinna.
 
Även om Espanyolanhängare ogillar Barcelona finns det en spelare de respekterar – Andrés Iniesta. I början av augusti 2009 gick Espanyols nyblivna kapten Dani Jarque oerhört tragiskt och plötsligt bort i en hjärtattack 26 år gammal. Iniesta var nära vän med Jarque och när han slog in segermålet för Spanien i VM 2010 slet han av sig sin matchtröja och visade upp en tröja där han hade skrivit ”Dani Jarque, siempre con nosotros” – Dani Jarque, för alltid med oss.
 
Match vi minns
I slutet av säsongen 2006/07 stod ligaguldet mellan Barcelona och Real Madrid och Espanyol var högst delaktiga i guldstriden, trots att laget huserade i mitten av tabellen. I mitten av maj ledde Barcelona ligan, men tappade poäng mot Real Betis efter en sen kvittering. Samtidigt låg Real Madrid under mot Espanyol med 3-1, men lyckades vända matchen och vann till slut med 4-3 vilket gjorde att Real Madrid tog över serieledningen från Barcelona – på samma poäng men bättre inbördes möten.
 
Inför den näst sista ligaomgången låg Barcelona och Real Madrid fortfarande på samma poäng då Espanyol åter trädde in i handlingarna. Det vankades nämligen Barcelonaderby på Camp Nou. Barcelona var piskade att vinna, men Espanyol tog ledningen via Raúl Tamudo och för en sekund dog gulddrömmen för Barcelona. Strax innan halvtid kvitterade Barcelona efter att Leo Messi på Maradonavis slagit in bollen i mål med handen. ”Guds hand” vrålade culés världen över när Camp Nou exploderade i glädje medan Espanyolspelarna var fullkomligt rasande på att domaren inte såg att målet tillkom på fusk. Domaren ville inte lyssna på Espanyols protester och målet kvarstod. Samtidigt ledde Zaragoza över Real Madrid och just där och då kunde Barcelona känna ligapokalen i sina händer.
 
I den 57:e matchminuten kvitterade Real Madrid på La Romareda och guldet gled Barcelona ur händerna, åtminstone för en sekund. I samma minut smekte nämligen Messi in sitt andra mål – denna gång helt enligt regelboken – och Barcelona ledde inte bara över sina stadsrivaler utan hade dessutom återtagit serieledningen.
 
I Zaragoza hade hemmalaget återigen tagit ledningen mot Real Madrid och ligaguldet var så nära för Barcelona. I matchens sista minut på Camp Nou släckte dock Espanyol hoppet för Barcelona när Espanyollegenden och ikonen Raúl Tamudo – vem annars – behärskat rullade in 2-2 för Los periquitos. Bara minuten innan Espanyols mål hade Van Nistelroy nämligen kvitterat för Real Madrid och ställningen i ligatoppen var inför den sista ligaomgången oförändrad. Real Madrid behövde bara vinna sin sista match, vilket man gjorde, för att inkassera sin 30:e ligatitel. Espanyol var alltså högst delaktiga i att ligaguldet hamnade i Madrid den säsongen, något Barcelonafansen aldrig kommer att glömma.
 
Se mål och höjdpunkter från matchen här.

Spanienredaktionen2014-12-07 10:00:00

Fler artiklar om Spanien