Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #5

Spanienredaktionens julkalender – lucka #5

Spanienredaktionens julkalender 2021 tar er med på anekdoter från den spanska fotbollen, högt som lågt. Bakom dagens lucka hittar vi en spelare som faktiskt inte bara är den meste mästaren i La Liga utan även kanske Real Madrids främste genom alla tider – men trots detta en spelare som nog inte alla La Liga-älskare har full koll på.

Fransisco Gento – eller snarare Paco Gento som han alltid kallades – det är inte ett namn som många La Liga-fans eller kanske ens Real Madrid-fans idag känner igen. Men faktum är att Paco Gento är en av spansk fotbolls mest framgångsrika spelare nånsin och kanske en av fotbollsvärldens bästa vänsteryttrar nånsin – kan Paco Gento vara den mest anonyma storspelare någonsin också? Mycket möjligt – som vi ska komma att lära oss så är det en riktig rekordspelare.

Vi tar det hela från början – Fransisco Gento föddes 1933 uppe i norra Spanien i Kantabriska lilla orten Guarnizo söder om Santander. Efter att ha inlett sin karriär i flertalet olika amatörlag anslöt han till Racing Santanders akademi och började där en mer seriös satsning på fotbollen. Under säsongen 1952/53 inledde han hos Racing men karriären där blev kort -med endast 10 ligamatch och blev under säsongens gång värvade av Real Madrid, efter att ha imponerat så pass mycket när hans Racing mötte Real Madrid på Bernabeu i februari 1953. I den vita Real Marid-tröjan gjorde Paco sin första matcher som 20 åring under 1953. Paco debuterade faktiskt två matcher före en annan stor Real Madrid-legendar, nämligen Alfredo di Stefano och redan säsongen 1953/54 vann han sin första titel i huvudstaden, det skulle inte bli den sista och det var med perfekt timing som Gento anslöt till Real Madrid precis när man inledde sin kanske mest framgångsrika era någonsin.

Paco Gentos spelstil och största eftermäle är tveklöst hans speed – det var till och med så pass extremt att egna lagkamrater ”beklagade” sig över Gentos snabbhet – där di Stefano bland annat sagt att det slet på honom att hela tiden försöka hinna in i straffområdet när Gento hade bollen längs kanten och sprang förbi sin motståndare och sökte inlägg i boxen.



Paco Gento fick till sist ihop 761 matcher för Real Madrid med 263 mål gjorde och mängder av assist genom åren till framförallt Alfredo di Stefano och Ferenc Puskas. Hans facit med 19 spelade säsonger i La Liga och 12 säsonger som mästare mellan 1953 och 1971 är än idag spanskt rekord, likaså hans facit med 6 titlar i Europacupen. Så Paco Gento bär alltså rekordet för flest La Liga-titlar, flest Europacupen titlar och flest Europacupen-finaler – inget dåligt cv att visa upp. Men kanske var det att han spelade tillsammans med och under samma era som di Stefano och Puskas bland annat som gjort att Gentos namn litegrann fallit i glömska – men väl värd att hyllas och lyftas i våran lilla julkalendern här om inget annat.

Men 2015 fick Paco Gento en del upprättelse när han som en av få valdes in som hederspresident i Real Madrid för sina insatser för klubben och alla titlar han var med och vinna i den vita lagdressen – och nämndes i talet i samma ordalag som Santiago Bernabeu och Alfredo di Stefano, vilket vittnar något om den storhet som han faktiskt kanske har bland lite äldre Real Madrid-fans och kännare.

(Källor: https://m.allfootballapp.com/news/La-Liga/Paco-Gento-The-greatest-Real-Madrid-player-of-all-time/928403 , https://www.realmadrid.com/sobre-el-real-madrid/el-club/historia/jugadores-de-leyenda-futbol/francisco-gento-lopez , https://sportmob.com/en/article/977165-Francisco-Gento-Biography )
 

Niklas Hermansson@Nikche2021-12-05 07:01:00
Author

Fler artiklar om Spanien