Lagbanner
Spanienredaktionens julkalender – lucka #9

Spanienredaktionens julkalender – lucka #9

Dagens kalenderlucka tar vid där gårdagens slutade. Är det inte så det ska gå till i en julkalender egentligen? Luis Enrique leder inte längre det spanska landslaget.

Denna lucka skulle handla om Luis Enriques framgångar som förbundskapten för det spanska landslaget. För det har det varit trots sortin efter åttondelsfinalen mot Marocko. Luis Enrique får räknas in som en av de största och mest talangfulla tränarna som lett det La Roja. Under tecknad hade gärna sett ytterligare fyra med honom bakom styrspakarna.

Men när nyheten om att Luis Enrique får lämna sin post kom under gårdagen kändes den vinkeln på kalenderns nionde lucka lika rolig längre. Denna lucka blir helt enkelt ett avsked av Luis Enrique som trots sitt facit har fått en del kritik. Bland annat att Spanien spelar tråkigt och är målfattigt.

Av sina 45 matcher han lett La Roja under dessa fyra år har Spanien gjort 91 mål. Alltså mer än två mål per match i snitt. Av de 45 matcherna vann Spanien 24 matcher, spelade oavgjort 14 gånger och förlorade endast sju. Vid fyra tillfällen lyckades Spanien inte spräcka nollan, Sverigematchen i EM var en av dem.

Luis Enrique ledde laget genom en generationsväxling och lät hela 31 spelare debutera i a-landslaget. Vilket annat landslag har varit så generös mot yngre talanger?

Så här ser hans facit ut sedan 2018 då han tog över landslaget:

18 Nations League (V9, O4, F5)
8 VM-kval (V6, O1, F1)
8 Träningsmatcher (V5, O3)
6 EM matcher (V2, O4)
4 VM-matcher (V1, O2, F1)
1 EM-kval (W1)



På presskonferensen under torsdagskvällen mötte pressen en, som alltid, vältalig, hedersam och ödmjuk Luis Enrique. Han tackade förbundet, spelarna och hans tränarkollegor i Spanienstaben. Sist men inte minst tackade han fansen som han menade alltid har ställt upp även under svåra stunder.

– Det är dags att säga adjö vilket behöver lite reflektion. Vad laget behöver nu är ert stöd på alla sätt det går så att min efterföljare Luis de la Fuente kan lyckas med allt han föreslår. Kom igen SPANIEN! Adjö. Tack!, avslutade han med att säga.

Under denna tid förlade Luis Enrique sin dotter, Xana, som gick bort i cancer endast nio år gammal 2019. Det borde också vara det han hänvisade till när han tackade fansen under svåra stunder. Mitt under VM, den 27 november skulle Xana ha fyllt 13 år och han fick frågan hur han kände kring det.

– Hon är med oss varje dag, var hans känsliga svar.

Med det sätter vi punkt för dessa fyra år som Luis Enrique varit förbundskapten och för denna kalenderlucka. Det är bara att lyfta på hatten för en av de finaste människorna inom fotbollen.

Gracias Luis Enrique, para todos.


Vila i frid Xana Enrique.

Jens Kassnert@JensKassnert2022-12-09 07:01:00
Author

Fler artiklar om Spanien