Lagbanner
Spanjorer i världen – Cypern: Näst flest spanska spelare i världen

Spanjorer i världen – Cypern: Näst flest spanska spelare i världen

Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Den sista delen ur den här artikelserien tar oss till Cypern.

Cypern är en utav Europas minsta nationer med omkring en miljon invånare. Landet är rankat som nummer 130 på FIFA-rankingen, vilket gör ö-nationen till Europas femte sämsta fotbollsnation. Länder som Malta och Luxemburg är rankade högre. Cypern har aldrig spelat i något EM eller VM och de största framgångarna, rent sportsmässigt, har man nått på friidrottsscenen. Men trots de uteblivna framgångarna inom fotbollen, så är fotboll fortfarande landets största idrott. År 2012 lyckades dock APOEL FC chockartat  ta sig till en kvartsfinal i Champions League där Real Madrid visade sig vara för stora för cyprioterna. Det är Cyperns absolut största framgång på en fotbollsplan. Däremot var det väldigt få cyprioter på planen just den säsongen. Endast en cypriot startade i åttondelsfinalsvinsten mot Lyon det året.

Antalet utländska spelare i den cypriotiska ligan är väldigt stor. Exempelvis har ingen cypriotisk spelare vunnit skytteligan sedan 2003. Antalet spanska spelare är även den väldigt stor. Endast engelska Premier League har fler spanjorer i sin liga än Cypern - i hela världen. Någon manager finner vi däremot inte i den cypriotiska ligan längre. Den ökände Miguel Àngel Lotina, som åkt ur La Liga med klubbar som Real Sociedad, Deportivo La Coruña och Villarreal, fick sparken i februari av Omonia Nicosia. Men Cypern har haft otroligt många spanska spelare i sin liga sedan 2010. Varför så många valt att flytta till Cypern, eller varför cypriotiska lag vänt sig till spanjorer, låter jag vara osagt. Men man kan enkelt se en trend som inte verkar vilja brytas än på ett tag.

Spanjorer i Cypern
Bidari (Achnas)
Joan Tomas (AEK Larnaca)
Gorka Pintado (AEK Larnaca)
Miguel Escalona (AEK Larnaca)
David Catala (AEK Larnaca)
Ander Murillo (AEK Larnaca)
Pulpo (AEL)
Edu Oriol (AEL)
Toni Calvo (Anorthosis)
Aritz Borda (APOEL)
Marcos Gullon (Apollon Limassol)
Roberto (Apollon Limassol)
Hugo López (Apollon Limassol)
Víctor Gomez (Aris Limassol)
Toni (Doxa Katokopias)
Pedrito (Doxa Katokopias)
Pedro Basquero (Doxa Katokopias)
Dani Tortolero (Doxa Katokopias)
Pablo Suarez (Doxa Katokopias)
Fran Piera (Doxa Katokopias)
Dani Lopez (Doxa Katokopias)
Rodri (Doxa Katokopias)
Igor Angulo (Enosis)
Javi Cantero (Enosis)
Luis Moran (Ermis Aradippou)
Diego Leon (Nea Salamis)
Alex Rubio (Omonia Nicosia)
José (Omonia Nicosia)

28 stycken spanjorer återfinns alltså i den cypriotiska högsta divisionen. Jag kan väl med handen på hjärtat direkt säga att jag inte direkt känner igen många namn ifrån listan här ovan, men det är ändå intressant att så många spanjorer valt att slå läger på den lilla ön i Medelhavet. I mästerlaget APOEL, som dessutom vann den cypriotiska supercupen och den cypriotiska cupen, hittar vi mittbacken Aritz Borda. Borda är lagets enda spanjor och det mycket brasilianskinfluerade APOEL klarade sig allt som oftast utan Borda som endast fick starta nio ligamatcher i år. Ifjol anlände Borda till APOEL från Recreativo Huelva. Men något nytt kontrakt har det inte blivit för 29-åringen som får söka sig om en ny klubbadress till nästa säsong då APOEL inte erbjudit ett nytt kontrakt.


Cypriotiska Doxa Katokopias har flest spanska spelare i sin trupp - åtta stycken (!)..

Det finns många klubbar i Cypern som har tre-fyra spanjorer i sina lag, men det finns inget lag någonstans i världen (utanför Spanien) som har så många spanjorer som Doxa. Hela åtta stycken spanjorer finner vi i den lilla cypriotiska klubben som aldrig vunnit högsta ligan. Doxa var ytterst nära att ramla ur Cyperns finrum i år, men lyckades hålla sig kvar via en 2-0 seger mot Aris i den nästsista omgången. Då kunde vi skymta fem stycken spanjorer från start. Doxa har en tradition av stor influens från Portugal, men när Pablo Suárez lämnade Pontevedra för spel i norra Cypern år 2012 började någonting hända. På två säsonger skulle en spanjor i laget förvandlas till åtta och idag betyder spanjorerna i Doxa väldigt mycket för laget. Den tidigare Xerez-målvakten Toni är lagets förstamålvakt, den rutinerade Pedro Baquero bildar mittbackspar med nyss nämnda Suárez och Doxas anfallare går också under spansk flagg, Pedrito.

Ett annat lag med många spanska influenser är AEK Larnaca. Tidigare skrev jag om att Lotina var den enda spanjoren som tränat ett lag i Cypern den här säsongen, men i Larnaca finner vi dansk-spanjoren Thomas Christiansen. Christiansen är född i Köpenhamn, men flyttade redan som 18-åring till Spanien och till Barcelonas akademi. Trots att Christiansen aldrig fick representera Barcelona i La Liga, så spelade han två landskamper för just Spanien då han hade medborgarskap i både Spanien och i Danmark. Idag är alltså Christiansen manager för Larnaca som också är hans första klubb som manager. En annan gammal Barcelona-produkt från tidigt 90-tal är Xavi Roca som också är verksam i Larnaca via sin position som sportchef.  Fem spanjorer finns också i spelartruppen där den tidigare Celta Vigo-mittbacken David Catalá exempelvis är vicekapten i laget. Joan Tomás, som värvades från just Celta inför säsongen, har noterats för nio ligamål den här säsongen.


Gabilondo frälste inte publiken i Cypern på samma sätt som i Athletic Bilbao..

Förutom listan av spelare här ovan så har väldigt många andra spanjorer huserat i den cypriotiska ligan genom åren. En utav de första att hoppa på Cypern-vågen var den tidigare Real Madrid- och Liverpool-spelaren Antonio Núñez. Núñez vann bland annat Champions League med Liverpool år 2005 och spelade mellan 2009-2012 med Apollon Limassol. Även den forne Athletic Bilbao-yttermittfältaren Igor Gabilondo spelade i Cypern och då i nyssnämnda AEK Larnaca. Det blev dock bara sex ligamatcher för 35-åringen som la skorna på hyllan strax efter sin flytt till ön.

Visst, det är inga jättestora namn vi pratar om här. Men antalet spanjorer i Cypern har successivt ökat genom åren. Förr satsade man allt som oftast på grekiska eller brasilianska spelare i Cypern, men på senare tid har även portugiser och spanjorer visat sig vara viktiga för nationens fotbollsutveckling.

***

Då var den här artikelserien slut. I tio veckor har ni kunnat läsa om spanjorer runt om i världen som på ett eller annat sätt påverkat de inhemska ligorna. Många spanska fotbollsklubbar ligger väldigt dåligt till rent ekonomiskt och många anrika klubbar har fått se sig besegrade för den nya fotbollens tuffa konkurrens. Men konkurrensen finns inte bara inom de egna gränserna, utan sträcker sig bortom den iberiska halvön - som ni kunnat läsa i den här serien.

Tack för mig!

Nation 1 - Israel
Nation 2 - Portugal
Nation 3 - England
Nation 4 - Australien
Nation 5 - Italien
Nation 6 - Grekland
Nation 7 - Tyskland
Nation 8 - Österrike
Nation 9 - USA
Nation 10 - Cypern

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2014-06-06 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien