Spanjorer i världen – Portugal: Förvånansvärt få som lämnat avtryck
Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Vecka två bjuder oss på en resa till väst och till grannlandet Portugal.
De heta känslorna som finns i mötena mellan nationer som Argentina – Brasilien, Algeriet – Egypten, Kroatien – Serbien, England – Tyskland, och så vidare, må vara aningen mer uppskruvade. Men matcherna mellan de två länderna på den iberiska halvön, Portugal och Spanien, är alltid speciella och det finns en liten hat-kärlek länderna emellan. ”Storebror” Spanien har alltid varit lite bättre, lite finare och framförallt mer framgångsrik än sina grannar i väst – rent fotbollsmässigt. Så sent som EM 2012 så fick Portugal se sig besegrade i semifinalen, på straffläggning, av ett Spanien som i slutändan skulle kamma hem hela turneringen ganska komfortabelt när Italien slogs tillbaka med hela 4-0. Två år dessförinnan hade David Villa dessutom skickat Spanien vidare från VM-kvartsfinalen mot just Portugal.
Om det finns något som spanjorer älskar så är det att titta ner på portugiserna. Portugal är det land som La Selección har besegrat allra flest gånger och den portugisiska ligan ser man ofta som ett litet avdamp för gamla spelare i La Liga som inte klarar av den spanska högsta divisionen. Men om sanningen ska fram så är det ytterst få spanjorer som faktiskt tagit resan över gränsen och gjort ett större avtryck på Primeira Liga. Europas femte största liga (enligt UEFA) har, idag, blott fyra spanjorer i serien där ingen egentligen är nära på att slå sig in i det spanska landslaget – ännu. Om vi däremot vänder på steken så hittar vi tjugo portugiser i La Liga, varav sex var uttagen till landets senaste landskamp mot Kamerun.
Spanjorer i Portugal
Cristian Ceballos (FC Arouca)
Iván Balliu (FC Arouca)
Rodrigo (S.L. Benfica)
Diego Capel (Sporting Clube de Portugal)
Det största namnet i det här sällskapet får nog vara den sistnämnda Diego Capel. Den blonde yttermittfältaren, med det ökända ryktet som filmare, flyttade till den portugisiska huvudstaden inför säsongen 2011/12. Detta efter att han själv velat lämna sitt Sevilla som han hade spelat för sedan 16 års ålder. Almería-födde Capel är just nu inne på sin tredje säsong för Sporting. Det kanske inte ser alltför mycket ut, men det gör honom faktiskt till en utav de mest erfarna spanjorerna någonsin i den portugisiska ligan. Den tidigare spanska landslagsmannen har dock förlorat sin plats i startelvan och ryktas nu på väg bort från Portugal, men han är en ändå en utav få höjdpunkter gällande spanska spelare i Primeira Liga.
Yttermittfältaren Diego Capel, en av få spanjorer i Portugal
Annars kan vi skåda två spelare i FC Arouca. De gulklädda Arouca tog klivet upp från Segunda Liga, alltså den portugisiska andra divisionen, inför den här säsongen. Båda spelarna har kommit till den här säsongen, men ingen av dem är väl direkt jättekända. Iván Balliu kan användas både till höger och vänster i backlinjen och anslöt från FC Barcelona B när hans kontrakt med katalanerna gick ut förra året. 21-årige Cristian Ceballos anlände från engelska Tottenham Hotspur på lån, men är även han en tidigare Barcelona-produkt. Tillskillnad från Balliu, som är född i Katalonien, så är Ceballos ursprungligen från Kantabrien och Santander. Ceballos är en offensiv mittfältare. Båda spelarna har på ett mycket säkert sätt slagit sig in i Aroucas startelva.
Den fjärde spanjoren som kastat ankaret i väst är alltså anfallaren Rodrigo. Eller ja, spanjor och spanjor. Rodrigo Moreno Machado, som han egentligen heter, är född i Brasilien och började sin fotbollskarriär i Flamengo. Som 14-åring flyttade han dock till Spanien och Galicien, innan han år 2009 tog sig till Real Madrids akademi. Det blev dock bara en säsong i den spanska huvudstaden innan Benfica visade sitt intresse och köpte stortalangen från Los Blancos. Sedan dess, och efter en utlåning till Bolton Wanderers på en säsong, har Rodrigo vuxit fram till en startspelare för Portugals mest framgångsrika klubb. För de spanska ungdomslandslagen har det också gått väldigt bra för 23-åringen som bland annat gjort flest mål av alla spelare någonsin för det spanska u-21 landslaget. Anfallaren kan kanske vara något för Vicente del Bosque att titta närmre på efter VM i sommar.
Rodrigo - ett namn för det spanska landslaget i framtiden?
Spanjorer har, som nämnts tidigare, haft det väldigt svårt att slå särskilt stort i Portugal. Detta trots att länderna ligger alldeles intill varandra alltså. Spanien må vara ett utav de världsledande nationerna när det gäller fotbollsutveckling och hur man rent taktiskt ska vinna framgång i den moderna fotbollen. Men den portugisiska ligan har inte riktigt fått upp ögonen för detta som exempelvis Israel (som jag skrev om förra veckan). Quique Sánchez Flores och José Antonio Camacho är två tränare som försökt men inte riktigt lyckats. Manchester City-mittfältaren Javi García är en utav få spelare som faktiskt gjort ett avtryck på den portugisiska fotbollen under sin tid i landet.
Jag skulle dock, i min lilla slutkläm, vilja nämna en person vid namn Carlos Pérez Àlvarez. Carlos Pérez, som han oftast gick under, var en gammal Celta Vigo-produkt, men Carlos lyckades aldrig slå sig in i Celtas a-lag på allvar, utan lämnade Galicien och hamnade 1998 i G.D. Chaves i Portugal. Carlos skulle sedermera spendera sin resterande karriär, mellan 1998 och 2005, i Portugal där han representerade (bortsett från Chaves) Vitória Guimarães, C.D. Nacional och C.D. Ourense. Totalt blev det 162 ligamatcher för spanjoren i Portugal. Tragiskt nog så gick mittfältaren bort i en hemsk olycka år 2006, 34 år ung. Tydligen ska delar av hans hus rasat ner på honom medan han låg i sin hängmatta och han dödsförklarades på studs. Carlos hade precis börjat sin tränarutbildning och lämnade två småbarn bakom sig. Vila i frid.
***
Tillskillnad från förra veckans Israel så har alltså den spanska fotbollen aldrig varit särskilt stor i Portugal. Men ett fåtal spanska profiler har huserat i den portugisiska fotbollen genom åren och det återstår att se om spanska spelare eller tränare någonsin kommer att bli lika betydelsefulla som i många andra länder världen över.
Om en vecka beger vi oss till de brittiska öarna där den spanska fotbollen minst sagt lämnat ett stort avtryck. England nästa.
Nation 1 – Israel
Nation 2 – Portugal