Lagbanner
Spanjorer i världen – USA: "Vi spelar hellre som Spanien än Sverige."

Spanjorer i världen – USA: "Vi spelar hellre som Spanien än Sverige."

Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Den här veckan reser vi över Atlanten och till USA.

Världens mest inflytningsrika land är en nation delad vad gällande fotboll, eller soccer som man själva kallar det. I USA har fotbollen genom åren vuxit sig starkare och den har fått ett fäste på en annars väldigt svår idrottsmarknad som är mest influerad av baseball, amerikansk fotboll och basket. Men strax efter dessa giganter hittar vi fotbollen som nummer fyra. Major league soccer (MLS), USA:s proffsliga i fotboll, grundades så sent som 1993 och är därför en utav de yngsta seriesystemen i världen. Ligans största ansikte har i många år varit David Beckham som lämnade Real Madrid år 2007 och som gav MLS ett litet uppsving med sin vida popularitet.

Fotbollen som spelas i MLS är ganska svår att jämföra med något vi har i Europa. Den taktiska italienska fotbollen är inte helt fullärd, den offensivt lagda spanska fotbollen med dess finurliga passningsspel är inte heller på plats, den tyska maskinen är inte aktuell och den engelska jävlar-anamma-kulturen är inte lika utvecklad. MLS är en liga med influenser från hela världen, men främst från hispanic-kulturen i Central- och Sydamerika. Nio-tio spelare i det amerikanska U-21 landslaget är av hispanic-härkomst. Förr, när fotbollen anlände till USA, var man mest influerad av norra Europas fotbollskunskaper, där den svenska fotbollen var en utav pionjärerna. Men mycket har hänt sedan dess och den latinska fotbollen har tagit över. Òscar Pareja, manager för FC Dallas, föredrar den latinska fotbollen.

"Om Spanien räknas som latin och Norge som europeiskt och allting annat ligger i en gråzon emellan, så skulle jag hellre vilja att mitt lag spelar som Spanien eller Brasilien än Norge eller Sverige. Vi måste dock hitta vår egen identitet genom att mixtra ihop den europeiska-stilen och den sydamerikanska-stilen."

Hur ser det då ut med spanjorer i just USA då?

Spanjorer i USA
Àlvaro Rey (Toronto FC)
Toni (Sporting Kansas City)
Oriol Rosell (Sporting Kansas City)
Víctor Muñoz (Sporting Kansas City)
Armando Lozano (New York Red Bulls)
Ruben Bover Izquierdo (New York Red Bulls)
Piscu (Montreal Impact)
Christian (DC United)
Daniel Fragoso (Chivas USA)
José Mari (Colorado Rapids)

Tio spelare huserar alltså i MLS tillvardags. Fast faktum är att Chivas-spelaren Daniel Fragoso, som tidigare representerat FC Barcelona B, sparkades redan efter fem veckor i laget. Eller sparkades och sparkades, ingen vet riktigt än varför Fragoso släpptes av Chivas. Han spelade förvisso bara två matcher, men det ryktas om att han inte ville lämna Spanien och att han inte egentligen trivdes i USA, samtidigt som klubben inte var helt nöjda med honom heller. Oavsett vad så har han nu lämnat Chivas i alla fall.


Den tidigare Barcelona-produkten Oriol Rosell vann MLS med Kansas City ifjol..

I Sporting Kansas City hittar vi alltså tre stycken spanjorer i truppen. Mittfältaren Oriol Rosell gör i år sin tredje säsong för Kansas och startade ifjol 36 ligamatcher för klubben. Rosell lämnade Spanien och Barcelona B säsongen 2011/12 och har sedan dess vunnit en MLS-titel som Kansas kammade hem ifjol. De regerande MLS-mästarna fyllde sedan på med spanska influenser när Toni, mittfältare/vänsterback från Celta Vigo, värvades till den här säsongen. Även den mindre kände Víctor Muñoz har blivit en Kansas-spelare till den här säsongen. Muñoz är en tidigare Real Madrid-produkt som lämnade Spanien år 2010 för att fullfölja en college-dröm och tydligen har han imponerat så pass mycket i collegefotbollen att ligans bästa lag, ifjol, ville ha honom i sin trupp. Kansas har börjat den här säsongen på ett bra sätt också och ligger tvåa i East Conference.

På andra sidan av spektrumet hittar vi Montreal Impacts Piscu. Montreal är det lag som plockat minst antal poäng, i skrivande stund, och ligger sist i East Conference. Piscu var väldigt kontroversiell under sin tid i Deportivo La Coruña när han lämnade klubben på väldigt tvivelaktiga sätt, artikel om detta här, och sedan dess har det gått allt annat än bra för Piscu. I Wigan blev det dåligt med speltid för den 27-årige mittbacken och även i Montreal har speltiden uteblivit där han endast startat en match på två säsonger. Lite mer lyckad har DC Uniteds vänsterback Christian varit. Christian är, precis som många andra spanjorer i ligan, ny i USA och gör sin första säsong för klubben. 28-åringen lämnade Almería inför säsongen och har hittills startat samtliga matcher för DC United under säsongen.


Mista är en av många spanjorer som gjort sin sista fotbollssäsong i MLS..

Mitt under Real Zaragozas Segunda-säsong så fick vi även se José Mari lämna klubben för spel i MLS-mästarna från 2010, Colorado Rapids. José Mari har spelat samtliga matcher sedan sin ankomst och har gjort två mål från sin mittfältsposition. Kanske en spelare som Zaragoza saknar i sin jakt på Primera-fotboll?

Det finns egentligen inte några större profilstarka spanjorer i MLS just nu, men det är ganska så nytt att spanjorer överhuvudtaget tar klivet över Atlanten och till USA. Ett utav de tidigaste exemplen finner vi i José Luis Morales som spelade för New England Revolution år 2000. Det största namnet är nog annars Aitor Karanka som representerade nyssnämnda Colorado Rapids under sin sista aktiva fotbollskarriär, 2006. Den tidigare Real Madrid- och Athletic Bilbao-försvararen är numer manager för Middlesborough. Även hans gamla Real Madrid-klubbkamrat Albert Celades gjorde en utav sina sista säsonger i MLS när han spelade för New York Red Bulls. Den forne skyttekungen Mista, som vann två ligatitlar med Valencia, spelade ett år med Toronto FC innan han la skorna på hyllan.

***

Att antalet spanjorer vuxit i USA är inget att snacka om. Ingen av spanjorerna i ligan har funnits i Nordamerika i längre än tre säsonger och många har anlänt inför den pågående MLS-säsongen. Fler spanjorer kan man nog vänta, men som ni ser så är det antingen ganska så okända spelare eller spelare som gör sina sista säsonger i karriären som huserar på andra sidan Atlanten. Men det kan, så klart, ändras med tiden ju mer MLS utvecklas som liga.

Nästa vecka är den sista veckan vi letar efter spanjorer i världen. Då avslutar vi med lilleputtlandet Cypern.

Nation 1 - Israel
Nation 2 - Portugal
Nation 3 - England
Nation 4 - Australien
Nation 5 - Italien
Nation 6 - Grekland
Nation 7 - Tyskland
Nation 8 - Österrike

Nation 9 - USA

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2014-05-30 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien