Lagbanner
Spännande säsongsupplösning för den spanska damfotbollen
Fridolina Rolfös Barcelona ser ut att gå mot en 'perfekt säsong', med en redan säkrad ligatitel - och siktet inställt på kvadrupeln.

Spännande säsongsupplösning för den spanska damfotbollen

Nedflyttning, Champions League-strid, publikrekord och en uppskjuten cupkvart. Mycket har hänt - och står kvar att hända - när den spanska damfotbollen nu går in i sitt slutskede.

Efter ett påtvingat påskuppehåll i bevakningen av den spanska damfotbollen tas den nu här upp igen - lagom till att ligan själv tagit uppehåll över helgen. Det återstår tre omgångar i Primera Iberdrola där mycket hänt sedan senast och alla lag nu, äntligen, står på lika många spelade matcher (27).

Inför avslutningen på säsongen, som alltså återupptas någon gång nästa helg (dag och tid för matcherna är av någon outgrundlig anledning inte satta än), är det alltså hög tid att gå igenom det viktigaste som skett de senaste veckorna.

_________________________

Vi inleder med det, enligt mig, sorgliga faktumet att Rayo Vallecano nu - till slut - är klara för att åka ur, och kommer således efter 19 raka säsonger i högstaligan få spela Segundafotboll nästa säsong.

Nedflyttningen stod helt klar efter att laget i söndags förlorade hemma mot Levante med 4-3 i en match där Rayo kvitterade både en och två gånger i den första halvleken, men sedan inte kunde hålla jämna steg med gästerna efter pausvilan.

Den före detta Rayospelaren Natalia Pablos, som bland annat var med och slog Arsenal i Champions League framför 8000 åskådare på Estadio de Vallecas 2010, talade efter att nedflyttningen var ett faktum med TeleMadrid om lagets situation.

– Lagets förfall är en följd av presidentens (Raúl Martín Presa) ankomst, sade hon. Rayo Vallecano var en av pionjärerna inom spansk damfotboll och har varit ett av de största och mest respekterade lagen i högstaligan under sina år där. Han har dock gjort allt för att se till att laget är där det befinner sig idag.

För drygt tio år sedan var Rayo en maktfaktor i den spanska damfotbollen och vann bland annat tre raka ligatitlar mellan 2009 och 2011. Medan andra klubbar har växlat upp och satsat mer på sina damsektioner har dock ‘Las Franjirrojas’ gjort det motsatta sedan Presas intåg i klubben (vilket jag redogjort för tidigare här).

Framtiden för laget är, som jag skrivit om tidigare, nu väldigt oviss, vilket även Pablos talade om med TeleMadrid.

– Jag fruktar att laget kommer försvinna, sade hon. Eller, kanske inte att laget kommer försvinna helt, men att det kommer förvandlas till ett amatörlag. Andra lag satsar på sina damlag medan Rayo i åratal inte givit laget förutsättningar nog för att ens vara i närheten av att kunna konkurrera.

Las Franjirrojas framtid är alltså minst sagt osäker, och så länge presidenten är den han är finns det tyvärr inte mycket som talar för att Rayo ska komma tillbaka till att spela högsta divisionsfotboll någon gång snart.

_________________________

Efter att under söndagen ha åkt ur i den 27e omgången var det bara tre dagar senare dags för Rayo att ta emot Real Madrid, för att spela klart den uppskjutna matchen lagen emellan från den 18e omgången.

Trots att Real Madrid kom till matchen som storfavoriter, med allt att spela för i kampen om en Europaplats, skulle det dröja ända till den sista minuten för de helvita att få hål på ett rimligtvis nedslaget Rayo Vallecano.

Det var förvånansvärt nog nämligen hemmalaget som, lagens respektive tabellplaceringar till trots, hade de flesta chanserna i matchens första halvlek. Real Madrid tog sig dock in i matchen mer och mer efter pausvilan och kunde till slut få med sig alla tre poäng efter att Olga Carmona gjort 1-0 i den 90e minuten.

Målet var Olgas första i ligan i år men den skrala målskörden korresponderar inte med 20-åringens insatser under säsongen. Yttern har tillsammans med Athenea del Castillo sett till att Real konstant kunnat hota längs kanterna och hennes betydelse tydliggjordes ytterligare under hennes skadefrånvaro - då spelet hackade betänkligt för Las Blancas.

Innan Rayomatchen hade Real även de spelat match under söndagen, då de studsade tillbaka från den oväntade 3-1-förlusten mot Sporting Huelva i den 26e omgången genom att bortaslå Alavés med 1-0. Målet gjordes då av Esther González som i och med det klev upp på 14 gjorda.

För Kosovare Asllani fortsätter det dock gå tungt. Mot Alavés blev svenskan utbytt poänglös i den 74e minuten och på onsdagen fick hon inleda matchen på bänken, för att sedan ersätta Nahikari i halvtid. Asllani har bara lyckats göra två mål på 14 spelade ligamatcher och med sitt utgående kontrakt är framtiden i Real Madrid högst oklar.

Den sena segern mot Rayo innebär att Real Madrid alltjämt ligger på samma poäng (53) som både stadsrivalen Atlético Madrid och UDG Tenerife. Med bara tre omgångar kvar att spela har alla tre lagen som mål att knipa den sista Champions League-platsen och det kommer nog dröja till den sista omgången innan vi vet vilka som drar det längsta strået.

_________________________

Atlético Madrid är, i och med sin målskillnad, fortfarande det lag som i skrivande stund innehar tredjeplatsen framför Real Madrid och Tenerife, och i den 27e omgången bättrades målskillnaden på ytterligare genom lagets 3-0-vinst mot Athletic Club.

Hemma på Alcalá de Henares tog Atleti tag i matchen direkt och efter 15 spelade minuter stod det redan 2-0, efter mål av Bárbara och Leicy Santos. När Athletics Oihane Hernández sedan gjorde självmål efter dryga halvtimmen var matchen helt klart över och Atlético kunde spela av den kvarvarande timmen för att inkassera tre poäng.

Trots att det är de rödvita från Madrid som i nuläget sitter i förarsätet i kampen om Champions League lär de få svårt att behålla sitt försprång hela vägen in i mål. Medan Real Madrid har undre halvan-lagen Madrid CFF, Valencia och Villarreal kvar att möta återstår Levante, Eibar och FC Barcelona, på bortaplan, för Atlético. Tenerife har å sin sida Athletic Club, andraplacerade Real Sociedad och Levante som kvarvarande motståndare.

Spelschemat ser alltså ut att gynna Real Madrid och så länge Las Blancas klarar av att göra det som förväntas av dem - att vinna sina tre återstående matcher - bör tredjeplatsen vara deras. Barcelona har ju som bekant vunnit 27 av 27 matcher i ligan hittills och katalanskorna lär vara taggade på att fullborda en ‘perfekt säsong’, och således inte bjuda Atleti på något i den sista omgången.

För Hanna Lundkvist blev det 90 minuter på bänken mot Athletic men med tanke på svenskans unga ålder, att hon anslöt till laget i januari och tränare Óscar Fernández lovord om henne tidigare i vår finns ännu ingen anledning att oroa sig över den knappa speltiden.

Värre är det dock för Hedvig Lindahl, som även hon - som vanligt - fick stå till sidan i den senaste matchen. 38-åringen har bara fått göra åtta ligamatcher den här säsongen och sitter på ett utgående kontrakt som inte ser ut att förlängas. Vad som händer i framtiden är högst oklart och för bara två veckor sen öppnade målvakten till och med för att lägga av - även om det inte verkar vara så troligt då “Jag måste få in en inkomst och är bra på det här jobbet”, som hon sade till Fotbollskanalen.

_________________________

Ligaledande Barcelona har sedan senast fortsatt med det de gjort hela säsongen - vunnit.

Först, förra lördagen - då Barca åkte till Valencia för att med en roterad startelva där Fridolina Rolfö ingick slå tolfteplacerade Valencia med 2-0. Anledningen till roteringen var (utöver att ligan redan är avgjord och att även ‘B-laget’ slår de flesta i ligan) den match som väntade sex dagar senare.

I fredags var det nämligen dags för semifinal i Champions League, där Barcelona fick besök av tyska ligaledarna VfL Wolfsburg. Liksom i hemmakvartsfinalen mot Real Madrid skulle matchen spelas på Camp Nou och liksom mot Real Madrid skulle världsrekord slås.

I El Clásicot var 91.553 personer på plats för att se Barca vinna med 5-2, en publiksiffra som därmed slog det tidigare rekordet från 1999. Detta rekord skulle dock bara komma att hålla i sig i drygt tre veckor, sedan 91.648 åskådare såg Barcelona köra över Wolfsburg i den första semifinalen.

Tre minuter tog det för Aitana Bonmatí att ge Barcelona ledningen och därefter rullade det bara på för hemmalaget. Norska Graham-Hansen utökade till 2-0 med ett fint solomål bara sju minuter senare och efter en halvtimme gjorde Jennifer Hermoso 3-0. Bacon d’Or-vinnaren Alexia Putellas satte 4-0 strax före pausvilan. Wolfsburg reducerade med dryga kvarten kvar efter en evighetslång VAR-check, innan Alexia återigen nätade - denna gång på straff - med fem minuter kvar att spela.

5-1 skrevs alltså slutresultatet till och Barca kan redan nu räkna hem finalplatsen (och egentligen hela turneringssegern) - att addera till deras redan klara ligatitel. Vilka som ska kunna stoppa detta segertåg som är FC Barcelona återstår att se, klart är i alla fall att Atlético kommer få det tufft i den sista omgången - då ett nytt publikrekord kanske väntar?

_________________________

Avslutningsvis har idag det fjärde och sista laget till den spanska cupens semifinaler bekräftats, sedan Real Madrid slagit Levante med 3-1 i den match som behövde skjutas upp pga Covid. Efter att ha släppt in 1-0 på straff i den tredje minuten gjorde Las Blancas tre på 13 minuter, där Kosovare Asllani fastställde slutresultatet i den 16e minuten.

Real kommer nu att ställas mot antingen Tenerife, Barcelona eller Sporting Huelva i nästa omgång, vilka alla varit klara för semifinal sedan mitten av mars.

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-04-24 16:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien