2021-11-11 20:45

Grekland - Spanien
0 - 1

Spansk matchboll efter vinst mot Grekland

Handlingen i grupp B fick sig en sista stor tvist i samband med Sveriges förlust mot Georgien, Spanien tog vara på möjligheten att kliva upp i toppen efter en trygg 1-0 vinst mot Grekland.

Om Sveriges resultat nu var lika chockerande för den spanska landslags-delegationen som för oss hemma i tv-soffan kunde man inte riktigt se det med blotta ögat. Den svenska förlusten mot Georgien hade lämnat dörren till toppen vidöppen för Spanien som nu hade allting i egna händer.

Följande elva mönstrades av Luis Enrique på Olympiastadion i Aten:

Unai Simón
Carvajal, Iñigo Martínez, Laporte, Gayà
Gavi, Rodri, Koke
Raul De Tomás, Morata, Sarabia

Det mest notabla med startelvan var kanske att Espanyol-anfallaren Raul De Tomás faktiskt fick göra landslagsdebut vid 27-års-ålder.

Grekland öppnade matchen med tydliga ambitioner om att inte låta Spanien hitta sitt patenterade tempo i bollinnehavet, istället pressade man rätt högt och lät spanjorerna verkligen kämpa för att hålla bollen inom laget.

Morata var en av spelarna som tog väldigt mycket plats under första halvlek när han väldigt aktivt jobbade med att ge lagkamraterna en ytterligare dimension i uppspelsfasen, han rörde sig väldigt mycket längre ned i banan vilket i sin tur tillät Sarabia och De Tomás att utnyttja djupleds alternativen längre fram samtidigt som det avlastade den rätt ovana mittfältskonstellationen.

Det skulle i slutändan bli VAR-rummet som fick inta rampljuset denna kväll, i den 24:e matchminuten tilldelades Spanien straff efter att Iñigo Martínez “sparkats” ner i straffområdet vid en hörnsituation som hade blivit aningen kaotisk. De grekiska protesterna fick ingen gehör hos domaren trots tv-bilder som gjorde allt annat än att övertyga om övertrampet.

Pablo Sarabia förvaltade straffen ypperligt genom att skicka den grekiska målvakten, Vlachodimos, åt fel håll. 1-0 och Spanien var uppe i gruppledning efter en minst sagt svag domaraktion.

Grekland hade bara minuter innan gjort ett mål som dömts bort för offside, momentumet hade svängt rejält nu.

Till den andra halvleken lyckades grekerna för den delen hitta tillbaka till lite av sitt grundspel för att återigen börja hota på spansk planhalva, dock mynnade det aldrig ut i några riktigt klara lägen för att man i efterhand ska känna att det var på väg att rinna spanjorerna ur händerna. Grekland visade i princip samma mönster som de har visat under hela gruppspelet, man spelade stundtals med väldigt hög intensitet i försvaret bara för att i aktionen efter snubbla bort lovande chanser.

Slutsignalen ekade till slut på Olympiastadions ödelagda läktare  som huserade enbart en bråkdel av kapaciteten, Spanien kunde konstatera att man hade allt i egna händer inför drabbningen mot Sverige på söndag efter en rätt odramatisk match.