Lagbanner
La Esquina: Spela Kubo!

La Esquina: Spela Kubo!

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

18-årige Takefusa Kubo skrev på för Real Madrid under uppmärksammade former i somras när Barcelona-produkten (spelade där från 10-15 års ålder) lämnade det FC Tokyo han tillhört sedan flytten från Katalonien. Barcelona var själva i färd med att värva tillbaka sin guldklimp men då till B-laget vilket skulle resultera i att han fick en B-lagslön, något klubben inte var villiga att resonera kring. Detta tillfälle utnyttjade givetvis Real Madrid som inte alls har några problem att ge vissa Castilla-spelare (deras B-lag) kontrakt som sticker ut jämfört med övriga, Martin Ödegaard för några år sen är ett annat bra exempel. Så marängerna från huvudstaden fyrdubblade helt sonika Barcelonas kontraktsförslag vilket ledde till att Kubo hamnade i Madrid.

Hur som helst, imponerande insatser på försäsongen ledde till en utlåning till Mallorca så här står vi nu.

Precis som förutspått krigar Mallorca i botten av tabellen då de ligger på 18:e plats, två poäng från säker mark. Kubo själv har 22 framträdanden var av 11 starter på vilka han gjort två mål och två assist från sin yttermittfältsposition. Produktionen är inte otrolig men sätt siffrorna i relation till övriga Mallorcatruppen och de ser bättre ut, bara Ante Budimir har ett bättre mål+assist snitt per 90 minut (spelare med 750+ min. inkl.). Tittar man dessutom på dem kreativa siffrorna i form av nyckelpassningar (passning som leder till skott) och lyckade dribblingar är det helt uppenbart vad han adderar till en ganska död Mallorca-offensiv. Kubo skapar mest chanser av alla i truppen och tar sig förbi sin spelare flest gånger av alla i truppen (här är han även högt upp sett till hela ligan). Trots detta har han bara startat hälften av matcherna han varit tillgänglig och endast en av de sex senaste vilket är alldeles för lite. För att Vicente Moreno ska maximera sitt lags chanser att stanna kvar i högsta divisionen måste han spela Kubo, alltid. I helgen stod han för ett mål och en assist i 3-3 matchen mot Real Betis medan han i vanlig ordning imponerade i spelet.

18 år är ingen ålder och med Moreno vid rodret bör man inte vara överraskad att Kubo matchats in försiktigt (även om jag kan tycka det är lite väl med tanke på begränsningen hos spelarna som gått före honom), det är typiskt honom. Spelare ska förtjäna sin chans osv.

Nu har han dock inget annat val längre än att spela Kubo, så bra ser han ut.

*****

Granada flyger och det som aldrig förr (nästan). 9:a i ligan och semifinal i cupen är inte deras bästa resultat någonsin men åtminstone på en väldigt, väldigt lång tid. Senast de kom högre än så i spanska högstaligan var 73/74 och det enda som slagit säsongens cupresultat är deras finalförlust från 1959, så nog kan man säga att Granada är historiskt bra. Vad som gör insatsen än mer imponerande är självklart att de är nykomlingar, de bör slåss i botten men är i själva verket närmare Europaplatserna än nedflyttning. Ord räcker knappt till för att beskriva det Diego Martínez och Co. håller på med nere i Andalusien.

Resultaten må ha sviktat en del och kommit i tjog men överlag har det varit tillräckligt stabilt för att hålla sig i mittenskiktet utan att behöva vara riktigt oroliga, de är till exempel ett av bara åtta lag som har positiv målskillnad. Nu har de dessutom tre vinster på de fyra senaste och det resterande schemat ser inte allt för blodigt ut, kontraktet ska vara säkrat och succén där med ett faktum. Tar de sig dessutom till cupfinal… ja, då ska det hyllas ordentligt. 1-0 förlorade de med på San Mamés mot Athletic, så mötet lever i allra högsta grad inför returen.

I spelarväg är det svårt att lyfta någon särskild, detta är ett fenomenalt kollektiv framför någonting annat. Men den vindsnabbe yttern Darwin Machís har vaknat till liv sista veckorna och är den som skapar mest i offensiv väg, även Sevilla-lånet, forwarden Carlos Fernández, har sett spännande ut. Bäst av alla tycker jag dock Yangel Herrera varit (lånad från Manchester City), den centrala mittfältaren är ofta dominant.

*****

Valencia är i fritt fall och i nuläget ser de ut att vara bortom all räddning. Oändligt lång skadelista, fem matcher utan vinst i alla tävlingar och 4-1 förlust mot Atalanta i första mötet i Champions League-åttondelen. Säsongen började som bekant i kaos med Marcelinos och Alemanys avsked så när det faktiskt gått helt okej med Celades, som ersatte Marcelino på tränarposten, har det varit en smärre överraskning. Men nu börjar han visa sina riktiga färger, för jag tvivlar på att han är redo för den här typen av uppdrag. Skadeläget hjälper honom självklart inte men det är inte acceptabelt att falla igenom så som laget gjort på sistone, de läcker bakåt som aldrig förr.

Celades out och börja om i sommar vore optimalt, tyvärr är det väl ungefär en hel ledning som också skulle behöva dra för att Valencia ska må bra igen så förhoppningarna bör vara därefter.

*****

1-0 seger mot Liverpool i veckan och en superstabil seger hemma mot Villarreal i söndags.

Liket lever!

Atlético går förmodligen igenom sin positivaste del av säsongen än så länge med bra resultat och en skadelista som krymper snabbt, är detta vändningen? Jag kan faktiskt se det vara det. Slår de ut Liverpool kommer effekten vara monumental, det finns inget annat.

Joao Félix ska också hyllas för sitt inhopp senast, var nyckeln i segern när han kom in. 1-1 blev 3-1 vid matchens slut efter att han själv tryckt in trean och legat bakom tvåan. Utöver det gjorde han lite vad han ville med bollen och äntligen fick vi se honom spela ut, det har varit snålt med det. Men detta, detta var lovande.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-02-25 08:48:05
Author

Fler artiklar om Spanien