Lagbanner
2021-07-06 21:00

Italien - Spanien

Stundande rivalmöte väntar på Wembley - finalen inom räckhåll för Spanien

Stundande rivalmöte väntar på Wembley - finalen inom räckhåll för Spanien

Ett europeiskt toppmöte mellan två av kontinentens most tongivande fotbollsnationer, ett nytt kapitel ska skrivas i boken om rivaliteten mellan Spanien och Italien när giganterna återigen ställs mot varandra på Wembley i strid om en finalplats.

Det ska sägas att rivaliteten mellan dessa nationer inte är förankrad i en djupgående historia med allt för många matcher, känslan i luften är istället att vi befinner oss i startgropen för vad som kan bli en lång följetång med en hel del vändningar att vänta.

Italien som historiskt hade övertaget sett till stora mästerskap fick finna sig i att vindarna hade vänt redan EM 2008 när man besegrades av Spanien på straffar i en kvartsfinal som sedan förvaltades till spanskt guld. Fyra år senare, till EM 2012, fann lagen sig i samma grupp för att senare även mötas i finalen som Spanien plockade hem med hela fyra mål mot noll. Italien fick sedan en liten revansch lagom till EM 2016 när man skickade hem Spanien från mästerskapet efter 2-0 i kvartsfinalen.

Morgondagens match blir det fjärde raka Europa-mästerskapet där lagen möts, detta efter ett mästerskap där lagen började på två helt olika änden av spektrumet men ändå lyckats röra sig mot varandra.

Italien började turneringen ruggigt starkt med väldigt övertygande prestationer som någonstans längs vägen kantats ned en aning medan La Roja inledde trevande i gruppspelet och börjat hitta formen under de senare matcherna.

Sergio Busquets, vars återkomst till laget gav ett enormt lyft, har under dagarna varit ute och hyllat Italiens förmåga att styra matcherna. Han hyllade framförallt Jorginho, Veratti och Insignes förmåga att kontrollera matchbilden men manade på att de kommer få konkurrens mot Spanien som själva gärna vill äga så mycket boll som möjligt.

Han passade även på att lyfta Luis Enriques betydelse för laget; “Jag visste att Luis Enrique gjorde ett bra jobb. Det är väldigt sällsynt att se en topptränare jobba med ett landslag, oftast brukar sådana tränare jobba med lag under säsongen [klubblag]. Vi har turen och privilegiet att ha Luis Enrique”

Italiens förbundskapten, Roberto Mancini, valde istället att göra en poäng av att Spanien har sin stil och att Italien har sitt, detta följdes även upp med lovord för Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci, försvarsgeneralerna som börjar sjunga på karriärens sista vers. Kanske ska detta tolkas som att Italien kommer förhålla sig aningen mer försiktig till matchbilden där man nöjer sig med att låta Spanien hålla i taktpinnen.

Leonardo Bonucci sa detta om sin lagkamrat från klubblaget; “Morata är en vän, en exceptionell person, en utmärkt pappa, en fantastisk striker och en av de bästa anfallarna i världen”. Om finalen i EM 2012 sa han sedan; “Finalen lämnade oss med en bitter eftersmak då vi inte kunde visa upp våra idéer och vi saknade energi. Men, det var ett rättvist resultat […] men detta kommer bli en väldigt annorlunda match”.

Spanien förväntas starta matchen med följande elva:

Unai Simon
Azpilicueta, Laporte, Torres, Alba
Koke, Busquets, Pedri
Ferran Torres, Morata, Dani Olmo

Det har rapporterats i spansk press om att Sarabia är smått skade-drabbad vilket i sin tur skulle hålla honom utanför en eventuell elva. Dani Olmo som kan kliva in istället har presterat på en hög nivå under hela mästerskapets gång och även om det där sista inte riktigt sitter ännu har han visat på god förmåga att kunna skapa oreda hos motståndare.

I övrigt känns elvan tämligen given vid det här laget. Azpilicueta har gjort ett bra jobb på sin högerkant efter att ha tagit över från Marcos Llorente som aldrig kändes naturlig på positionen. Mittfältet har i sin tur växlat upp rejält efter att Busquets återvänt där samarbetet känns otroligt stark mellan spelare som alla har olika styrkor. Framåt känns Ferran Torres som Spaniens kanske vassaste vapen medan Morata har varit självskriven trots den kritiken som stundtals framförts men ändå avfärdats av Luis Enrique.

Finalbiljetten väntar för ett av två nationer som ska drabbas samman. Ett tungviktsmöte mellan två lag och två tränare som desperat behöver framgången.

Matchfakta Italien - Spanien:
Avspark: 21:00, 6/7 2021
Kanal: TV4
Arena: Wembley Stadium
Tips: 1-1, Spanien vinner på straffar  

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2021-07-05 19:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien