Lagbanner
Superligan i siffror

Superligan i siffror

Siktar på intäkter uppemot 4 000 miljoner euro per säsong tack vare reklam och globala sändningar.

Det som kan komma att bli Superligan börjar konkretiseras. Financial Times har fått tillgång till turneringens ekonomiska siffror.

De tolv ursprungliga klubbarna siktar på intäkter över 4 000 miljoner euro per säsong genom sponsring och globala tevesändningar. Det är mer än dubbelt jämfört med de 1 950 miljoner euro som UEFA nu delar ut till deltagande klubbar i Champions League.

Enligt siffrorna som framkommit kommer de grundande klubbarna - tolv ursprungliga och ytterligare tre - att dela på 32,5 procent av intäkterna och ytterligare 32,5 procent kommer fördelas mellan övriga tjugo deltagande klubbar. En annan 20 procent kommer fördelas mellan klubbarna beroende på idrottslig framgång i turneringen. Slutligen kommer 15 procent vara beroende på andel tevetittare. Modellen säkerställer att vinnaren av Superligan inte får mer än 1,5 gånger mer pengar än klubben som får minst.



Ligan kommer ha utgiftskontroller, liknande UEFA:s Financial Fair Play, och accepterar inte röda siffror. Klubbarna har försäkrat att de inte kommer spendera mer än 55 procent av inkomsterna på "idrottsliga utgifter": spelarlöner, övergångar och agentkommisioner. Idag lägger flera av klubbarna närmare 70 eller 80 procent av inkomsterna på utgifter.

Klubbarna har gått med på att ligga runt 45 procent skatt på vinsterna så att de spanska klubbarna inte ska bli ekonomiskt förfördelade.

Spanskt holdingbolag
Klubbarna som bildar Superligan kommer lägga 150 miljoner euro i en spansk fond, i väntan på finansiärer. Det uppger Expansión. Fonden, European Super League Company Sociedad Limitada (handelsbolag) skapas och kommer ha två grenar: en spansk för att administrera turneringen, samt en nederländsk, som har hand om teveinkomsterna.


Florentino Pérez, president i Real Madrid.

Varje klubb går in med tio miljoner euro. För att komma igång lånar Superligan 3 250 miljoner euro från amerikanska banken JPMorgan, med en återbetalningstid på 23 år. Också Key Capital, ett spanskt bolag, är med från starten och har bland annat varit med om att finansiera remodelleringen av Santiago Bernabéu. Så fort teverättigheterna är sålda kommer klubbarna att öppna för externa finansiärer av turneringen.

Superligan vill slå inkomsterna från teverättigheterna mångfalt jämfört med Champions League vilka från Spanien är 1 140 miljoner euro, från Storbritannien 800 miljoner och från Italien nästan 500 miljoner euro, enligt Barclays.

Pablo Lizama Farias2021-04-20 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien