Lagbanner
2021-11-11 20:45

Grekland - Spanien

Svårspelad ödesmatch i Aten

Svårspelad ödesmatch i Aten

Spanien önskar sätta press på Sverige inför den sista omgången genom att slå Grekland.

Med två matcher kvar av VM-kvalet har Spanien fortsatt chans och risk att sluta etta, tvåa eller trea i Grupp B. Först tar man sig an Grekland på bortagräs under torsdagskvällen för att sedan ta emot Sverige på söndag.

Förutsättningarna är glasklara: om Spanien inte vinner mot Grekland, samtidigt som Sverige slår Georgien, kan inte La Selección sluta som gruppetta. Skulle man rent av torska mot grekerna och sedan mot Sverige riskerar man till och med att hamna utanför topp två. Tillskillnad från Janne Anderssons landslag har inte Luis Enrique och hans rödklädda gäng allt i sina egna händer, ty resultaten måste också gå med dem i andra matcher. Samtidigt väger Spaniens Nations League-ranking in här också och även om man slutar trea kommer man att få spela playoff-spel.

Fokus är emellertid på en match i taget och först ska mötet med Grekland i Aten på Olympiastadion att avverkas. Senast det vankades VM-kval för Spanien slog man Georgien (4-0) och Kosovo (0-2) samt gick på en tung nit på Friends Arena (2-1). La Selección har också hunnit med att avverka Nations League-spel, i oktober, då man slogs för guld. Det blev då seger mot Italien med 2-1 efter två mål av Ferran Torres innan man föll mot Frankrike i finalen. I finalen öppnade höstens hetaste spelare Mikel Oyarzabal målskyttet innan fransoserna vände och vann med uddamålet. Det har sålunda gått både upp och ned den senaste tiden för det spanska landslaget.

Sist Spanien mötte Grekland var det i VM-kvalets allra första drabbning i slutet av mars. Matchen slutade då 1-1 i Granada – förstås en liten skräll. Spanien hade då svårt att skära igenom det kompakta grekiska försvaret och kunde aldrig utnyttja sitt stora spelövertag mot dödgrävarfotbollen. Frågan är om man lyckas denna gång? Det är följaktligen ett krav, ty annars får Enrique nog leva med kniven mot strupen inför fortsättningen. Att tackla ett Grekland som inte förlorat på hemmaplan på över två år är inte heller en enkel uppgift.

Många spelare saknas i den spanska truppen på grund av olika skäl. Bland dessa återfinns namn som Ferran Torres, Ansu Fati, Gerard Moreno, Mikel Oyarzabal, Eric Garcia, Pedri och Marcos Llorente. Dani Carvajal är tillbaka i den spanska landslagstruppen och blir därmed den första Real Madrid-spelaren på 235 dagar att bli uttagen i La Selección. Carvajal lär dock inte ta en plats i startelvan direkt då César Azpilicueta etablerat sig allt mer som en spelare i Enriques smak. Listan på övriga uttagna spelare hittar ni nedan.

Unai Simón har mer eller mindre cementerat sin plats som förstaval före David de Gea och lär leda laget som sista utpost. Aymeric Laporte och Pau Torres utgör backlinjen tillsammans med Azpilicueta till höger och Jordi Alba till vänster. Enrique brukar rotera en del på mittfältet men här tror jag på samma uppställning som mot Italien i Nations League med Gavi, Sergio Busquets och Koke. Möjligen att Rodri kan ta en av platserna istället. Efter Nations League förtjänar i alla fall 17-årige Gavi få fortsatt förtroende. Framåt finns numer Espanyols fine anfallare Raúl de Tomás att nyttja men 27-åringen lär stanna på bänken. Àlvaro Morata leder spetsen tillsammans med Pablo Sarabia och Dani Olmo är min gissning.

Potentiell startelva:
Unai Simón
Azpilicueta – Laporte – Torres – Alba
Gavi – Busquets – Koke
Olmo – Morata – Sarabia

Truppen i sin helhet:
Målvakter: David de Gea, Robert Sánchez, Unai Simón
Försvarare: César Azpilicueta, Pau Torres, Iñigo Martínez, Diego Llorente, José Gayá, Dani Carvajal, Jordi Alba, Aymeric Laporte
Mittfältare: Sergio Busquets, Gavi, Koke, Carlos Soler, Rodri, Pablo Fornals, Dani Olmo, Mikel Merino, Brais Méndez
Anfallare: Àlvaro Morata, Rodrigo, Brahim Díaz, Pablo Sarabia, Raúl de Tomás

Matchfakta
Var: Olympiastadion (Aten, Grekland)
När: 11/11, 2021
Tid: 20:45
Vad: Sjunde omgången av VM-kvalet
Tips: 0-2 (Olmo och Sarabia nätar)

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2021-11-11 00:16:00
Author

Fler artiklar om Spanien