Lagbanner
Tebas: ”De som inte spelar kommer straffas”

Tebas: ”De som inte spelar kommer straffas”

La Liga förbereder att återuppta spel och något lag ska vinna och några ska flyttas ned säger La Liga-presidenten Javier Tebas.

Som tidigare rapporterat har äntligen RFEF, LFP och CSD kommit överens om några viktiga punkter som gäller för spansk fotbolls framtid. Många samtal och mycket förhandlingar återstår dock. I helgen tog däremot LFP:s president Javier Tebas till orda och förklarade att La Liga inte kommer att avslutas utan en ligavinnare. Dessutom ska lag flyttas ned till Segunda División – oavsett om ligan kan spelas klart eller ej.

Problemet är att det inte finns några bestämmelser sedan tidigare om hur man ska besluta om saker som denna, om säsongen avslutas i förtid. Det enda ”kryphålet” som finns i bestämmelserna sedan tidigare är att eventuella regelförändringar kan ske om LFP och RFEF gemensamt är överens om något. Skulle RFEF och LFP komma överens om att, exempelvis, ligan ska sluta så som den står just nu skulle FC Barcelona kronas till ligamästare medan Mallorca, Leganés och Espanyol flyttas ned. Tebas bekräftade också att La Liga inte kommer att ha fler eller mindre lag i serien än 20 nästa säsong, vilket betyder att lag från Segundan kommer att flyttas upp.

Detta är följaktligen bara en backup-plan men eftersom RFEF och LFP inte kommit överens om det ovanstående ännu så vet vi inte om det blir aktuellt. Första prioritet är fortfarande att spela klart säsongen, trots en del protester från bland annat fotbollsspelarna. Athletic Clubs stjärna Iñaki Williams har bland annat sagt att han inte kommer att spela fotboll förrän folk slutat dött av viruset. Sevillas Suso har sagt att han inte heller vill återuppta träning eller matcher då hans fru är gravid och han är rädd att bli smittad och i sin tur smitta sin gravida fru. Tvärtom säger Real Betis målvakt Joel Robles att han respekterar allas åsikter men att fotbollen snarast måste börja igen.

Javier Tebas är övertygad om att La Liga kommer att dra igång igen. Under en videointervju berättade Tebas vad som händer om spelare och lag vägrar att spela när säsongen väl drar igång igen.

–  Det [om lagen vägrar spela] skulle vara detsamma som att de lämnar walk-over och de skulle bestraffas därefter, både av oss och av förbundet. Jag tror att det först skulle bli tre poängs avdrag, nästa gång skulle de bli utkastade från La Liga rakt av.

–  Ett beslut från ett lag att inte spela skulle påverka 19 andra lag och det skulle underminera hela ligan. Beslut som dessa kan inte enskilda klubblag ta. De finansiella kostnaderna som ett sådant beslut skulle innebära skulle kosta mer för samtliga lag än vad ett lag kan tjäna på det. Vi måste vara försiktiga med beslut som dessa då hela den spanska fotbollsindustrin vilar på det.


I veckan, kanske redan idag eller imorgon, förväntas beslut komma från spanska myndigheter om när lagen kan återgå till träning. Det mesta tyder på att lagen ska börja träna någon gång mellan 4-11:e maj. Många lag har sedan en tid valt att kalla tillbaka spelarna för att mobilisera krafter inför säsongsåterstarten.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-04-27 13:54:29
Author

Fler artiklar om Spanien