Lagbanner
Tebas: ”Frankrike agerade förhastat”

Tebas: ”Frankrike agerade förhastat”

La Liga-presidenten Javier Tebas har ånyo påpekat att den spanska ligan måste återupptas. Premiärministern har presenterat ett fasningsprogram för hur elitidrottare ska agera framöver.

Javier Tebas har alltid varit en frispråkig ligapresident. Mestadels är det ekonomiska aspekter som legat i presidentens fokus, dessvärre har fotbollen i sig varit mindre intressant. Sedan coronavirusets framfart i Europa har Tebas fått allt mer strålkastarljus då han, kanske starkast på kontinenten, propagerat för att fotbollen måste återvända. Han har fäktats med en del andra fotbollsnationer och är nu kritisk mot Frankrikes beslut att avsluta säsongen i förtid. Något sådant kommer inte ske i Spanien.

”Jag förstår inte varför det skulle vara farligare att spela fotboll bakom stängda dörrar, med alla säkerhetsåtgärder vidtagna, än det skulle vara att jobba på industrier eller på en fiskebåt. Enligt min mening har Frankrike agerat förhastat.

Om viktiga ekonomiska sektorer inte kan starta igen kan det leda till att de försvinner. Det kan hända med professionell fotboll. Andra länder har redan börjat träna, de är exempel vi bör följa. Fotbollen är en viktig ekonomisk maskin för Spanien. Vi fortsätter att arbeta för att säsongen ska återupptas men vi följer givetvis hälsorekommendationerna.”


Tebas har tidigare hyllat den tyska fotbollens sätt att hantera viruset och hoppas att de spanska myndigheterna kommer tillåta att även de spanska lagen kan återuppta träningen inom kort. Sagt och gjort, bara timmar efter Tebas uttalande om den franska ligan gick den spanske premiärministern Pedro Sánchez ut med ett utlåtande.

Sánchez har presenterat ett fasningsprogram där elitidrottare, fotbollsspelare inkluderat, successivt kommer att fasas tillbaka i arbete. Regeringens plan följer fyra faser:

Fas 0: Förberedelse (4 maj)
Spelarna kan återgå till träning men på individuell basis. Detta är i princip den fas Spanien just nu befinner sig i med den stora skillnaden att spelarna kan lämna isoleringen och träna utomhus.

Fas 1: De första stegen (11 maj)
Stora träningscentra, fotbollsklubbarnas inkluderade, kommer att öppna igen där samtliga spelare ska få individuella scheman. Spelare i elitklubbar kommer att få träna tillsammans under samma tak.

Fas 2: Mellanfasen
Beroende på hur det går med de första stegen till återöppning av samhället kan fotbollsmatcher återigen spelas här. Detta dock med bara lite eller ingen publik alls. Mindre än 50 personer kommer att få befinna sig under samma tak. Detta skulle kunna betyda att La Liga drar igång igen.

Fas 3: Slutfasen
Kapaciteten för supportrar på arenor, om allt gått bra under de tidigare faserna, kommer att vara runt 50% av arenornas kapacitet. Minst två meters avstånd ska hållas, även när man sitter ner på en arena.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-04-29 13:45:35
Author

Fler artiklar om Spanien