Lagbanner
Tio historiska icke-värvningar

Tio historiska icke-värvningar

Hade Leo Messi, Robert Lewandowski och Diego Maradona gått dit det ursprungligen var meningen hade historien för spelarna och deras klubbar fått ett helt annat slut.

Vinterns silly-season pågår till den 1 februari och vi lär bjudas på en del överraskningar. Orkar du inte vänta kan en titt i backspegeln mätta ditt lystmäte på den fronten.

Leo Messi till Cádiz CF
Det var fråga om att låna ut argentinaren och utspelade sig 2005, säsongen efter Leo Messis debut i FC Barcelona där klubben hade för många utomeuropeiska spelare i truppen. Tränare Frank Rijkaard hade brasilianaren Ronaldinho, kamerunesen Samuel Eto'o och mexikanaren Rafa Márquez. Förhandlingar inleddes med till Primera división debuterande Cádiz CF som inte hade sina platser fyllda. Messi blev den sommaren i stället spansk medborgare, Barcelona skrev in honom i truppen och Cádiz åkte ur.


Notis i lokalpressen i Cádiz som informerar om förhandlingarna om Leo Messi.

Robert Lewandowski till Real Zaragoza
Polacken spelade i Lech Poznan säsongen 2009/10 då Real Zaragoza, som höll på att åka ur Primera divisón kom för att värva. I slutändan trodde inte Zaragoza på anfallaren, värvade i stället Humberto "Chupete" Suazo och Adrián Colunga, klarade kontraktet och Robert Lewandowski fick i stället skriva fotbollshistoria i tyska Borussia Dortmund.


Robert Lewandowski senare i Bayern München.

Luis Suárez till Sevilla CF
Vinterfönstret 2010/11 sökte Sevilla CF förstärka anfallet då Luis Fabiano skulle lämna för São Paulo FC. Brasilianaren väntade ända till mars för att lämna platsen i truppen ledig då värvningsfönstret redan stängt. Sportchef Monchi gjorde allt klart under vintern, till och med hann värva klart Luis Suárez men räknade aldrig med att "O Fabuloso" skulle dröja så länge med att lämna. I stället fick Suárez gå till engelska Liverpool FC för att ersätta Fernando Torres där han vann Guldskon och därefter gick till FC Barcelona.


Luis Suárez gör mål på Sevilla CF under en match i Copa del Rey.

David Beckham till FC Barcelona
Sommaren 2003 vann Joan Laporta presidentvalet i FC Barcelona delvis på grund av löftet att värva David Beckham till klubben. Övergången blev inte av då Beckham i stället valde Real Madrid, trots att avtalet Barcelona - Manchester United var klart. Barcelona betalade Madrid med samma mynt och värvade brasilianske Ronaldinho i franska Paris Saint-Germain FC, en spelare Florentino Pérez då kommit långt i förhandlingarna med.


David Beckham, en av Real Madrids "Galácticos".

Andrés Iniesta till Atlético de Madrid
2005 var Andrés Iniesta ett löfte ännu och efter en Atlético de Madrid-vinst på Camp Nou där colombianske försvararen Luis Amaranto Perea glänst, föreslog FC Barcelona ett byte. Läggas till ska att Fernando Torres själv ville ha över Inistesta, då duon spelat tillsammans i samtliga spanska ungdomslandslag dittills. Affären stöp då Frank Rijkaard vägrade se Iniesta lämna och satsade på 21-åringen ihop med Xavi och före Deco.


Nära vännerna Andrés Iniesta och Fernando Torres i duell i en ligamatch.

Cristiano Ronaldo till Valencia CF
Våren 2003 hade Valencia CF köpet av 17-årige Cristiano Ronaldo tillsammans med hans landsman Ricardo Quaresma från Sporting Clube de Portugal i princip klart. Problemet blev att i Valencia den perioden pågick ett krig om ägarskapet i klubben mellan Paco Roig och Juan Soler. Roig, vilken stod bakom affären förlorade striden mot familjen Soler, vilka blev klubbägare. Soler gick inte vidare med köpet av Ronaldo vilken i stället gick till engelska Manchester United för att ersätta flyktade David Beckham.


Cristiano Ronaldo firar ett mål i portugisiska Sporting Lissabon.

Roy Makaay till Real Betis
Holländaren gjorde 1997 så pass bra ifrån sig i SBV Vitesse i Eredivisie att Real Betis president Manuel Ruiz de Lopera självhänt värvade anfallaren. Tränare Luis Aragonés ville i stället ha spanjoren Oli i centrala anfallet. I slutändan fick Betis böta till Vitesse för den uteblivna övergången av Roy Makaay som i stället gick till CD Tenerife. Senare, då i Deportivo de La Coruña, vann Makaay Guldskon efter 29 gjorda mål. Makaay har också senare gjort det snabbaste målet i Champions League historia, tio sekunder.


Roy Makaay i Deportivo de La Coruña.

David de Gea till Real Madrid
Sommaren 2015 lämnade Iker Casillas i Real Madrid och kvar blev Keylor Navas och Kiko Casilla. President Florentino Pérez var inte nöjd med Navas och ville ha en spansk målvakt. Varför övergången från Manchester United misslyckades blev aldrig utrett. Navas skulle ingå som mellanskillnad och klubbarna skyllde på varandra: Manchester beskyllde Madrid för för sent faxade övergångspapper och Madrid beskyllde Manchester för för sent faxat spelarkontrakt för Navas. Klockan slog 00.00 och spelarna blev kvar.


David de Gea blev överraskande kvar i Manchester United.

Deco till Deportivo de La Coruña
Runt sekelskiftet var Deportivo de La Coruna trogna deltagare i de europeiska cuperna. 2000 vann klubben La Liga med en så stark trupp att klubben upprepade gånger tackade nej då agent Jorge Mendes erbjöd dem portugisiske Deco från FC Porto. Dåvarande klubbpresidenten Augusto César Lendoiro har i efterhand vidgett att klubben inte värvade Deco på grund av de "dåliga sportsliga underlag" som Deportivo fick sig tillhanda. 2004 tröttnade Deco på att uppvakta Depor och gick till FC Barcelona.


Deco senare i FC Barcelona.

Diego Maradona till UD Las Palmas och CD Badajoz
1977 intresserade sig klubben från Gran Canaria för en då sextonårig Diego Maradona, då ännu i Argentinos Juniors. Kanariske affärsmannen Gregorio González Fulgencios förhandlingar med Argentinos var öppna och kända för hela fotbollen i Spanien och Argentina men värvningen uteblev. Maradona gick 1981 till Boca Juniors i stället.


Diego Maradon tackade ja till att spela i Segunda división.

1998 ville CD Badajoz i Segunda división ha Diego Maradona efter att argentinske Marcelo Tinelli köpt klubben. Maradona och Tinelli var nära vänner och Tinelli framförde spelaren ett bud. Maradona tackade ja men på villkoret att hans vän Claudio Caniggia följde med. Ingen av spelarna hamnade i Badajoz men Tinelli har sedan dess alltid hävdat att Badajoz tröja det året var det mest sålda efter Boca Jonior och River Plates.

Pablo Lizama Farias2020-01-24 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien