Lagbanner
Transferfönstret i siffror – så värvade och sålde La Liga-klubbarna

Transferfönstret i siffror – så värvade och sålde La Liga-klubbarna

Vilka var dyrast i år? Vilken klubb värvade för mest? Vilka hade bäst och sämst netspend? Och hur stod sig La Ligas transfersommar i jämförelse med de andra ligorna? Frågor som dessa och många fler besvaras i denna artikel när sommarens transferfönster ska summeras.

Under sommaren har jag febrilt uppdaterat det spanska transferfönstret i en någorlunda takt. För den intresserade går det att hitta den sammanställningen över samtliga transfers här. I denna artikel kommer jag att i korthet peka ut lite statistik och kort beskriva hur transferfönstret i La Liga var utifrån några givna variabler. Uppgifterna är i huvudsak plockade från Transfermarkt och lagens egna kanaler, som deras hemsidor och sociala medier.

De fem dyraste värvningarna:
1. Jude Bellingham från Borussia Dortmund till Real Madrid (€103 miljoner)
2. Antoine Griezmann från FC Barcelona till Atlético de Madrid (€20 miljoner, den sista avbetalningen)
- Arda Güler från Fenerbahce till Real Madrid (€20 miljoner)
4. César Montes RCD Espanyol till UD Almería (€14 miljoner)
5. Arsen Zakharyan från Dinamo Moskva till Real Sociedad (€13 miljoner)

Den överlägset dyraste spelaren i årets sommarfönster var Jude Bellingham till Real Madrid. Ingen annan klubb kom ens i närheten av den summan som sträckte sig över miljarden i svenska kronor. Faktum är att ingen annan spelare värvades för mer än €20 miljoner denna sommar, förutom då engelsmannen. Häpnadsväckande ändå, med tanke på utvecklingen i vissa andra länder (vi tittar på er England och Saudiarabien). Kanske lite snällt att räkna in Antoine Griezmann som en värvning här men pengar är pengar.

De fem dyraste försäljningarna
1. Ousmane Dembélé från FC Barcelona till PSG (€50 miljoner)
- Matheus Cunha från Atlético de Madrid till Wolverhampton Wanderers (€50 miljoner)
3. Gabri Veiga från Celta de Vigo till Al-Ahli (€40 miljoner)
4. Nicolas Jackson från Villarreal till Chelsea FC (€37 miljoner)
5. Pau Torres från Villarreal till Aston Villa (€33 miljoner)

Den dyraste spelaren i Barcelonas historia lämnade klubben i somras för något av en spottstyver i relation till vad han kostade. Ousmane Dembélé var den dyraste försäljningen i somras tillsammans med Matheus Cunha från Atlético som kritade på för Wolves efter sitt lån ifjol. Bronsplatsen tog superlöftet Gabri Veiga hand om som riktade fokus mot en ny fotbollsnation.

De fem högst spenderade klubbarna
1. Real Madrid (€129,5 miljoner)
2. UD Almería (€52 miljoner)
3. Atlético de Madrid (€33,7 miljoner)
4. Sevilla FC (€32 miljoner)
5. Celta de Vigo (€25,2 miljoner)

Real Madrids värvning av Bellingham gör förstås att de hamnar högst upp på spenderarlistan denna säsong. Förutom Bellingham värvade man också Arda Güler och Fran García för pengar (kostnader för lån inkluderas inte i listorna). Noterbart är här förstås att lilla Almería är tvåa på listan över mest spenderade pengar i sommar. Laget har hittills haft en ganska tuff start på säsongen och frågan är hur alla nya värvningar kommer att ta plats.

De fem minst spenderande klubbarna
1. Athletic Club (€0 miljoner)
2. FC Barcelona (€3,4 miljoner)
3. UD Las Palmas (€4,8 miljoner)
4. Cádiz CF (€6 miljoner)
5. CA Osasuna (€6,5 miljoner)

I vanlig ordning är det Athletic Club som värvat för minst även denna sommar. Inte en krona i transferkostnad har baskerna spenderat. Mer häpnadsväckande är det dock att giganterna FC Barcelona är den klubb som spenderat näst minst av alla lag i La Liga. Ett tydligt tecken på att mästarna inte mår bra ekonomiskt och att den här sommaren i högsta grad handlat om att sälja snarare än att köpa dyrt. För att vara nykomlingar är det också lite speciellt att Las Palmas inte öppnat plånboken mer än de gjort.

De fem högst säljande klubbarna
1. Villarreal CF (€109,5 miljoner)
2. FC Barcelona (€105,4 miljoner)
3. Atlético de Madrid (€91 miljoner)
4. Celta de Vigo (€56,2 miljoner)
5. UD Almería (€43,1 miljoner)

Villarreal tappade många givna spelare i sin startelva i somras och har egentligen inte ansträngt sig särskilt mycket för att ersätta dessa – frågan är hur det betalar av sig. Spelarförluster som Nicolas Jackson, Pau Torres, Samu Chukwueze, Boulaye Dia, Arnaut Danjuma och så vidare har gett en del klirr i kassan och gör att de toppar försäljningslistan. Föga oväntat återfinns också Barcelona i topp här. Lite under radarn har Atlético också sålt för en hel del den här sommaren där förstås Matheus Cunha, Renan Lodi och Yannick Carrasco sticker ut lite extra.

De fem med mest positiv netspend
1. FC Barcelona (Plus €102 miljoner)
2. Villarreal CF (Plus €97 miljoner)
3. Atlético de Madrid (Plus €57,3 miljoner)
4. Celta de Vigo (Plus €31 miljoner)
5. Real Betis (Plus €21,5 miljoner)

För att titta till netspend kan vi se att Barcelona är den klubb som gått allra mest plus den här sommaren med dryga miljarden i gröna siffror, i svenska kronor. Även Villarreal ligger högt här men det är som sagt ett högt spel den gula ubåten spelar. Det var i La Liga totalt sju av tjugo klubbar som kunde redovisa en positiv netspend när sommarfönstret summerades.

De fem med mest negativ netspend
1. Real Madrid (Minus €122,5 miljoner)
2. Rayo Vallecano (Minus €11,6 miljoner)
3. Real Sociedad (Minus €10,6 miljoner)
4. UD Almería (Minus €8,9 miljoner)
5. CA Osasuna (Minus €6,5 miljoner)
- Granada CF (Minus €6,5 miljoner)

Här kommer storsprättarna. Eller ja, i alla fall en av dem. Real Madrid var tveklöst den klubb i sommar som gick mest minus i transferkostnader. Spelare som Karim Benzema, Eden Hazard, Marco Asensio och Mariano Díaz lämnade alla på fri transfer medan inkomsterna på €7 miljoner kom från försäljningar av Antonio Blanco och Àlvaro Odriozola. Av tjugo lag i La Liga var det totalt tolv stycken som avslutade transferfönstret med en negativ netspend. Athletic Club var det enda laget som gick plus minus noll.

De fem klubbar som värvat flest antal spelare
1. Deportivo Alavés (12 spelare)
2. UD Las Palmas (11 spelare)
3. Getafe CF (10 spelare)
- Girona FC (10 spelare)
5. Real Betis (9 spelare)
- Cádiz CF (9 spelare)
- UD Almería (9 spelare)

Något av en icke-lista möjligen men alltid kul att titta på antalet nyförvärv utan större analys. I den här typen av lista är det ofta de mindre lagen som toppar efter att spelare lämnat på fri transfer eller återvänt från lånesejourer. Därför är det föga oväntat lag som Deportivo Alavés i topp. Notera här att Las Palmas alltså ligger tvåa i flest antal nyförvärv men ligger i botten av listan för spenderade transferpengar. Många spelare har sålunda anlänt för en billig peng, på fri transfer eller på lån.

***

Slutligen då så tittar vi lite på La Liga i sin helhet. Hur stod den sig i somras i jämförelse med tidigare år eller i jämförelse med andra toppligor i Europa?

Spenderade pengar under de fem senaste säsongerna i La Liga
2023/24: €439,35 miljoner
2022/23: €529,86 miljoner
2021/22: €310,51 miljoner
2020/21: €410,04 miljoner
2019/20: €1,38 miljarder

Över lag ser La Liga-lagen ut att ligga på omkring där de brukar. Lite mindre spenderat än ifjol men mer än för två år sedan. Säsongen 2019/20 är den som sticker ut i denna aspekt.

Inkomster från försäljningar under de fem senaste säsongerna i La Liga
2023/24: €571 miljoner
2022/23: €467,35 miljoner
2021/22: €250,25 miljoner
2020/21: €574,26 miljoner
2019/20: €1,04 miljarder

Även här sticker säsongen 2019/20 ut medan årets säsong var en höjning i antalet inkomstförsäljningar i jämförelse med de andra åren för de spanska lagen. Kanske att de spanska spelarna blivit lite mer intressanta igen?

Årets sommarfönster i jämförelse med de andra stora europeiska ligorna
1. Premier League, England (€2,81 miljarder)
2. Ligue 1, Frankrike (€898,64 miljoner)
3. Serie A, Italien (€854,36 miljoner)
4. Bundesliga, Tyskland (€748,03 miljoner)
5. La Liga, Spanien (€439,835 miljoner)

Det är klart siffrorna talar sitt tydliga språk – La Liga halkar efter när det gäller att spendera i jämförelse med de andra ligorna. Det kan förstås ha att göra med att Barcelona inte spenderat särskilt mycket denna sommar men oavsett är det tydligt. Premier League sticker som vanligt ut och där verkar pengarna för klubbar som Chelsea vara oändliga. Lag som Burnley kan värva dyrare än etablerade föreningar som Valencia eller Sevilla. Eller för den delen, än Barcelona. Det finns förstås en risk här att La Liga inte hänger med i utvecklingen om inte någonting görs. Å andra sidan vet vi att kärnan i spansk fotboll är de egna talangerna och de förmågor som finns i de egna leden. Spanska spelare är ofta attraktiva och söker sig mer och mer bort från den iberiska halvön, det är Gabri Veiga ett bevis på. Samtidigt är de spanska klubbarna väldigt duktiga på att plocka fram nya spelare som får chansen i världens kanske bästa liga. Den kärnan får man inte förringa.

***

Vad tycker du om det spanska transferfönstret? Tyck gärna till i kommentatorsfältet.

TV: Viaplay-studion om anklagelserna mot Greenwood
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien