Lagbanner
Transferfönstret i siffror – så värvade och sålde La Liga-klubbarna sommaren 2024

Transferfönstret i siffror – så värvade och sålde La Liga-klubbarna sommaren 2024

Vilka var dyrast sommaren 2024? Vilken klubb värvade för mest? Vilka hade mest positiv eller negativ netspend? Och hur stod sig La Ligas transfersommar i jämförelse med de andra ligorna? Frågor som dessa och många fler besvaras i denna artikel som summerar sommarens transferfönster.

Under sommaren har jag febrilt uppdaterat det spanska transferfönstret i en någorlunda takt. För den intresserade går det att hitta den fullständiga sammanställningen över samtliga transfers här. I denna artikel kommer jag att i korthet peka ut lite statistik och kort beskriva hur transferfönstret i La Liga var utifrån några variabler. Uppgifterna är i huvudsak plockade från Transfermarkt och lagens egna kanaler, som deras hemsidor och sociala medier.

De fem dyraste värvningarna
1. Julián Àlvarez från Manchester City till Atlético de Madrid (€75 miljoner)
2. Dani Olmo från RB Leipzig till FC Barcelona (€55 miljoner)
3. Endrick från Palmeiras till Real Madrid (€47,5 miljoner)
4. Conor Gallagher från Chelsea FC till Atlético de Madrid (€42 miljoner)
5. Robin Le Normand från Real Sociedad till Atlético de Madrid (€34,5 miljoner)

Något som kommer att vara genomgående i den här artikeln är att Atlético de Madrid toppar den lite då och då. Här ser vi att tre av fem spelare som är dyrast på listan anslutit till Atlético. Om den här listan hade utökats till sex spelare hade även den sjätte, Alexander Sørloth, varit med. Den överlägset dyraste spelaren den här sommaren var i alla fall argentinaren Julián Àlvarez som Diego Simeone hoppas förstärka offensiven sedan Àlvaro Morata lämnat. Barcelonas prestigevärvning Dani Olmo och Real Madrids framtidslöfte Endrick landade på prislappar en bit bakom.

De fem dyraste försäljningarna
1. João Félix från Atlético de Madrid till Chelsea FC (€52 miljoner)
2. Robin Le Normand från Real Sociedad till Atlético de Madrid (€34,5 miljoner)
3. Mikel Merino från Real Sociedad till Arsenal FC (€32 miljoner)
4. Alexander Sørloth från Villarreal CF till Atlético de Madrid (€32 miljoner)
5. Artem Dovbyk från Girona FC till AS Roma (€30,5 miljoner)

Förutom att spendera mycket har Atlético också sålt en hel del den här sommaren, som exempelvis João Félix som var den dyraste försäljningen. Annars blev Real Sociedad av med två viktiga pjäser i form av Robin Le Normand och Mikel Merino som gav en del kling i kassan. La Real kunde åtminstone stoltsera med att Martin Zubimendi valde att dissa Liverpool för att stanna i klubben. De två spelarna som hade hamnat på en sjätte- respektive sjundeplats (om listan hade utökats) var båda målvakter i form av Giorgi Mamardashvili (€30 miljoner) samt Filip Jørgensen (€24,5 miljoner).

De fem högst spenderade klubbarna
1. Atlético de Madrid (€185 miljoner)
2. Villarreal CF (€62 miljoner)
3. FC Barcelona (€57,7 miljoner)
4. Real Madrid (€49 miljoner)
5. Real Sociedad (€45,05 miljoner)

Totalt överlägsna var Atlético i totala miljoner spenderade den här sommaren. Faktum är att de står för drygt 33% av antalet euros spenderade den här sommaren i hela La Liga. Villarreal hade som vanligt en sommar med stor aktivitet och, som ni ser här nedan, sålde man väldigt mycket även denna vända. Det gjorde förstås att laget behövde förstärka en del också. Barcelona och Real Madrids kostnader kommer i huvudsak från Dani Olmo respektive Endrick, vilket placerar dem högt på listan trots att det bara handlar om en spelare vardera.

De fem minst spenderande klubbarna
1. Rayo Vallecano (€0)
2. RCD Espanyol (€400,000)
3. Valencia CF (€1,35 miljoner)
4. RCD Mallorca (€2,35 miljoner)
5. CD Leganés (€3,09 miljoner)

Ifjol var Athletic Club det lag som inte värvade en enda spelare som innehöll en transfersumma. Denna sommar var det Rayo Vallecano som inte spenderade några pesetas på värvningar. Trots det anslöt sex spelare till Vallecas, däribland James Rodríguez, men samtliga på fri transfer eller lån utan avgift. Vi hittar också två nykomlingar i form av Espanyol samt Leganés på den här listan, vilket är lite ovanligt. Valencia sålde för drygt €30 miljoner men i vanlig ordning höll Peter Lim hårt i plånboken.

De fem högst säljande klubbarna
1. Atlético de Madrid (€93,9 miljoner)
2. Villarreal CF (€74,5 miljoner)
3. Real Sociedad (€69,85 miljoner)
4. Girona FC (€56,5 miljoner)
5. Real Betis (€40,7 miljoner)

Mest pengar ut men också mest pengar in för Atlético. Spelare som João Félix, Samu Omorodion, Àlvaro Morata och Caglar Söyüncü inbringade en del värdefulla pengar till klubben. Fjolårets succéklubb Girona tappade, precis som väntat, en hel del viktiga spelare den här sommaren som exempelvis Artem Dovbyk och Aleix García som tillsammans drog in nästan €50 miljoner.

De fem med mest positiv netspend
1. Valencia CF (+ €28,65 miljoner)
2. Real Sociedad (+ €24,35 miljoner)
3. Getafe CF (+ €21,3 miljoner)
4. Sevilla FC (+ €20,05 miljoner)
5. Real Betis (+ €12,65 miljoner)

Peter Lim kan känna sig lycklig med att hans Valencia hade den bästa positiva netspenden den här sommaren. Till skillnad från Real Sociedad som också hade en bra netspend spenderade Valencia i stort sett ingenting på sin trupp. Getafe köpte för €9,2 miljoner men sålde för €30,5 miljoner där hälften av inkomsterna kom från försäljningen av Enes Ünal till Bournemouth. De två Sevilla-klubbarna renoverade en hel del i sin spelartrupp den här sommaren vilket i slutändan ledde till att båda slutade med en tydlig positiv netspend.

De fem med mest negativ netspend
1. Atlético de Madrid (- €91,1 miljoner)
2. Real Madrid (- €33 miljoner)
3. FC Barcelona (- €19,4 miljoner)
4. Real Valladolid (- €7,9 miljoner)
5. Athletic Club (- €6,5 miljoner)

Den som läst hela artikeln lär knappast finna det märkligt att Atlético har sämst netspend den här sommaren. Visst att man sålt väldigt mycket och ibland dyrt men utgifterna överskred inkomsterna med råge. Att Real Madrid hamnar på negativ netspend rör nog inte Florentino Pérez ryggen men lite märkligt är det däremot att FC Barcelona har råd att gå minus denna sommar, med tanke på de ekonomiska bekymmer som klubben omgärdas med. Real Valladolid var den enda nykomlingen som hamnade på minus.

De fem klubbar som värvat flest antal spelare
1. Las Palmas (14 spelare)
- CD Leganés (14 spelare)
3. Deportivo Alavés (11 spelare)
- Girona FC (11 spelare)
- Real Valladolid (11 spelare)

I vanlig ordning finns det en hel del lag som slängt ut halva truppen och ersatt den med lika många där Las Palmas och Leganés haft störst ruljangs i laget. Båda lagen släppte totalt 16 spelare och ersatte dem med totalt 14 spelare. Det lag som plockat in minst antal spelare var Barcelona som bara välkomnade två nya ansikten. Osasuna och Real Madrid kom strax därefter med tre nya tillskott.

***

Slutligen då så tittar vi lite på La Liga i sin helhet. Hur stod den sig i jämförelse med tidigare år eller i jämförelse med andra toppligor i Europa?

Spenderade pengar under de fem senaste säsongerna i La Liga
2024/25: €555,59 miljoner
2023/24: €443,85 miljoner
2022/23: €542,05 miljoner
2021/22: €310,51 miljoner
2020/21: €414,3 miljoner

Den här sommaren är den sommar då de spanska lagen spenderat mest pengar på väldigt länge. Trots det ligger man långt under noteringarna från 2019/20 och 2018/19 då utgifterna lågt över miljarden båda gångerna.

Inkomster från försäljningar under de fem senaste säsongerna i La Liga
2024/25: €549,85 miljoner
2023/24: €598,4 miljoner
2022/23: €480,25 miljoner
2021/22: €264,35 miljoner
2020/21: €574,26 miljoner

Ser vi till försäljningarna från La Liga-lagen ligger årets sommarfönster i någorlunda nivå med tidigare somrar.

Årets sommarfönster i jämförelse med de andra stora europeiska ligorna
1. Premier League, England (€2,3 miljarder)
2. Serie A, Italien (€1 miljard)
3. Ligue 1, Frankrike (€723,31 miljoner)
4. Bundesliga, Tyskland (€601,23 miljoner)
5. La Liga, Spanien (€555,59 miljoner)

Precis som ifjol när jag gjorde en liknande sammanställning som denna hamnar La Liga på en femteplats i spenderade euros bland de fem stora ligorna i Europa. Netspendmässigt ligger La Liga bäst till med ”endast” drygt 5,7 miljoner euro i negativ bemärkelse. Det går att jämföra med en negativ netspend för Premier League som ligger på €712 miljoner. På en sjätteplats i spenderarligan hittar vi Saudi Pro League vars klubbar spenderade runt €70 miljoner mindre än La Liga-lagen. Därefter hittar vi engelska Championship på en sjundeplats, drygt €80 miljoner mer än den portugisiska ligan.

***

Vad tycker du om det spanska transferfönstret? Tyck gärna till i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-09-03 22:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien