Lagbanner
La Esquina: Transferfönstrets vinnare och förlorare

La Esquina: Transferfönstrets vinnare och förlorare

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Sommarens (och höstens) evighetslånga transferfönster är över för denna gång och det är dags för en summering. En Coronapåverkad fotbollsvärld har gjort att de stora övergångarna uteblivit, inte minst i Spanien. Förutom Barcelonas värvning av Miralem Pjanic för cirka €60M, som dessutom i praktiken var en bytesaffär med Arthur som gick åt andra hållet, har ingen klubb värvat en enskild spelare för över €35M. En annan Barça-värvning, Trincao, är nämligen ligans dyraste övergång för den nätta summan €31M vilket inte är i närheten av vad åtminstone någon klubb brukar punga upp. Real Madrid har till exempel enbart utgående spelare denna sommar vilket inte hänt på 40 år.

Men vilka klubbar har lyckats bäst då? Här kommer min topp 6 lista.


6. Levante

In (€5M): Jorge de Frutos, Dani Gómez, Mickael Malsa

Ut (€5M): Simon


Det är ingen jätteaktivitet Valenciaklubben kan skryta med, men ändå tar de plats här. Visst, namnen som kommit in är spännande där både yttern Jorge de Frutos och strikern Dani Gómez var högt aktade i Real Madrids ungdomsakademi samtidigt som innermittfältaren Mickael Malsa sken under Mirandes cupframfart förra säsongen men den största anledningen till att de bör lyftas är det som inte hänt. Trots att spelare som José Campaña, Enis Bardhi, Roger Martí, Ruben Vezo och Aitor Fernández har omgärdats av flyttrykten är samtliga kvar i klubben. Något ingen trott på förhand men ändå säger något om det Paco Lopez hunnit bygga under sina två år i klubben. Förra året kom de tolva men med laget intakt kan allting hända, trots den tuffa starten på säsongen.


5. Osasuna

In (€7M): Torró, Raúl Navas (utköpsklausul aktiverad), Budimir (lån), Gallego (utköpsklausul aktiverad), Juan Cruz, Calleri (lån), Jony (lån)

Ut (€3.5M): Fran Merida, Estupiñan (slut på lån)


Fjolårssäsongens nykomlingar, som då slutade på en imponerande 10:e plats, ser inte sämre ut denna säsong. Namnkunniga och kompetenta spelare som Jonathan Calleri, Ante Budimir och Jony ansluter på lån samtidigt som spännande Lucas Torró (senast i Frankfurt), som dessutom varit Osasunas bästa spelare under de första fyra matcherna, förstärker mittfältet. Lägg där till de habila La Liga spelarna Enric Gallego, Juan Cruz och Raúl Navas så är det en klubb som lyckats på marknaden. 


4. Getafe

In (€19M): Enes Unal, Marc Cucurella (utköpsklausul aktiverad), Cucho Hernandez (lån), Mollejo (lån), Diaby (lån)

Ut (€8.55M): Lazo, Gallego, Alejo, Ndockyt


De senaste säsongernas stora sensationslag, ledda av mirakelmannen José Bordalás, fortsätter imponera även i sina transferåtaganden och truppen från förra säsongen är intakt. Förlusterna är knappt nämnvärda medan inflödet imponerar. Marc Cucurella var på lån från Barcelona redan föregående säsong men efter att ha imponerat stort är nu 22-åringen den dyraste värvningen i Getafes historia. Förutom det är de båda anfallarna Enes Unal och Cucho Hernandez klara där den senare är som klippt och skuren för Bordalás spelstil. Det kan bli en kul säsong på Coliseum Alfonso Pérez även 20/21.


3. Sevilla

In (€77.5M): Óscar, Idrissi, Acuña, Rakitic, Rekik, Suso (utköpsklausul aktiverad), Bono (utköpsklausul aktiverad)

Ut (€9.5M): Banega, Kjaer, Sergio Rico


Är Monchi sportchef så värvas det, det är sen gammalt. Sex spelare in (var av två var på lån sen innan) fick dock räcka för denna gång och även om det är starka namn har de inte förstärkt på den positionen som behövde det mest. Center-forward. Luuk de Jong och Youssef En-Nesyri har knappast imponerat och för att vara helt ärlig kan det vara skillnaden mellan ett Sevilla som ”bara” kommer fyra och ett som utmanar om ligatiteln. Så bra är detta lag just nu. Men den lilla plumpen i protokollet gör att Andaluserna stannar på plats tre…


2. Granada

In (€20.5M): Suárez, Milla, Molina, Soro, Nehuen Perez (lån), Vallejo (lån), Kenedy (lån), Foulquier (utköpsklausul aktiverad), Gonalons (utköpsklausl aktiverad)

Ut (€0M): Vadillo


Fjolårets stora succélag Granada har gjort ett strålande fönster och endast tappat en spelare av värde medan ett helt gäng intressanta namn kommit in. Forwarden Luis Suárez och innermittfältaren Luis Milla var båda två av de absolut bästa spelarna i La Segunda under fjolåret och håller redan nu bra La Liga nivå. På det har talangfulle Real Madrid-mittbacken Jesus Vallejo förlängt sitt lån medan yttern Kenedy även han lånas in. Toppa det med evigt unge Jorge Molina samt aktiveringen av Foulquier samt Gonalons utköpsklausuler så förstår ni att Granadas trupp knappast blivit sämre. Ett år bättre, ett år mer erfarenhet. Diego Martínez mannar ser extremt farliga ut.


1. Villarreal

In (€33M): Estupiñan, Coquelin, Parejo, Rulli, Kubo (lån), Jorge Cuenca, Foyth (lån)

Ut (€27M): Cazorla, Enes Unal, Álvaro Gonzalez, Toko Ekambi, Afif, Anguissa (slut på lån)


Santi Cazorla och Zambo Anguissa ut är två tunga mittfältstapp, speciellt den förstnämnde. Men ersätter du dessa med Parejo, Coquelin och Kubo (som inte är en innermittfältare men som fortfarande kan spela centralt och någorlunda ersätter kreativiteten Cazorla tog med sig) så går det inte att deppa för mycket. Lägg till spelare som fjolårets genombrottsman och en av ligans bästa ytterbackar i Estupiñan och talangfulle mittbacken Foyth så är det överlag en trupp som är starkare än fjolårets. Med Emery vid rodret är Villarreal redo att förbättra den femteplatsen de nådde ifjol.

*****

På andra sidan spektrat hittar vi de som misslyckats. Vissa lite grann, och vissa totalt.

Celta Vigo hör till första kategorin. Spelare som Rafinha, Bradaric, Smolov och Cheikh lämnade efter sina lånesejourer medan Sista drog permanent. Alla mer eller mindre viktiga föregående säsong men förutom Sisto kunde alla återfinnas i startelvan relativt ofta. Inflödet denna sommar har spelarflykten till trots varit en enda stor besvikelse då Renato Tapia är enda värvningen värd att skriva hem om. Àlvaro Vadillo hämtade de också, och det hade förutsättningar att bli kul, men av någon outgrundlig anledning ska han direkt lånas ut till Espanyol. Varför förstår ingen och Celta Vigos transferagerande lämnar många frågetecken.

Men Celta har inte haft det jobbigast, utan för att hitta det riktiga sorgebarnet får vi ta oss tvärs över landet till Valencia där Peter Lim och hans Meriton Holdings styr klubben med järnhand. Detta till supportrarnas stora förtret, och det krävs inte mycket för att förstå varför. Lämnat har Rodrigo, Parejo, Coquelin, Ferran Torres, Ezequiel Garay, Jaume Costa, Florenzi (de två sistnämnda efter utgående lån) samt högt aktade talangen Álex Centelles gjort. Att täcka för ett sådant stort manfall är omöjligt men det går att göra om ambitioner, finanser men framförallt kompetens finns. Tyvärr saknar Lim och Co. allt det där vilket gör att Valencia efter månader av möjligheter nu står med noll nyförvärv. Overkligt på alla sätt. 

Knappt ens en överdrift att kalla det för det sämsta transferfönster fotbollshistorien har sett, någonsin.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-10-07 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien