Lagbanner
Transfertempen: ”Skulle vara lagets störste profil för framtiden”

Transfertempen: ”Skulle vara lagets störste profil för framtiden”

Athletic-redaktionens Fredrik Lerena Sanz besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

Härnäst ska vi ta tempen på Athletic-redaktionens Fredrik Lerena Sanz om hur den baskiska klubbens säsong varit och vad han hoppas kommer hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- För Athletics del går det bara att sammanfatta säsongen som ett misslyckande. Det finns förstås många åsikter om Athletic Club och deras vara eller icke vara ett lag som kan utmana om Europaplatserna i La Liga. Grundproblemet är målskyttet, och oförmågan att avgöra matcher. Inte minst mot sämre lag. Bilbao-gänget får med sig övertygande vinster så som 2–0 mot Atlético Madrid på hemmaplan, 4–0 hemma i derbyt mot ”La Real” samt kryss mot (ett förvisso svagt) Barcelona på San Mames.

- Men med poängtapp mot flera lag i de nedre regionerna av tabellen och runt 20 mål (!) färre gjorda än lagen som slutade strax över Athletic i tabellen går det tydlig att identifiera ett problem. För laget släppte till exempel bara in två mål färre än Barcelona efter 38 omgångar – vilket är en framgång.

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- För tillfället är det lugnt på transfermarknaden (officiellt sett) när det gäller spelare. Men tränaren Marcelino bekräftade i tisdags att han inte kommer fortsätta i klubben. Bytet av tränare kommer med största sannolikhet att vara viktigt för Bilbao-laget.

Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- Det finns flera konkreta övergångar när det kommer spelare som ska äntra San Mames gräsmatta inför nästa säsong. Delvis handlar det om Alvaro Odrizola. 26-åringen föddes i San Sebastian och tillhörde både La Real och Bayern München innan han kritade på för Fiorentina. Nu sägs högerbacken vara nära Athletic Club i sommar.

- Tillsammans med Ander Herrera får dock Juel Jon Guerrero anses vara det hetaste namnet. Son till Bilbao-legendaren med samma efternamn gör att det surras rejält på gatorna i den baskiska staden. Hans framfart i Madrids ungdomslag har inte gått obemärkt förbi de spanska fotbollsfansen. Tidigare har Jon inte kunnat ansluta Athletic på grund av klubbens hårda regler kring att spelare måste fått sin fotbollsfostran i Baskien. Men det här verkar nu vara på väg att lösas – vilket skulle vara enormt för Athletic Club.


Blir det så att Ander Herrera vänder tillbaka till Athletic under sommarfönstret?

Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Jon Guerrero är utan några som helst den spelare som de flesta rödvita Bilbao-fans, tillsammans med redaktionen, skulle vilja se ansluta. Förutom det faktum att han bevisat sig slagkraftig i Real Madrids ungdomslag skulle han även vara den perfekta arvingen som lagets störste profil för framtiden. Han skulle även kunna lösa en del av de problem som Athletic haft med målskyttet under de senaste säsongerna. Gorka Gurzueta är även ett hett namn till den listan.

Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Jag personligen har alltid svårt att hoppas på att några av ”mina” spelare ska lämna. Men lämnar jag Bilbao-känslorna åt sidan och ser för lagets bästa hade det varit att Asier Villalibre (även om jag lär få kritik för det) lämnar. Anfallaren mäktade med två baljor på 19 matcher, och där kan troligtvis många andra namn göra det betydligt bättre.

Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- Spelare i all ära. Det finns några namn som redan nämnts här. Men det viktiga kommer att ske i vem som tar över rodret på tränarbänken under sommaren. Marcelino ska inte sågas längs fotknölarna - det är en bevisligen duktig fotbollstränare. Men att klubben har ligans tredje bäst betalde tränare och gör 43 mål på 38 matcher och slutar åtta är ett kraftigt underbetyg. Om en megadröm slår in kommer Marcelo Bielsa återvända. Argentinaren hade flera lyckade säsonger i Bilbao. Klubben ska även enligt flera spanska medier vara beredda att gå Bielsa till mötes i eventuella kontraktsförhandlingar. Hur rimligt det är att "El Loco" ansluter till sig Athletic får dock vara osagt, och eventuella tränarövergångar under samma dygn som Marcelino avgått är svåra att gissa sig till just nu.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-27 16:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien