Lagbanner
Transfertempen: ”Säger en hel del om Barcelonas status”

Transfertempen: ”Säger en hel del om Barcelonas status”

Barcelona-redaktionens Jonathan Aronsson Fält besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

En klubb som det väntas ske en hel del i är Barcelona och vi ska därför nu höra vad Barça-redaktören Jonathan Aronsson Fält har att säga om den gångna säsongen och det kommande övergångsfönstret.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- Det är väl svårt att säga något annat än att vi fått se två olika blåröda lag under säsongens gång. Ronald Koemans Barça och Xavis Barça. Tränarbytet under hösten blev ett lyft, där framför allt de första månaderna av 2022 var riktigt starka med Clásico-utskåpningen som den stora höjdpunkten. I stort är det ändå svårt att säga något annat än att säsongen varit ett misslyckande. En ligatitel som gavs bort redan innan jul, ett Champions League-spel som tog slut i gruppen och ett Copa-uttåg i åttondelsfinal. Europa League och Piqués Supercopa i Saudiarabien talar vi inte om.

- Nu blev det ju trots allt Champions League-plats till slut. Allt annat hade varit en katastrof, inte minst ekonomiskt. Men för att sätta saker i lite perspektiv: Barça förlorade sju matcher på Camp Nou under säsongen. Senast den siffran var högre var säsongen 1987/88. Barça gjorde 68 ligamål under säsongen. Senast den siffran var lägre var säsongen 2003/04.

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- Franck Kessié och Andreas Christensen ska vara klara. Därtill anländer talangen Pablo Torre, även om han lär inleda i Barça B. Iñaki Peña återvänder från Galatasaray och bör ta backup-platsen på målvaktspositionen. Vad gäller spelarförluster lämnar lånelirarna Adama Traoré och Luuk de Jong när avtalen löper ut. Därtill har Samuel Umtiti, Óscar Mingueza, Riqui Puig och Martin Braithwaite fått besked om att söka sig till nya klubbadresser.

Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- Laporta ska ha sin profilvärvning, och det ser väl ut att bli Robert Lewandowski. Agenten Pini Zahavi är ute och viftar i media mest hela tiden och Bayern-pamparna har svarat upp. Barça ska ha lagt ett första bud i vad som kan bli en rätt lång följetång under sommaren. 

- I övrigt ska Xavi jaga mittback (Kalidou Koulibaly), vänsterback (Marcos Alonso), högerback (César Azpilicueta) och eventuell Dembélé-ersättare (Raphinha). Även en central fältare (Ruben Neves/Carlos Soler) kan bli aktuellt om Frenkie de Jong skulle lämna.

Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Det är klart att Lewandowski lockar. Att den typen av spelare trots allt vill till Barça med tanke på nuvarande situation säger en del om klubbens status. Hur han passar in rent spelmässigt är en annan femma. Mål lär han åtminstone göra.

- I övrigt känns det i vanlig ordning som att defensiven borde prioriteras högre i relation till offensiven. Ytterbacksplatserna måste fortfarande uppgraderas förr eller senare och centralt finns två klasspelare i ligan i Pau Torres och Jules Koundé att lägga pengarna (var de nu kommer ifrån) på.


Vilka spelare kommer Xavi förstärka sitt Barcelona med inför nästa säsong?

Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Främst handlar det om att bli av med de överflödiga spelarna, som i vissa fall sitter på höga löner. Neto, Samuel Umtiti, Clément Lenglet, Martin Braithwaite. Även lånespelarna Trincão och Pjanic bör lämna. Nu ser väl Sergi Roberto trots allt ut att förlänga sitt avtal. Annars hade han garanterat varit med på listan. 

- Sedan handlar det väl egentligen om Frenkie de Jong och Memphis Depay vad gäller de som faktiskt kan generera en del pengar. Lyckas man hitta en riktigt bra ersättare till Busquets på sikt kan jag ändå se det rimliga i att låta Frenkie lämna. Att ha holländaren tillsammans med Pedri och Gavi på två mittfältsplatser kommer att bli svårt. Men det handlar som sagt mycket om vad som finns att hämta in på ersättarsidan. Vad gäller Memphis känns det väl lite hugget som stucket. 

Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- För att överträffa den gångna säsongen? Inte så mycket. För att nå dit Barça vill vara? Desto mer. Ser man på (den långa) listan över spelare som väntas ansluta är det inga dåliga spelare i sig. Ser man på listan i stort är det å andra sidan knappast spelare för ett lag som ska utmana om flera titlar. Därtill är många av de namn som ryktas in runt trettiostrecket. Då finns dessutom det gamla gardet med kaptenerna Piqué, Busquets, Alba och Roberto kvar. Knappast någon revolution.

- Samtidigt kanske det snarare handlar om att få sätta en sommar med riktig försäsong och att nycklar som Ansu Fati, Pedri och Ronald Araújo får vara hela. Xavi har pratat hela våren om att utmana på riktigt nästa säsong. Upp till bevis nu.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-29 19:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien