Lagbanner
Transfertempen: ”Gör inget med mig mer än att irritera”

Transfertempen: ”Gör inget med mig mer än att irritera”

Espanyol-redaktionens Olle Printz besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

Turen har nu kommit till Espanyol där Olle Printz delar med sig av sina tankar och åsikter gällande den gångna säsongen och det kommande övergångsfönstret.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- Sammanfattningsvis skulle jag slå fast att säsongen motsvarade förväntningarna, men den var också ganska långt ifrån att infria förhoppningarna. Spelare som glänste i La Segunda under fjolårssäsongen har i viss mån sjunkit undan och tillintetgjorts på La Liga-nivå, och då pratar jag främst om Adrian Embarba och Adrià Pedrosa från vilken jag väntade mig en ordentlig utblomning under det här spelåret, men som uteblivit.

- Vicente Morenos jobb var att ta upp oss från tramset nere i SmartBank och stadga klubben där den hör hemma, det vill säga mellan plats åtta och 14 i högstadivisionen. Han höll oss kvar, men spelet har lämnat en hel del i övrigt att önska, och därför tackade vi Moreno för ett treplus-arbete under två och en halv säsong och siktar uppåt under nästkommande säsong under ny tränare.

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- Hittills är det inte mycket som hänt, förutom tränarfrågan som givetvis kvarstår. Fabio Cannavaro har (sjukt nog) nämnts som en potentiell efterträdare till Vicente Moreno, och om jag ska vara helt ärlig vattnas det inte excessivt i munnen på mig. Även en annan Real-legendar, Raúl González, har kommit på tal under de senaste veckorna, men det gör liksom ingenting med mig, mer än irriterar. Varför chansa med någon oprövad före detta spelare när det finns beprövad stabilitet runt om på den iberiska halvön att bara plocka in? Drömnamnet för mig är givet: Marcelino. Dock ser det ut som att den före detta Granada-tränaren Diego Martinez kommer ta över posten.

- Utöver det lämnar förmodligen lånespelarna, som inte rosat marknaden under sina sejourer. Den som visat upp högst potential av dem är Manu Morlanes, och jag tycker Vicente Moreno borde använt sig betydligt mer av den spelskicklige centrala mittfältaren än han gjorde. Tonny Vilhena dök upp från ingenstans på deadline day i januari och har väl varit godkänd, men om undertecknad tillåts agera sportchef aktiveras inte den befintliga utköpsklausulen. På ett plan till Manchester ser jag gärna att Yangel Herrera återfinns inom en inte alltför avlägsen framtid, och till någon buss eller dylikt med ändhållplats Sevilla får Loren Morón gärna boka biljett.
 
- Vi har två målvakter, Diego López och Oier Oiarzábal, på utgående kontrakt, och där finns Joan Garcia på återväxt men ett etablerat namn måste in om inte den snart 41-årige López förlänger. Didac Vilà, Fran Mérida och Óscar Melendo är tre spelare som ser ut att lämna som fria transfers i sommar, och ni kommer inte se mig protesterandes uppe på några barrikader över det beslutet.

Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- Den portugisiske ytterbacken Zé Macedo, född 2004 och till vardags i Portos b-lag, sägs vara på Espanyols radar. Inga a-lagsmatcher ännu för 18-åringen, och därmed är det helt overkligt svårt för en lekman som mig att komma med en spelmässig analys kring Macedo, men ryktena säger att en övergång ska vara på gång. Annars är det händelsefattigt hittills.


Blir Pere Milla sommarens första nytillskott för Espanyol?
 
Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Pere Milla i Elche har det snackats om en del i Espanyol-led, och det är en spelare som fick ut väldigt mycket från relativ knapp speltid under den gångna säsongen. Det vore sannolikt en bra breddvärvning, men det jag tycker har saknats under fjolårssäsongen är spets, kvickhet och vilja att ta sig an avgörande moment i offensiven. Endast R.D.T. har det mindsettet, och för att ta kliv uppåt i tabellen och i samband med det utvecklas som lag behöver fler ta sig an den rollen.

- Vi har historiskt sett haft bra samarbete med den helvita huvudstadsklubben, och där återfinns en spelare jag tycker borde finnas på Espanyols önskelista, nämligen Mariano Díaz. Det kan inte vara önskvärt varken för Mariano eller Real att ha honom där, och i den situationen borde åtminstone ett lån gå att ordna. I den relativt sett usla backlinjen ser jag naturligtvis gärna att det fylls på med La Liga-rutin från en lite högre hylla än från föregående sommarfönster när Sergi Gómez anslöt. 33-årige Felipe ser ut att lämna Atlético de Madrid, och även om jag har svårt att se Espanyol vara med och konkurrera där vore det precis den typen av rutin som krävs.
 
Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Förutom de fem med utgående avtal som tidigare nämnts, och de fyra lånespelarna är det väl ett gäng man som supporter är lite trött på. Adri Embarba gör nog bäst i att se sig om efter ny klubbadress, han är helt enkelt inte tillräckligt bra. Även Landry Dimata har misslyckats fatalt så här långt, och om inte en permanent övergång är aktuell behöver han ett lån för att få i gång målproduktionen.
 
Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- En vass tränare, bättre spets framåt och mer robust rutin bakåt.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-31 19:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien