Lagbanner
Transfertempen: ”Ett underbetyg till den spanska fotbollen”

Transfertempen: ”Ett underbetyg till den spanska fotbollen”

Sevilla-redaktionens Truls Syde besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

Vi ska nu höra efter med Sevilla-redaktionens Truls Syde om hur han ser på den gångna säsongen och vad som händer på övergångsfronten.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- En väldigt konstig säsong är till slut till ända. Med både ett Champions League-fiasko och ett Europa League-uttåg i ryggen så är det svårt att godkänna denna säsong. Att åka ut i en grupp i form av Red Bull Salzburg, LOSC Lille och VfL Wolfsburg är självklart inte godkänt sett till Sevillas krav och kvalitet. Men samtidigt som det är svårt att godkänna säsongen så lyckas Sevilla ta sig till Champions League ännu en gång, vilket är otroligt starkt med tanke på alla kryss under årets säsong, men även på grund av tajt och tuff konkurrens mot stadsrivalen Real Betis. Men besvikelse är väl ett ord som kan kopplas till denna säsong, där en tråkig och defensiv fotboll präglad av Julen Lopetegui blivit enormt kritiserad (då Sevilla alltid kopplats ihop med en anfallsinriktad fotboll). Det återstår att se om spelidén ändras till nästa säsong...

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- Det tyngsta tappet är att mittbacksgeneralen Diego Carlos lämnat för spel i Premier League (Aston Villa), vilket är ett tungt tapp med tanke på att det är väldigt tunt just på mittbackssidan. Diego Carlos har dock ryktats väldigt länge för spel på de brittiska öarna, men att det blev just Aston Villa är ett underbetyg till spansk fotboll då Sevilla kommer spela Champions League nästa säsong medan Aston Villa slutade på en fjortonde plats i årets upplaga av Premier League.

- En annan het potatis för tillfället är att Julen Lopetegui kan komma att lämna klubben, men det senaste är att Lopetegui stannar i Sevilla även under nästa säsong. Vilket skulle vara en positiv nyhet, då Lopetegui verkligen håller på att bygga upp en stark grund och ett slagkraftigt Sevilla. Även nästintill klart att Martial inte kommer ha Ramon Sanchez-Pizjuan som hemmaborg nästa säsong, vilket är ett helt rätt beslut från sportchef Monchi. Därmed början jakten på offensiva pjäser till kommande säsong.

Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- För tillfälligt är det väl bara rykten, men det har pratat en del om att Lazios spanjor Luis Alberto kan vara på gång till Sevilla. Det skulle vara en stark värvning från Monchi. Spanjoren gjorde fem mål och elva assist i årets Serie A, vilket är starka papper. Men det som är emot en värvning av spanjoren är att han är 29 år och Sevilla behöver föryngra truppen. Men det är en kvalitetsspelare.

- Sedan tidigare har Luis Suarez ryktats till klubben, det skulle vara en stark värvning och en målgaranti som visats sig vara en stor svaghet för Sevilla. Men förstärkningar måste komma, och det är främst på mittbacksposten och i offensiven som det behövs förstärkas för att Sevilla ska kunna ta ytterligare steg under kommande säsong. På utfronten verkar stjärnmittbacken Jules Koundé lämna för Chelsea. Det måste alltså behövas förstärkas på mittbackspositionen. 


Sevillas försvarsklippa Jules Koundé ser ut att vara på gång till Chelsea.

Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Evan N’Dicka är ett namn som skulle varit helt perfekt. En vänsterfotad mittback, som är snabb och stor. N’Dicka var en av Europa Leagues bästa mittbackar och visade sig även vara en stor ledare för tyskarnas del. Sedan är Luis Suarez en spelare och profil man gärna hade velat se i Sevilla, trots sin ålder så har han visat att han håller en hög nivå, och med Suarez in skulle Sevilla kunna hota Atletico, Real och Barca på allvar till nästa säsong. Sedan en högerfotad mittback, och där tänker jag på Luiz Felipe (även Lazio). Då hans kontrakt går ut och är i en perfekt ålder för att kunna bidra redan nu men även på sikt. Brassen hade varit en tung värvning för Sevillas del. 

Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Kontraktsläget ser bra ut, där det endast är två kontrakt som går ut (Martial och Javi Diaz). Inga tyngre tapp för Sevilla. Med några spetsvärvningar in så kan det se riktigt bra ut för Sevilla del inför kommande säsong, men bortafacit behöver bli bättre för att kunna hota. Med en större bredd kan truppen klara av att spela på båda fronterna (Champions League och La Liga). Men jag tror att om Koundé lämnar också så får Sevilla in en hög övergångssumma och kan tänka mer på spelare in än ut.

Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- För det första krävs det mer jämna och bra prestationer om man vill komma topp tre – vilket Sevilla inte kommit på mer än tio år. Då kan man inte ha bottennapp som mot Cádiz, och andra bottenlag. Sedan krävs det att en målskytt kommer in alternativt att En-Nesyri börjar spotta in mål som han gjorde under fjolårets säsong. 

- Årets spelare i Sevilla enligt mig är Yassine Bono – vilken säsong han gör. Med tretton hållna nollor och två assist under årets säsong så är det svårt att säga något annat, ett ordentligt statement av marockanen denna säsong. En av de bättre målvakterna på länge i Sevilla. Som grädde på moset så fick han ta emot det åtråvärda priset, Trofeo Zamora som är ett pris för årets målvakt i La Liga. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-01 14:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien