Lagbanner
Tre tankar från Primera Iberdrola-omgången som gått
Champions League-hoppet kvarstår för Atlético, trots poängtapp.

Tre tankar från Primera Iberdrola-omgången som gått

Den 26e omgången av Primera Iberdrola spelades i helgen och medan Rayo Vallecanos sistaplats befästes ytterligare då Eibar slog Alavés med 2-0, innebar andra resultat mer spänning i tabellen. Med fyra omgångar kvar att spela går nu ligan på landslagsuppehåll, innan allt (utom ligatiteln, då) ska avgöras i maj. Här är tre nedslag från omgången som gått, att ta med sig in i och ut från uppehållet.

* Champions League-kampen blev om möjligt ännu tightare.

När Atlético Madrid under lördagen enbart fick med sig ett 1-1-resultat borta mot Real Betis var känslan att de absolut tappat greppet om tredjeplatsen - vilket också fansens reaktioner reflekterade. Lagets sociala medier svämmades efter matchen över med kommentarer från supportrar som krävde tränare Óscar Fernández avgång, upprörda över att ännu ett år ha missat Champions League-spel. 24 timmar senare var läget dock ett annat, då Real Madrid åkt till Huelva och - efter att Sofie Svara dragit på sig ett rött kort i slutet av den första halvleken - överraskande förlorat mot Sporting Huelva med 3-1.

Samtidigt som Real Madrid förlorade i Huelva vann UDG Tenerife dessutom i Madrid, där de mötte Rayo Vallecano. Efter att ha släppt in ett mål i matchens första minut vände ölaget matchen genom mål av Cristina Martín-Prieto och María José Peréz och vann med 2-1. Helgens resultat innebär därför att toppen av tabellen ser ut som följer.


(Printscreen från www.laliga.com)

Förutsatt att vinner sin hängmatch mot Rayo Vallecano har vi alltså tre lag på samma poäng, i kampen om den sista platsen till nästa säsongs Champions League. Reals förlust mot Sporting Huelva blev därför en utkastad livlina till Atleti som, i och med sin - gentemot de andra lagen - överlägsna målskillnad, fortfarande sitter i förarsätet. Atlético har dock fortfarande kvar att möta Barcelona på Camp Nou - vilket de gör i den sista omgången - och det är väl högst osannolikt att de får med sig de poäng som troligtvis kommer behövas därifrån.


* Barcelonas nya modus operandi.

Inför det första kvartsfinalmötet mot Real Madrid hade Barcelona inte varit i underläge sedan den andra oktober 2021. Sedan dess har de behövt vända fyra matcher i rad - och lyckats med det. I helgen var det Villarreal som kom till Estadi Johan Cruyff och tog ledningen genom Salma Paralluelo redan i den tolfte minuten. Ledningen höll i sig ända till paus, men efter vilan var det ett annat Barça som kom ut på planen.

Cláudia Pina som blev inbytt i halvtid behövde bara tre minuter på sig för att vända på matchen och därefter rullade målen på för katalanskorna. Pina fullbordade sitt hattrick i den 63e minuten, strax dessförinnan hade Ana-Maria Crnogorcevic gjort 3-1 och bara minuter senare kom både 5 och 6-1, genom Ingrid Engen och Caroline Graham Hansen.

Därmed har Barcelona nu vunnit 26 av 26 matcher i ligan och har trots de “ovanligt många” insläppta målen på sistone, en målskillnad på ödmjuka +136. Som sagt ska det alltså mycket till från Atlético Madrid för att få med sig något från den sista omgången då det är deras tur att åka till Barcelona.

Trots Barças otroliga statistik får Atleti försöka hitta inspiration i att de på sistone åtminstone verkat mänskliga i och med de underlägen de hamnat i. Dessutom är Atlético faktiskt det lag som senast vann mot Barcelona - den första juni 2021. Atleti slog då Barcelona med 4-3 i ligans 27e omgång när - liksom nu - Barcelona redan var klara ligasegrare.


* Madrid CFF’s skytteligaledare - och hennes framtid.

Med 26 poäng på 26 matcher ligger Madrid CFF på en elfteplats i tabellen, sju poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Att laget med stor sannolikhet klarar sig kvar i högstaligan har de mycket att tacka en spelare för. I helgens match mot Real Sociedad chockvann Madridlaget med 1-0 mot ligatvåan uppe i San Sebastián och matchens enda mål gjordes - som vanligt - av Madrid CFF’s nummer 23: Geyse Ferreira.

I och med helgens mål klev brasilianskan upp i ensam majestät i skytteligan, med 20 gjorda mål på 24 spelade matcher. Med sina 20 mål står Ferreira för mer än hälften av Madrid CFF’s totala målskörd den här säsongen, närmare bestämt för 51,2% av lagets 39 gjorda mål.

Ferreiras målmässiga framgångar kommer att göra ett avtryck hos Madrid CFF även nästa säsong - men på ett annat sätt än denna. Med ett utgående kontrakt ser brasilianskan ut att lämna klubben under sommaren, med flera erbjudanden på bordet - vilket hennes agent nyligen varit väldigt frispråkig kring och som Marca rapporterar om idag.

“Klubben [Madrid CFF] har erbjudit henne vad de kan, och hon har givit allt hon kan till klubben, som hon anser vara ‘hemma’. Hon har dock ambitioner att spela för en toppklubb, en klubb som spelar i Champions League, nästa säsong.”

En av klubbarna som redan ska ha erbjudit Ferreira ett kontrakt till nästa säsong är Real Madrid, men Filipe anser inte att erbjudandet lever upp till vad hans klient förtjänar - och passade på att parafrasera Zlatan.

“Det finns klubbar som vill köpa en Ferrari men betala för en Fiat”, sade Filipe om Los Blancos erbjudande, och fortsatte:

“Vi uppskattar deras intresse, men tänker inte slösa vår tid. Det finns inte en spelare på jorden med hennes spelmässiga karaktärsdrag […]. Hennes marknadsvärde är i nivå med världens bästa spelare och hon måste behandlas därefter.”

Mycket tyder alltså på att vi till nästa säsong kommer få se Geyse Ferreira spela i Champions League, men för vilket lag återstår att se.

“Vi har pratat med olika klubbar, men inte skrivit på något än. Geyse vet att att det här är ett avgörande tillfälle i hennes karriär.”


Hela omgångens resultat såg ut som följer:


(Printscreen från www.laliga.com)

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-04-04 19:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien