Lagbanner
2021-06-28 18:00

Kroatien - Spanien

Tungviktsdrabbning stundar på Parken

Tungviktsdrabbning stundar på Parken

Både Spanien och Kroatien har mycket att leva upp till när lagen möts i åttondelsfinalen.

Efter två svaga gruppspelsinsatser mot Sverige och Polen fick Spanien ordentlig utdelning i avgörandet mot Slovakien. Att göra fem mål i ett EM, oavsett motstånd, är en styrkedemonstration och någonting man hemma i Spanien önskade. Man ville få en reaktion efter de två initiala kryssen och fick det, med råge, när gruppspelet rundades av i Sevilla.

Under måndagen ska La Selección för första gången i den här turneringen lämna Andalusien och den iberiska halvön för att istället ta sig till Skandinavien och Köpenhamn. Där väntar ett Kroatien som än så länge inte riktigt imponerat i turneringen. Med tanke på Spaniens två oavgjorda matcher i gruppen är det sålunda en öppen historia som ska spelas på Parken under middagstid.

Mest fokus i det spanska lägret är fortsatt Àlvaro Moratas vara eller icke vara i startelvan. Den spanska opinionen är emot honom men Luis Enrique har visat stort förtroende för anfallaren som hittills startat samtliga matcher i turneringen. Enligt en krönikör i Marca kan det vara till Moratas fördel att man nu inte spelar i Spanien, utan på neutralt gräs. Detta för att buropen från de spanska supportrarna dämpas rejält. Hur det nu är med den saken vågar jag inte bedöma men i brist på alternativ verkar det som att Morata återfinns från start även mot Kroatien. Värt att nämna här är också alla dödshot mot Morata och hans familj som inte på något sätt är acceptabelt. Det är alldeles för dåligt.

Till sin hjälp framåt lutar mycket åt att Pablo Sarabia, som var en av de bästa på planen mot Slovakien, får fortsatt förtroende tillsammans med Gerard Moreno. Ferran Torres och Dani Olmo kan utmana om en startplats men jag tror Enrique kör vidare med sitt vinnande koncept. På mittfältet roterar Enrique allra mest men Sergio Busquets, som startade mot Slovakien, bör ändå betraktas som ganska given. Bredvid honom tar nog Thiago, som var bra i sitt inhopp, en startplats tillsammans med antingen Koke eller Pedri. Jag tror på den mer rutinerade Koke där Pedri får agera gubben-i-lådan om det behövs. Bakåt kliver Pau Torres in i startelvan igen istället för Eric Garcia medan Cèsar Azpilicueta behåller högerbackspositionen istället för Marcos Llorente.

Kroatien inledde turneringen med en uddamålsförlust mot England och ett kryss mot Tjeckien. Likt La Roja fick man dock utdelning i den sista gruppspelsmatchen då man enkelt avslog Skottland med 3-1 efter, bland annat, en briljant insats av Luka Modric. Ett tungt slag för det kroatiska laget är att Ivan Perisic, som gjorde mål mot både Tjeckien och Skottland, testats positivt för covid-19 och därför inte finns med i åttondelsfinalen. Det betyder förmodligen att Ante Rebic återvänder till startelvan efter att ha blivit petad på grund av svaga insatser. En annan förändring som förbundskapten Zlatko Dalic förmodas göra är att Spanien-bekante Sime Vrsaljko kliver in i startelvan till höger i backlinjen istället för Josip Juranovic. I övrigt ställer nog Kroatien upp likt man gjorde i vinsten mot Skottland.

Trots några halvsvaga insatser från både Spanien och Kroatien i gruppspelet kan vi se fram emot en tungviktsdrabbning i den danska huvudstaden. Det är trots allt en VM-finalist och ett EM-rekordjagande Spanien (man har tre titlar som Tyskland, en till och man har flest) som möter varandra. Spanien lär försöka äga bollinnehavet och hota genom instick och inlägg. Att äga bollinnehavet mot Kroatien är dock inte det lättaste med tanke på innermittfältstrion Modric, Kovacic och Brozovic. Kommer La Selección förbi den kroatiska mittfältspressen kan man förhoppningsvis skapa en del oreda. Nu när man dessutom börjat göra mål i turneringen, och man fått lite momentum, bör Spanien betraktas som något av en favorit i drabbningen.

Potentiella startelvor:

Spanien (4-3-3): Unai Simón – Azpilicueta, Pau Torres, Laporte, Alba – Koke, Busquets, Thiago – Sarabia, Morata, Moreno

Kroatien (4-3-3): Livakovic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Modric, Brozovic, Kovacic – Vlasic, Petkovic, Rebic

Matchfakta
När: 28/6, 2021
Tid: 18.00
Var: Parken (Köpenhamn, Danmark)
TV: SVT1, SVTPlay

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2021-06-27 21:50:31
Author

Fler artiklar om Spanien