Lagbanner
2024-09-05 20:45

Serbien - Spanien
0 - 0

Uddlös insats inför en trött serbisk publik

Uddlös insats inför en trött serbisk publik

Ett orutinerat serbiskt lag försvarade väl och knyckte en poäng från Spanien i Belgrad.

Spaniens första match sedan sommarens EM-guld sparkades av i Belgrad under torsdagskvällen. La Roja är emellertid inte bara regerande europamästare utan även de senaste att vinna Nations League, den turnering man under kvällen klev in i. Det fanns en hel del frågor kring vilket lag Luis de la Fuente skulle ställa upp med mot Serbien i Nations League-premiären och min kollega Oskar Lejroth gjorde i införrapporten ett mycket bra jobb i sin scouting. Han satte nämligen tio av elva spelare. Den enda som skiljde sig från hans förväntade startelva var spjutspetsen som inte blev Mikel Oyarzabal, som Oskar trodde, utan snarare (lite oväntat) Real Betis-nyförvärvet Ayoze Pérez.

Serbiens startelva: Rajkovic; Erakovic, Milenkovic, Pavlovic; Nedeljkovic, Ilic, Lukic, Birmancevic; Samardzic, Zivkovic; Jovic

Spaniens startelva: Raya; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Zubimendi, Fabián Ruiz; Yamal, Olmo, Nico Williams; Ayoze Pérez

Nej, det här var ingen höjdarmatch av det spanska landslaget. Det blev i slutändan en sådan match som det bara är att glömma och snabbt gå vidare från. Faktum är att Spaniens insats förmodligen var den plattaste sedan Luis de la Fuentes andra tävlingsmatch, ni minns förlusten mot Skottland i Glasgow, för drygt ett och ett halvt år sedan. Att Serbien lyckades ta med sig en poäng denna afton satte även stopp för La Rojas vinstsvit på femton raka tävlingsmatcher.

Matchen då? Ja, den spelades. Åtminstone av ett lag. Fotboll handlar förstås om att göra fler mål än motståndarna och gör man inte det förlorar man eller får nöja sig med ett kryss. Inför halvtomma läktare och en tyst hemmapublik visade serberna att de är duktiga på att försvara när de väl behöver men att det här att göra mål inte alltid behöver vara en prioritet. Många pratar om att ”parkera bussen” och ja, det var väl vad Serbien gjorde. Kalla mig tjurig men satan så tråkigt det är att kolla på sådana här matcher, sent på kvällen, sent under en arbetsvecka. Särskilt underhållande var det i alla fall inte.

Luis de la Fuentes fotboll hyllades i somras för att Spanien kunde variera sitt spel och överlämna initiativet till sina motståndare. Det gjorde att Lamine Yamal och Nico Williams kunde sticka som spjut på sina kanter och vände och vrida på motståndarna. Här försökte, var min känsla, Spanien åtminstone ge över ett litet initiativ till Serbien i första halvlek för att sedan totalt dominera bollinnehavet i andra halvlek. Problemet som de la Fuente upptäckte var att Serbien inte alls ville styra något form av spel. De ville hålla sin nolla och låta Spanien rulla bollen bäst de ville. Om det var en poäng de var ute efter lyckades det uppenbarligen väldigt bra. Serbien hade dessutom matchens kanske bästa läge via Luka Jovic så det hade kunnat resultera i tre poäng till och med.

Ett tag under andra halvlek såg det ut som att Lamine Yamal höll på att skjuta in sig och det var särskilt från Spaniens högerkant som La Selección attackerade. Carvajal och Yamal gjorde vad de kunde men nej, det ville sig helt enkelt inte. La Liga-bekantingen Predrag Rajkovic, som släpptes av Mallorca för bara några veckor sedan, gjorde det bra i målet och hade en solid linje framför sig. Nu är jag inte någon expert på serbisk fotboll men jag förstod att Dragan Stojkovic saknade en hel del alternativ till det här mötet som exempelvis Sergej Milinkovic-Savic, Nemanja Maksimovic, Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic och Dusan Tadic. Tadic har förvisso lagt landslagsskorna på hyllan men ändå. Det har dessutom, rätta mig om jag har fel, varit ganska struligt kring det serbiska landslaget. Med andra ord gjorde de det smart denna kväll.

Nåja. Det är tillbaka till ritbordet för Spanien efter en match som lämnade mycket att önska. Nations League har just börjat och det väntar redan i helgen en ny bortamatch för spanjackerna. Då blir det borta mot ett Schweiz som ikväll föll tungt på Parken mot Danmark med 2-0.

Matchfakta

Mål:
Serbien: -
Spanien: -

Varningar:
Serbien: Strahinja Erakovic (5’), Veljko Birmanevic (43’), Kristijan Belic (69’)
Spanien: Ayoze Pérez (21’), Dani Carvajal (27’), Lamine Yamal (41’), Robin Le Normand (59’), Dani Olmo (67’)

Arena: Stadion Rajko Mitic (Belgrad, Serbien)
Publiksiffra: 29,981
Domare: Serdar Gozubuyuk (Nederländerna)

Slutresultat: Serbien – Spanien 0-0

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-09-05 23:01:55
Author

Fler artiklar om Spanien