Lagbanner
UEFA vill tona ner VAR:s betydelse
En VAR-situation i spanska Primera división.

UEFA vill tona ner VAR:s betydelse

Förbundet, emot FIFA:s intentioner, kommer från nästa säsong genomföra två förändringar vilka ska leda till färre avbrott.

Aleksander Ceferin, president och motståndare till VAR, leder UEFA bort från beroendet av digitala domarsystemet. Från säsongen 2020/21 kommer inom UEFA:s turneringar ske två förändringar när det kommer till bedömningar jämfört med vad som gäller idag.

Först offsiden. Enligt Aleksander Ceferin och UEFA är dagens offsidebedömningar för subjektiva på grund av tunna linjen som används, vilket lett till protester. UEFA vill öppna för större bedömningsomfång, alltså vara mer generösa när offsiden ska bedömas.

Andra förändringen gäller straffsparken och kravet att målvakten ska förbli med bägge fötter på linjen. I princip ingen målvakt i världen följer den regeln där UEFA vill förändra till att målvakten ska ha en fot på linjen eller i tänkta mållinjen, alltså över den.


UEFA:s slovenske president Aleksander Ceferin, motståndare till VAR.

Ursprungligen hade UEFA planer på att införa VAR i sina turneringar från denna säsong men gav efter för kritiken att världens ledande fotbollskontinent saknade VAR-systemet. UEFA tidigarelade därför införandet av VAR i Champions Leagues slutspel till förra säsongen. Senast den 5 december uttalade Aleksander Ceferin frän kritik mot VAR och FIFA där Ceferin anser att VAR måste bli tydligare och snabbare. UEFA står långt ifrån FIFA och IFAB, Internationella organet för reglerna i fotbollen, vad gäller bruket av VAR.

UEFA:s skräckscenario är hur VAR används i Premier League där huvuddomaren inte ens kollar monitorerna själv utan är helt i händerna på videodomarnas order. Aleksander Ceferin vill leda VAR i en riktning vilken innebär så få avbrott i spelet som möjligt.

Pablo Lizama Farias2020-01-10 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien