Lagbanner
Uppskjutna kvalet i Segunda división drabbar Euro 2021
Germán Sánchez Barahona i Granada CF och Willian José i Real Sociedad slåss om bollen inför tomma läktare.

Uppskjutna kvalet i Segunda división drabbar Euro 2021

Covid-19-utbrottet i FC Fuenlabrada gör det svårt att hinna starta La Liga den 12 september. Spelarna har rätt till semester, kvalet till Primera división måste spelas och Euro 2021 kan inte flyttas.

Kaoset i Segunda división får hårda konsekvenser. Inte bara i Segunda división nu utan också i Primera och Segunda división nästa säsong. Med 28 insjuknade anställda och spelare i FC Fuenlabrada är det nu omöjligt att ange nytt speldatum för den uppskjutna matchen från sista omgången i Liga Smartbank mot Deportivo de La Coruña och när kvalet till Primera división kan starta. Ett kval Fuenlabrada gör allt för att hinna delta i.


En spelare i CF Fuenlabrada smittad av Covid-19 förs akut till Clínica Quirón de A Coruña efter att ha känt sig illamående. Spelaren uppges nu må bra.

De flesta spelare i FC Fuenlabrada befinner sig i karantän i sina rum på spelarhotellet i La Coruña där de förblivit sedan förra veckan. De två första lagkaptenerna i samtliga klubbar i Liga Smartbank kommunicerar genom en grupp på Whatsapp. Kaptenerna informerar sen respektive spelartrupper om de senaste skeendena i FC Fuenlabrada.


José Rodríguez i FC Fuenlabrada i sitt hotellrum i La Coruña.

På grund av coronaavbrottet under våren sattes starten för nästa säsongs La Liga till den 12 september, ovanligt sent. I ljuset av skeendena i Segunda división framstår det datumet som optimistiskt. Spanska professionella spelare har lagstadgad rätt till semester. Kollektivavtalet mellan spelarfacket Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) och Liga de Fútbol Profesional (LFP) anger att spelarna har 30 semesterdagar varav 21 av dessa ska vara sammanhängande under sommaren. Med ligaavslut tidigast i mitten av augusti hinner inte klubbarna som ska delta i kvalet till den 12 september. Klubben som går upp i Primera división och de tre som förblir i Segunda ska därefter ha försäsong, testperioder samt hitta, boka och spela träningsmatcher. Nästa års ligastart i Segunda och Primera división skjuts upp för varje dag som ligan nu nödgas till uppehåll.

Klubbarna ser redan nu att speluppehållet under julen, i La Liga till skillnad från engelska Premier League som inte tar uppehåll normalt upp till tre veckor, ryker. Euro 2020, redan uppskjuten till 2021 med planerad start den 11 juni gör att La Liga har ont om speldatum.

Det finns spelare i Segunda división som med sina landslag kommer delta i Euro 2021. Förbunden har rätt att kalla spelare till nationella turneringar varvid spelarnas klubbar i Segunda división lagom till säsongsavslut blir av med sina bästa spelare. Spelschemat i Primera división lär bli särdeles ihoppressat för att hinna avklara 38 omgångar samt därefter ha uppehåll före och hinna förbereda landslagsspel till Euro 2021. Rörigt värre.

Pablo Lizama Farias2020-07-26 11:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien