Lagbanner
La Esquina: Valencias stora genombrottsman

La Esquina: Valencias stora genombrottsman

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Valencia - Atlético Madrid var helgens match på förhand och det går knappast att klaga på underhållningen. Ett kokande Mestalla, 2-2 på resultattavlan och en Ferran Torres som gjorde lite som han ville i andra halvlek. I slutändan är det dock på det sista namnet man fastnar, hos Ferran. Det är en genombrottssäsong vi ser från den 19-årige spanjoren som på 18 starter och sex inhopp stått för fyra mål och fyra assist i ligan. Lägg därtill några poäng i både Champions League och Copa del Rey och vi hittar en av Europas mest poängstarka och lovande tonåringar. I fredags bar han mer eller mindre Valencias offensiv på egen hand och så har det stundtals sett ut hela säsongen trots namn som Rodrigo, Guedes, Maxi Gómez med flera. Det är Ferran som lyser starkast.

Kudos också till Geoffrey Kondogbia som var fullständigt briljant även han, särskilt i andra halvlek. Han dominerade centralt i banan där han vann boll, drev upp tempo och bröt linjer. Enorm insats.

*****

Pervis Estupiñan har varit ett av Osasunas stora utropstecken denna säsong där han dominerat den vänsterkant han alltid huserar på gång efter annan. Atletiska färdigheter som slår de flesta och en offensiv finess som är riktigt spännande gör att större klubbar med stor sannolikhet redan sneglat åt ytterbackens håll. I helgen stod han för kanske sin bästa insats för säsongen när hans Osasuna tog en meriterande bortaseger i baskderbyt mot Athletic Club där han var en av planens bästa spelare. Yuri och Capa, som är ett av ligans bästa ytterbackspar, fick se sig besegrade både kollektivt och överglänsta individuellt, Estupiñan var dagens bästa på den positionen.

Watford är dock alltjämt ägare av colombianen så någon ekonomisk vinst finns det inte för Pamplonaklubben att göra, men i bästa fall kan de kanske låna honom en säsong till. För både deras och ligans skull hoppas jag att det blir verklighet.

*****

Sevilla lyckades inte slå ett Raúl de Tomás löst Espanyol trots en man mer i dryga 20 minuter och deras svaga form efter vinteruppehållet fortsätter. Sex poäng på sex ligamatcher är facit under 2020 och faktum är att det börjat bli en återkommande trend nere i Andalusien.

Vi får gå så långt tillbaka som till säsongen 15/16 för att hitta en Sevilla-upplaga som gjort en bättre vår än höst. Sedan dess har deras ”höst vs vår”-facit sett ut som följer:

16/17:
Första halvan - 3:a, 2.06 poäng/match
Andra halvan - 4:a (slutplacering), 1.77 poäng/match

17/18:
Första halvan - 5:a, 1.70 poäng/match
Andra halvan - 7:a (slutplacering), 1.38 poäng/match

18/19:
Första halvan - 3:a, 1.88 poäng/match
Andra halvan - 6:a (slutplacering), 1.28 poäng/match

19/20:
Första halvan - 3:a, 1.88 poäng/match
Andra halvan - ?, 1.00 poäng/match (pågående)

Det är med andra ord ingen ny företeelse gällande Sevilla detta. Huruvida det fortsätter eller ej får vi se men formen är nedåtgående. Inte ser det enklare ut inom den närmsta framtiden då Getafe, Osasuna, Atlético Madrid och Real Betis väntar i tur och ordning. Prövande tider…

*****

Espanyol har vunnit det spanska januarifönstret och det märks. Redan på förhand var värvningen av Raúl de Tomás spännande och anställningen av Abelardo solid, men nio poäng på sex matcher under den sistnämndas ledning (Espanyol tog 10 på 18 innan Abelardo) och fyra mål på fyra matcher för den förstnämnda hade nog få räknat med.

Nytt kontrakt är plötsligt troligt.

*****

25 minuters Barça-briljans under slutet på första halvlek var allt som krävdes för att Messi med flera skulle straffa ett i övrigt mycket starkt Getafe. Två vitt skilda stilar med en förutsägbar matchbild där katalanerna drog det längsta strået.

Quique Setién och José Bordalás personliga fejd var i stort fokus inför där Setién under deras gemensamma tid i La Segunda kritiserade Bordalás Alcorcón och anklagade de för att spela anti-fotboll och därefter fortsatte med samma visa i högstaligan då Real Betis och Getafe stött på varandra. Alla med störst fokus i den linsen fick också vatten på sin kvarn då de båda tränarna varken hälsade innan matchen eller tackade efter, en modern, och sund, tränarrivalitet helt enkelt.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-02-17 20:14:07
Author

Fler artiklar om Spanien