Lagbanner
Skulle Lamine Yamals försök ha blivit mål?

Skulle Lamine Yamals försök ha blivit mål?

Kontroversiellt eller fullt rimligt domslut i El Clásico? Tyck till!

Gårdagens El Clásico har skapat känslor i både Barcelona- och Real Madrid-lägren. Matchen som i slutändan resulterade i en fjärde raka El Clásico-seger för Los Blancos (den tredje för säsongen) avgjordes genom ett mål på stopptid av Jude Bellingham. Bellingham blev därmed den första spelaren för Real Madrid sedan 2007 att näta i sina två första ligamöten med katalanerna. Trots detta har engelsmannen inte varit på allas läppar efter matchen utan det handlade snarare om Lamine Yamals ”spökmål”.

Som säkert många känner till har inte Spanien goal line technology. Detta har varit en kontrovers under en viss tid och det har särskilt varit uppmärksammat denna säsong sedan i synnerhet Rafael Benitez klagade rätt rejält på detta faktum innan han fick sparken från Celta Vigo. Jag kan själv komma ihåg upp emot tio liknande situationer där det varit oklart huruvida bollen varit över linjen eller ej. Tekniken finns där men La Liga har valt att inte anamma den.

Enligt presidenten Javier Tebas är goal line technology långt ifrån en säker teknik. Tidigare situationer som uppstått (en snarlik sak hände mellan Girona och Cádiz under lördagen) har gått att sopa under mattan men när Real Madrid och FC Barcelona möts kommer allt upp till ytan. Därför valde Tebas, något panikartat kan tyckas, att tweeta utvalda sekvenser från andra ligor som har goal line technology för att ”bevisa” teknikens brister. Tidigare har han sagt att det är alldeles för dyrt att införa tekniken i La Liga och att situationerna är så pass få att det inte är någon mening att ens diskutera saken. Det är, enligt mig, ett snävt och ålderdomligt synsätt.

Huruvida Lamine Yamals avslut ledde till att bollen var över linjen eller ej lägger jag ingen värdering i. Jag tycker det är nästintill omöjligt att avgöra det med blotta ögat. Båda lägren har också kablat ut egna bilder för att bevisa sin sak och Joan Laporta har till och med hotat med att eventuellt dra saken till rätta och följaktligen, möjligen, få till ett omspel om det visar sig att VAR-rummet haft fel i ärendet.

Detta ser jag som en bra diskussionspunkt och någonting som jag hoppas kunna implementera lite oftare här på den spanska sidan av SvenskaFans – ett litet ”tyck till” om ni så vill. Under de resterande veckorna av säsongen kommer därför nya omröstningar gällande säsongen att dyka upp på Spanien-sidan där ni har möjlighet att rösta på de alternativ som ges. Längst ned i denna artikel kan ni också tycka till om just situationen från igår. Var Lamine Yamals avslut över linjen eller ej?

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-04-22 21:53:00
Author

Fler artiklar om Spanien