Lagbanner
2021-06-19 21:00

Spanien - Polen

Vem ska göra Spaniens mål?

Vem ska göra Spaniens mål?

Luis Enrique förväntas rotera en aning mot Polen när La Selección måste prestera.

EM-premiären mot Sverige slutade med allt annat än succé för Luis Enriques ”nya” spanska landslag. La Selección lyckades aldrig få hål på ett kompakt Janne Andersson-försvar, trots en del heta chanser, och kritiken på hemmaplan har varit hård mot såväl Luis Enrique som laget rent generellt. Kritikerstormen har lagt sig en aning nu sedan annat hamnat i fokus – särskilt nyheten om att Sergio Ramos lämnar Real Madrid har fått en del uppmärksamhet.

Enriques laguttagning mot Sverige fick en del kritik både före och efter matchen. Bernd Schuster var en av kritikerna som framförallt ifrågasatte att Àlvaro Morata gick före en stekhet Gerard Moreno längst fram. Morata har varit under luppen mest av alla startspelare då han brände en del heta lägen i måndags och blev faktiskt utbuad av hemmasupportrarna. En del tyder sålunda på att Morata lär bänkas när Spanien nu ska ta sig an Polen hemma i Sevilla.

Spanien har gått totalt nio raka matcher utan förlust och man har bara en förlust på de senaste 25 matcherna. Mot Polen är man förstås storfavoriter, särskilt sedan polackerna i sin tur inledde EM ännu värre än vad Spanien gjorde då man föll mot Slovakien. Matcherna mellan Spanien och Polen växer inte på träd, faktum är att man bara mötts en gång under 2000-talet – i en träningsmatch inför VM-2010 där Spanien vann med 6-0. Senast lagen ställdes mot varandra i en tävlingsmatch var 1959. Det var, följaktligen, ett tag sedan.

Morata lär som sagt kliva ut ur startelvan mot Polen. Frågan är bara vem som ska ersätta honom? Den naturliga ersättaren är förstås Gerard Moreno, men det har också debatterats om att spela Ferran Torres som en falsknia – något man känner igen från tidigare upplagor av det spanska landslaget. Här tror jag dock att det slutligen blir Moreno som får förtroendet. Som vanligt kommer Enrique att rotera en del på mittfältet. Han har faktiskt aldrig behållit samma trio på mitten i två raka matcher. Där lär det naturliga bli att Thiago kliver in. Pedri imponerade på många mot Sverige men om jag känner Enrique rätt lär han därför börja på bänken mot Polen för att eventuellt bidra med en X-faktor vid ett eventuellt inhopp. Marcos Llorente tror jag också lämnar plats för Cèsar Azpilicueta i backlinjen samtidigt som att någon av Torres eller Olmo eventuellt petas för att lämna plats åt Mikel Oyarzabal. Där tror jag att det blir Torres som bänkas. Sergio Busquets hålls fortsatt utanför truppen och är inte med mot Polen.

Polen kommer att få klara sig utan Grzegorz Krychowiak som fick syna det röda kortet mot Slovakien. Jakob Moder kan vara spelaren som kliver in på mittfältet istället. Spelare som Arkadiusz Milik och Krzysztof Piatek är inte med i truppen på grund av skador vilket gör Robert Lewandowski till den stora stjärnan framåt för Polen. Bayern-anfallaren har dock inte levt upp till förväntningarna i de senaste mästerskapen och har haft svårt att hitta nätet i de EM och det VM han representerat Polen i. Andra spelare som kan göra oordning i det spanska försvaret är Piotr Zielinski och Mateusz Klich. Längst bak lär Wojciech Szczesny fortsätta i mål istället för Lukasz Fabianski.

Spanien måste vinna den här matchen mot Polen för att få upp momentum igen. Mot Sverige hade man otroligt svårt att bryta ett lågt stående försvar och Polen har förmodligen noterat detta. Lika mycket bollinnehav som man hade mot Sverige lär dock inte Spanien få här men i kontringarna bör man se upp, där kan Polen vara farliga. La Selección är givna favoriter även denna gång men frågan återstår: vem ska göra de spanska målen?

Potentiella startelvor:

Spanien (4-3-3): Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alba – Koke, Rodri, Thiago – Oyarzabal, Moreno, Olmo

Polen (3-5-2): Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek – Jozwiak, Klich, Moder, Linetty, Rybus – Lewandowski, Zielinski

Matchfakta
När: 19/6, 2021
Tid: 21.00
Var: Estadio de La Cartuja (Sevilla, Spanien)
TV: TV4, Cmore

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2021-06-18 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien