Lagbanner
Villarreal sparkar Setién: ”Det sänder konstiga signaler”
Efter en hel försäsong tog det slut efter bara fyra matcher för Setién

Villarreal sparkar Setién: ”Det sänder konstiga signaler”

Villarreal-supportern Joakim Olah guidar oss i Villarreals val att sparka Quique Setién efter bara fyra matcher.

Villarreal blev i går den första klubben att sparka sin tränare i årets La Liga-säsong. Rutinerade Quique Setíén fick endast fyra matcher på sig att övertyga styrelsen innan han fick besked att hans tid var kommen hos den gula ubåten. Den direkta orsaken till sparkningen var den svaga säsongsstarten som resulterade i tre förluster på fyra matcher. Droppen som fick bägaren att rinna över var förlusten mot Cádiz (3-1) där Villarreal stod för en mycket tafatt insats. Säsongens enda seger hittills kom på bortagräs mot Mallorca i den andra omgången.

62-årige Setién tog över Villarreal i oktober efter att Unai Emery lämnat klubben för att ratta Aston Villa. Ifjol ledde han laget till en femteplats i ligan och när jag pratade med Villarreal-supportern Joakim Olah inför säsongen var han optimistisk gällande Villarreals kommande säsong. Efter att Setién nu fått sparken har jag återigen kontaktat Joakim som ställt upp på att besvara några frågor om Villarreals start och orsakerna till att Quique Setién fått sparken redan i början av september.

Det dröjde bara fyra omgångar innan Villarreal valde att sparka Quique Setién. Vad är känslan kring detta? Var det ett korrekt beslut anser du?
Lite förvånande med tanke på att det bara gått fyra matcher, men visst har det sett ordentligt svajigt ut, och defensivt så är det lika många insläppta mål på hittills som säsongen vi åkte ur 11-12, samt säsongen 18-19 när vi nästan gjorde det. Jag trodde Setien skulle få fram till oktober iallafall. På sportsliga grunder är beslutet bra men tajmingen är helt otrolig, att gå en hel försäsong med en tränare sen fimpa efter fyra matcher. Sänder konstiga signaler.

Vad har egentligen gått snett för Setién och Villarreal så här i inledningen av säsongen?
I mitt tycke har man satsat lite fel på vissa spelare i startelvan (Jörgensen, Terrats) och spelare har spelat på positioner som inte är gynnsamma för dem. Setien hade problem i början av sin sejour i Villarreal där spelarna hade svårt att acceptera många av hans metoder. Det verkar nu som om det aldrig riktigt läkte, trots alla möten man hade i höstas. Men att det skulle krävas så här lite vågor för att båten skulle sjunka tror jag få utan god insyn i klubben trodde.

Inför säsongen var du väldigt positiv gällande Villarreal. Hur är känslan nu? Är du fortfarande en optimist?
Det brukar alltid gå åt skogen när jag är positiv (var väldigt positiv inför CL-säsongen 2011-2012, slutade med att vi åkte ur ligan och CL i gruppen). Och första säsongen med Emery trodde jag inte skulle gå bra - då vann vi EL. Så det är lite oroväckande att jag fortfarande är optimistisk inför säsongens fortsättning, om vi kan få en ny tränare-effekt.

Vem är nu den hetaste kandidaten att ta över rodret efter Setién? Vem hade passat som manager för dagens Villarreal?
Det snackas om Lopetegui, Gallardo (tidigare River Plate), Quique Sanchez Flores, Pacheta. Av dessa hade Gallardo som nått framgångar i Sydamerika hade varit otroligt intressant. Rodolfo Arruabarrena finns också med i snacket med sin Villarrealkoppling. Men vi får se vem de lyckas gräva fram den här gången. Enligt vissa källor verkar Lopetegui närmast och det känns ljummet. Men han har ju iallafall vunnit trofeer och det är ju bra. Den en gång så starka defensiven under Emery har helt havererat, det måste nästa tränare styra upp igen.

***

Med det tackar vi Joakim Olah för att han ställde upp och besvara på dessa frågor.

Vad tycker ni? Var det rätt av Villarreal att sparka Quique Setién redan efter fyra omgångar? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-06 10:21:01
Author

Fler artiklar om Spanien