Lagbanner
VV: Barça-fansen måste sluta sjunga om Spanien

VV: Barça-fansen måste sluta sjunga om Spanien

Puertas jubileum, McBurnie-bingo, Gallaghers benskydd och jedi Tsyhankov.



 
Kylian Mbappé har väl varit säsongens snackis hittills i La Liga och det främst för att han haft så himla svårt att hitta nätmaskorna. Inte nog med det har fransmannen dessutom haft väldigt svårt att överhuvudtaget komma till lägen eller hitta de ytor som han är så känd för att figurera i. Mot Real Betis skulle det dock äntligen lossna för Real Madrids nya superstjärna då han stod för två förlösande mål precis innan landslagsuppehållet. Kanske kan detta vara början på någonting väldigt speciellt?

 
Det väntar som sagt landslagsuppehåll nu och de regerande Nations League- och Europamästarna Spanien ska ta sig an Serbien och Schweiz. Noterbart är att Jesús Navas och Nacho lagt landslagsskorna på hyllan sedan sommarens EM-guld och spelare som Mikel Merino, Àlvaro Morata och Unai Simón saknas på grund av skador. Andra som var med i EM-truppen så som Àlex Baena och Fermín López har petats. In i truppen har Robert Sánchez, Pau Torres, Yeremy Pino, Pepelu, Aleix García och Òscar Mingueza anslutit.  
Kan Hansi Flick vara FC Barcelonas räddning? Hittills har Barca inlett säsongen med fyra raka segrar i La Liga och segern mot nykomlingarna Real Valladolid i helgen var en uppvisning av det bästa Barca kan göra på en plan när de verkligen vill. 7-0 slutade matchen och allt är som det ska under Flicks ledning.  
Fjolårssäsongen var minst sagt präglad av hat och rasism på de spanska fotbollsläktarna och i många fall var detta riktat mot Vinicius Júnior. I veckan uttalade sig brassen i en intervju att om liknande saker sker den här säsongen kommer hela Real Madrid att lämna planen i protest. En kan bara hoppas att rasismen från fjolåret inte följer med till denna säsong.  
Är det ens okej att ha så här små benskydd?  
Sällan har man skådat en lyckligare människa som precis lämnat sin drömklubb. Det är ingen hemlighet att Vitor Roque älskade att skriva på för FC Barcelona men glädjen dämpades snabbt och efter bara ett drygt halvår i Katalonien har brassen skeppats iväg till Real Betis. 19-åringen såg åtminstone glad ut att slippa de ständiga läktarbesöken i Barcelona när han äntrade Benito Villamaríns matta.  
Oli McBurnie mot Kylian Mbappé borde väl bara ha slutat på ett sätt i veckans möte mellan Las Palmas och Real Madrid. Mot alla odds dock tog Las Palmas en poäng mot Los Blancos och McBurnie fick ett högre slutbetyg än fransosen. Jösses! Tur för Mbappé att han fick revanschera sig under söndagen.  
Det här är ändå otrolig statistik för Villarreals nyförvärv Papa Gueye.  
I onsdags var det 17 år sedan Antonio Puerto mycket tragiskt lämnade oss.  
Girona har fått upp ångan i lokomotivet igen och hade en perfekt vecka med två raka segrar hemma mot Osasuna och borta mot Sevilla som resulterade i totalt 6-0 i målsskillnad. Mot Osasuna nätade ukrainaren Viktor Tsyhankov och till fansens stora förtjusning var hans Star Wars-relaterade målgest tillbaka.  
La Liga har beklagat sig över de, enligt dem, aggressiva och våldsamma sånger som Barcelona-publiken sjungit sedan säsongen startade. Dessa ramsor ska ha handlat om kritik mot bland annat domarkåren, Spanien som land och mot Real Madrid samt Espanyol. Hittills har det inte resulterat i några böter utan snarare en varning.

 
Transferfönstret stängde i fredags för de europeiska toppligorna och i Spanien rådde det en enorm aktivitet under de sista dagarna. Jag har sammanställt dessa och finns att läsa under artikeltips längre ned i den här artikeln. Några noterbara övergångar i slutskedet av sillyn var exempelvis att Valencias stjärnmålvakt Giorgi Mamardashvili kritat på för Liverpool men samtidigt lånats tillbaka till Los Ché för resten av säsongen. En annan nyhet är att James Rodríguez är tillbaka i Madrid men denna gång i Rayo Vallecano.

Arnaut Danjuma lånades i sista sekund ut från Villarreal till Girona ungefär samtidigt som Leganés presenterade Sébastien Haller från Borussia Dortmund. En enorm värvning för nykomlingarna, förstås. Tråkigt nog för Real Betis valde till slut Nabil Fekir att lämna klubben för spel i Al Jazira men ersattes snart av Giovani Lo Celso permanent. Slutligen är det också värt att nämna att Real Sociedad gjorde klart med islänningen Orri Òskarsson från FC Köpenhamn som faktiskt var den dyraste värvningen under de sista dygnen av transferfönstret, 20 miljoner euro. Han fick också en mäktig presentation på sociala medier när övergången var officiell.  
Veckans lottning av Champions League, som för övrigt är helt obegriplig för en vanlig dödlig, visade att Barcelona ånyo ska ta sig an Bayern München. Ett klassikermöte nu för tiden. Thomas Müller har redan skickat en passning till Hansi Flick om ett kärt återseende men även om Barca börjat den här säsongen ursinnigt starkt hade nog de flesta culés önskat ett annat motstånd än den tyska giganten.   
- Cristhian Stuani har nu gjort 100 mål i La Liga. Han är den tredje uruguayanen någonsin att göra det efter Luis Suárez och Diego Forlán.
- Raúl García de Haros skott i den 94:e minuten mot Girona var Osasunas enda skott på mål i veckoomgången. Så få skott mot mål har Osasuna aldrig haft sedan Opta började registrera data säsongen 2003/04. 
- Manuel Pellegrini har nu coachat Real Betis i 200 matcher.
- Även Celta de Vigos Fran Beltrán fick fira 200 matcher för sin klubb i veckan.
- Lamine Yamal har varit direkt involverad i 13 mål i Barcelona-tröjan – lika många som Bojan Krkic som tidigare hade rekordet för spelare under 18 år under 2000-talet.


Transferfönstret har stängt i La Liga
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-09-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien