Lagbanner
VV Spanien: Påven hejar på Villarreal

VV Spanien: Påven hejar på Villarreal

Tätt matchande, ter Stegens skada, Stuani i CL, Simeones löpning och Iscos extas.



Jag vill nog säga att det här har varit en av veckans största snackisar eftersom Champions League nu dragit igång igen. Det har att göra med det fullständigt späckade spelschemat med fler matcher än tidigare för de lag som spelar ute i Europa. Många har uttalat sig om det här i veckan och från spanskt håll har det i synnerhet handlat om Carlo Ancelotti och Hansi Flick. Mest negativt inställd till utvecklingen verkar Ancelotti vara som bland annat sagt att UEFA måste stanna upp och snarare dra ned antalet matcher för att skapa en mer attraktiv turnering (syftandes till Champions League).

Italienaren menar också att spelarna förmodligen inte har några problem att gå ner i lön heller så länge antalet matcher reduceras. Hansi Flick gick också ut i veckan och höll med Ancelotti om detta men riktade snarare in sig på FIFA och menade att antalet matcher rent generellt måste minska för spelarnas bästa. Det nya, och för mig fortfarande obegripliga, Champions League-systemet kommenterades även av Diego Simeone i veckan som poängterade att det nya formatet ”tvingar oss att vinna matcher” då man tidigare kunde ”spela oavgjort i vissa matcher för att ta sig vidare”. Vi vet nog alla vad du tänker Cholo.


Det är orimligt att den här killen bara är 17 år gammal. Efter målet mot Monaco är han dessutom den näst yngsta någonsin att göra mål i Champions League. Ansu Fati, även han då i Barcelona, var 28 dagar yngre än vad Yamal var när han nätade.
För det första: otroligt försök av Getafes Mauro Arambarri. Det hade varit ett drömmål. Och för det andra: otrolig räddning av Marko Dmitrovic.
Även om jag har svårt att intressera mig för årets Champions League var det magiskt att se Girona och Cristhian Stuani äntra Parc des Princes i veckan. Det blev en minst sagt sur uddamålsförlust för katalanerna men man charmade många i CL-debuten.
Ännu en vecka och ännu en gång diskuterar vi en Real Madrid-straff. Denna gång förstås att Endrick fick straff trots att förseelsen började redan vid långsidan och höll på fram tills straffområdet då brassen ramlade. I stället för att ge frispark för förseelsen när den började lät han alltså spelet fortgå men så fort han närmade sig straffområdet (var han ens i straffområdet?) blev det straff. Mycket mycket märkligt beslut.
En Champions League-kväll med Diego Simeone i spetsen är inte fullbordad utan ett sent avgörande och en liten sprint längs långsidan. Han är sig lik.
Förra säsongens stora utropstecken och Real Betis-frälsare Isco är fortsatt skadad och förväntas missa ganska många matcher framöver också. Trots det verkar Isco lite väl sugen att återvända, åtminstone om man lyssnar på vad han tycker om laget.
Precis som ifjol beklagar sig Jude Bellingham över domarna i La Liga. Nu senast mot Espanyol kallade han rättskiparen för en ”piece of shit”. En utredning och böter att vänta månne?
Marc-André ter Stegen kommer att vara borta i minst åtta månader efter skadan han ådrog sig mot Villarreal under söndagen. Det syntes ganska tidigt att något allvarligt drabbat den tyske målvakten och redan i september är alltså säsongen över. Keepern var även i blickfånget tidigare under veckan efter Barcelonas förlust mot Monaco i Champions League då en hatstorm på Internet tvingade ter Stegen att stänga av kommentarsfältet på sin Instagram.

Klubbar som drabbats av långvariga skador får, enligt La Ligas regelverk, värva en ersättare till den skadade spelaren. Detta är någonting som Barcelona nu förväntas göra och frågan är om man riktar in sig på en ny förstemålvakt eller en backupmålvakt till Iñaki Peña. 41-årige Claudio Bravo har exempelvis öppnat upp för en återkomst till Barcelona efter att ha lagt handskarna på hyllan så sent som i slutet av augusti.
Inget utom kontroll eller överdrivet firande kanske men verkligen en lättnadens suck – Valencia har vunnit en match! Detta gjorde man i lördags mot Girona. Valencia ligger fortsatt under strecket och lämnar nu Getafe och Las Palmas som de enda två lagen som inte vunnit ännu.
Påven + Villarreal = sant.
Gillar du spansk fotboll? Say no more. Det spelas La Liga-fotboll tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag och måndag igen från nu och en vecka framåt. Det går alltså ingen nöd på oss som gillar La Liga. I stället för att rabbla massa olika matcher väljer jag att lyfta fram söndagens stormatch på Wanda Metropolitano mellan Atlético och Real i säsongens första derby lagen emellan.


- Atlético de Madrid släppte till 13 skott mot mål under första 45 mot Rayo Vallecano i söndags. Så många har man bara släppt till två gånger tidigare i en halvlek under Diego Simeone: mot Real Madrid 2018 och Villarreal 2019.
- Conor Gallagher har gjort mål i två raka matcher för första gången sedan 2021.
- FC Barcelona har förlorat tolv av sina senaste 26 matcher i Champions League.
- Endrick är den yngsta spelaren sedan 2005/06 som fått straff i en Real Madrid-tröja.
- Barcelona har spelat 16 raka matcher borta mot Villarreal utan att förlora. Senaste förlusten borta mot Villarreal var säsongen 2008/09.


Hyllningen: ”Målvakternas Ronaldo och Messi”

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-09-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien