Lagbanner
VV Spanien: ”PSG försöker sabotera Mbappés rykte”

VV Spanien: ”PSG försöker sabotera Mbappés rykte”

Mbappés resa, Swedbergs succé, Coldplay, Gavis återkomst, historiska Modric och El Clásico väntar.



Nu tar jag det här från ett svenskt perspektiv och säger nog att Kylian Mbappés Stockholmsresa får anses vara veckans största snackis. Det har nog inte undgått någon som följt svenska medier vad som har hänt men för den som är bosatt i Spanien är det kanske inte lika tydligt eftersom resan till Sverige för fransosen inte alls varit lika uppmärksammad där. Där har det i huvudsak handlat om att han inte spelade med landslaget än det påstådda övergreppet. När det väl skrivits om saken har man gått på såväl Mbappés som Real Madrids spår om att det hela bör ses som ”fake news”.

Exempelvis har Real Madrid som klubb avfärdat dessa uppgifter och kallade det, enligt Relevo, för ”den mest påhittade historien inom idrott någonsin”. Hans advokat Marie-Alíx Canu-Bernard har sagt att en anmälan om förtal kan upprättas och att det hela handlar om att man uppenbart vill skada Mbappés rykte. Snarare riktade hon in sig på det absurda att någon överhuvudtaget ”läckt” att fransmannen skulle resa till Stockholm. Advokaten och Mbappé själv verkar även antyda att PSG ska ha någonting med den här storyn att göra och att PSG försöker sabotera för honom efter flytten till den spanska huvudstaden. För det mesta har dock historien tystas ned något i Spanien i jämförelse med vilken nyhetsuppsving det fick i Sverige och delvis i Frankrike.


En magnifik benparad av Thibaut Courtois på Williot Swedbergs försök i helgen (mer om Swedberg nedan).



På lördag stundar världens största enskilda ligamatch när säsongens första El Clásico går av stapeln på Santiago Bernabéu. Precis som ifjol har Barcelona, i samarbete med sin sponsor Spotify, valt att sätta ett band på sin matchtröja för klassikern. Sist det begav sig handlade det om Rolling Stones, nu är det Coldplay som kommer att pryda katalanernas tröja i ett klassiskt jippo. Även Barcelonas damer ska spela i liknande tröjor i helgen när de möter Eibar.

Sådan far, sådan son. När Diego Simeone i den 57:e minuten valde att byta in sin son Giuliano Simeone mot Leganés låg Atlético under med 0-1 hemma på Wanda Metropolitano. Drygt tio minuter senare hade Atlético kvitterat och i den 81:a minuten fullbordades vändningen när Giuliano hittade fram till Antoine Griezmann som smällde in 2-1 till hemmalaget. Känslorna tog över för såväl far som son, även om det ser ut att vara olika känslor som sväller inom de två Simeones.
Atléticos seger innebar också att Diego Simeone noterats för över 1000 poäng i La Liga nu. På 488 matcher har Atléti, under Cholos ledning, vunnit 297, kryssat 111 och förlorat 80 matcher = 1002 poäng.


Efter nästan ett år borta på grund av en skada var Gavi äntligen tillbaka för FC Barcelona i helgen. Han mottog en stående ovation från supportrarna på den tillfälliga arenan Estadi Olímpic Lluís Companys. Inte nog med det så fick han även ta emot lagkaptensbindeln från Pedri när han i den 83:e minuten äntrade planen igen. Barcelona vann matchen, som spelades mot Sevilla, med hela 5-1.

Luka Modric hoppade in för sitt Real Madrid på Balaídos i lördags och blev därmed den äldsta spelaren som någonsin spelat för klubben. Och då har inte Real en kort historia, så att säga. 39 år och 40 dagar ung visade kroaten att gammal är äldst. Inte nog med att han slog Ferenc Puskás rekord från 1966 utan han var dessutom högst delaktig i att Los Blancos vann matchen. Efter drygt tre minuter på planen hittade han fram till Vinicius Júnior som avgjorde mötet mot Celta.

Hans Flick har gjort dundersuccé i Barcelona sedan han anslöt till klubben i somras. Det har cirkulerat en del rykten om att han och Xavi Hernández, som lämnade klubben i maj, inte har dragit jämnt utan att Xavi ska ha varit lite sur på Flick på grund av vad som hänt. I veckan träffades dock de två profilerna och det verkar inte råda ont blod mellan dem om vi ska bedöma bilden som cirkulerade i veckan.

14:e maj 1980 besteg Martin Zabaleta Mount Everest tillsammans med sherpan Pasang Temba. Zabaleta satte då en baskisk flagga på bergets topp och blev hyllad som en regionslegendar i Baskien. I helgen hyllades han och sherpan med en stående ovation på San Mamés när de fick ta hand om avsparken innan matchen mot Espanyol, en match som Athletic Club vann med 4-1. Det fanns många som dock ansåg att Zabaleta inte borde ha fått ta hand om avsparken med tanke på hans förflutna inom terroristutpekade ETA.

Just 1980 var den blodigaste perioden från ETA:s sida med 98 mördade. Athletic tog avstånd från detta men påpekade att Zabaleta satte den blott sextonde flaggan någonsin på Mount Everests topp och symboliken i att den baskiska flaggan sitter på världens högsta berg gjorde att han trots allt förtjänade en San Mamés-hyllning, resonerade Athletic.

Chimy Àvila var tillbaka i Pamplona och på El Sadar i helgen, nu iklädd den grönvita Real Betis-tröjan. Den hetlevrade argentinaren startade inte men hoppade in redan i paus och skulle så klart fälla avgörandet. Släkten är värst brukar man ju säga. I den 73:e minuten var den tidigare Osasuna-spelaren framme och avgjorde mot sin gamla klubb. Något lugnt eller tyst firande blev det emellertid inte, precis som sig bör när Chimy är i farten.
Chimy hann dessutom med att ramla över reklamskyltarna när han försökte klacka in bollen i mål i samma match.

Las Palmas har det tufft, väldigt tufft, i La Liga. Som jag skrev förra veckan har man redan hunnit sparka tränaren Luis Carrión och ersatt honom med Diego Martínez. Kanarieö-laget har än så länge bara spelat ihop tre poäng på nio matcher och står i skrivande stund utan en seger. Under måndagskvällen möter jumbon Las Palmas nästjumbon Valencia i en match med mycket på spel. Supportrarna visade att de inte gett upp hoppet utan gav sitt stöd när spelarbussen rullade mot flygplatsen under söndagseftermiddagen. (Notera att den här texten är skriven innan jag känner till hur det gick i mötet mellan Valencia och Las Palmas)

Då och då uppstår en sociala medier-fejd mellan de två galiciska klubbarna Deportivo de la Coruña och Celta de Vigo. I veckan var det dags igen när Deportivos Twitterteam skickade ut en tweet riktad mot Celta med klubbens titlar, La Liga-titeln från 2000 inkluderad. Celtas Twitterteam svarade med en meme riktat mot Depor syftandes till dagens nuvarande situation med Deportivo i La Liga Hypermotion (Segunda) och Celta i ”vanliga” La Liga. Det ska dessutom sägas att Segunda-nykomlingarna Depor har det tufft i Segundan och ligger med nöd och näppe ovanför strecket.

Williot Swedberg klev fram när Iago Aspas saknades för Celta de Vigo mot Real Madrid i lördags. 20-åringen gjorde då sitt andra mål för säsongen och stod över lag för en fin insats mot de regerande mästarna. Balaídos fullständigt exploderade när Swedberg kvitterade.

På lördag smaller det – El Clásico stundar! Det är två urstarka lag som ställs mot varandra på Santiago Bernabéu och det känns väldigt ovisst hur det ska sluta på förhand. Kanske rent av att Barcelona seglat upp som något av favoriter efter Hansi Flicks start i klubben och toppar tabellen. Strax där bak hittar vi dock Real Madrid som även de varit formstarka. Faktum är att Real Madrid gått 42 raka matcher utan förlust i La Liga vilket är en match mindre än rekordet på 43 matcher utan förlust i La Liga, vilket just nu erhålls av just Barcelona. Skulle Real Madrid därmed kryssa eller vinna på lördag tangerar man Barcelonas förlustfria rekord. Mycket står på spel.

- Cristhian Stuani är nu den tredje uruguayanen någonsin att spela 300 matcher i La Liga. Endast Diego Godín (368) och Damián Suárez (324) har spelat fler ligamatcher.
- Carlo Ancelotti coachade sin 200:e ligamatch för Real Madrid mot Celta i lördags. Han är den första italienska tränaren att göra det och endast den andra tränaren i Reals historia som nått så många matcher.
- Ett tredje jubileum var Dani Parejo som fick fira dubbla milstolpar. Å ena sidan gjorde han sin 200:e match i Villarreal-tröjan mot Getafe i söndags, å andra sidan noterades han för sin totalt 500:e ligamatch i La Liga (alla klubbar han spelat för inräknat). Mittfältaren är den femtonde spelaren någonsin att nå 500 ligamatcher.
- En fjärde, något mindre spektakulär, milstolpe var Barcelonas Jules Koundé som noterades för sin 100:a match i klubben.
- I tisdags för en vecka sedan ställde förbundskapten Luis de la Fuente upp med en startelva mot Serbien som inte innehöll en enda spelare från varken Barcelona, Real Madrid eller Atlético de Madrid. Det var första gången någonsin det hände.
- Ingen spelare under 2000-talet har tidigare blivit inbytt, gjort mål och fått ett rött kort tidigare innan Kike García lyckades med bedriften för sitt Deportivo Alavés som föll mot Real Valladolid i fredags.


Modric visade klass när Real Madrid vann

Daniel Jacobsson2024-10-22 12:00:00

Fler artiklar om Spanien