Lagbanner
VV Spanien: Rasism, nazism, bengaler och bråk på läktarna

VV Spanien: Rasism, nazism, bengaler och bråk på läktarna

Heta känslor i Madrid-derbyt, historisk fängelsedom, Griezmann lägger av, ögonrullande Bellingham och Orris succé.



 Veckans stora snackis måste ändå vara tumultet i samband med Madrid-derbyt. I Sverige är det vanligt att matcher stoppas på grund av stök eller inkastade föremål men jag minns inte sist det hände i Spanien. Inte ens, om jag minns rätt, när bananskal kastades in mot Dani Alves stoppades spelet (även om det förmodligen borde ha gjort det). Nu skedde det dock i samband med att Real Madrid gjorde 0-1 på Wanda Metropolitano. Enligt rapporterna ska Atlético-fansen på Fondo Sur ilsknat till när ex-spelaren Thibaut Courtois vänt sig om mot dem, gestikulerat och firat lite väl mycket mot Atlétis mer ultrasinriktade supportrar.

De mer ilskna Atlético-supportrarna svarade med att kasta in olika slags föremål mot Real Madrids belgiske målvakt, däribland tändare och en påse med oklart innehåll. I efterhand har det också kommit fram att personen som kastade tändaren bar kniv. Matchen kunde återupptas efter ungefär 10-15 minuter och matchen slutade 1-1 efter en sen kvittering av Àngel Correa. Efter matchen beklagade sig Atlético på sociala medier för det som har hänt och det gjorde även Diego Simeone, även om argentinaren skickade en liten passning till sin tidigare burväktare:

– Courtois? Om du provocerar folk blir de arga. Du kan fira ett mål men inte genom att stirra på fansen eller göra gester.

Simeone och lagkapten Koke var två av figurerna som slutligen lyckades få fansen att lugna ned sig så att spelet sedermera kunde återupptas. Courtois plakat utanför Metropolitano (märkligt att den får stå kvar?) vandaliserades dessutom. Efterspelet kan drabba Atléti med begränsat med fans på Fondo Sur framöver i de kommande 2-3 ligamatcherna enligt senaste rön.



Spansk fotboll drogs med gigantiska läktarproblem förra säsongen med minst sagt rasistiska undertoner. I veckan togs ett historiskt beslut då en Mallorca-supporter som rasistiskt trakasserade BÅDE Vinicius Júnior och Samu Chukwueze förra säsongen dömts till ett års fängelse. Dessutom får han inte beträda en La Liga-arena på tre år. Vinicius fick frågan om vad han ansåg om domen och brassen uttryckte att han var nöjd med beslutet.


Ayoze Pérez har haft en otrolig start på säsongen. Inte nog med att han sedan i somras varit landslagsaktuell men flytten till Villarreal verkar ha gjort 31-åringen mycket gott. Han har nämligen öst in mål och varit en av ligans bästa spelare. I skrivande stund ligger han tvåa i skytteligan med en nätkänning mindre än ettan Robert Lewandowski.

Fransmannen Antoine Griezmann har valt att lägga landslagsskorna på hyllan. Detta meddelade han kort efter Madrid-derbyt som dessutom var hans 500:e ligamatch i La Liga. 137 landskamper, 44 landslagsmål och 38 assists blev det slutligen för en av dagens fotbolls kanske mest underskattade lirare.

Låter bilden tala för sig själv men det förvånar ingen att Barcelona i veckan bötfälldes av UEFA för den här flaggan mot Monaco i Champions League.

 Trots att det var nämnda Fondo Sur som fick söndagens Madrid-derby att stoppa spelet valde Atlético de Madrid-spelarna, något kontroversiellt kan tyckas, tacka den läktarplatsen efter matchen. Detta möttes med burop från övriga Wanda Metropolitano som uppenbarligen ansåg att Fondo Sur inte förtjänade applåderna.
En sista grej från läktarna på Wanda Metropolitano var ännu en tråkighet då rasism ånyo letade sig in i spansk fotboll. Det vi ser i klippet är en konfrontation där en åskådare attackerar en annan för rasistiska glåpord och ap-ljud. Spansk fotboll har uppenbarligen fortsatta problem med rasism och det är ett riktigt lågvattenmärke.
 

En rejäl sågning av Luis Enrique riktat mot Xavi Hernández.

Under lanseringen av nya FC25 (tror det är nya FIFA-spelet) var Jude Bellingham allt annat än imponerad av att speakern kallade honom för ”the main man from Madrid”. Många tror att engelsmannen är lite trött på hajpen kring honom och därför reagerade som han gjorde.

Bryan Zaragozas stora genombrott kom ifjol när han hade lekstuga mot Barcelona under hösten. Då spelade Zaragoza i Granada och gjorde två mål bakom ter Stegen. I lördags såg han, tillsammans med lagkamraterna i Osasuna, till att sänka Barcelona igen. Ett mål och ett assist blev det för ytterspringaren i vad som var Barcelonas första förlust för säsongen i ligan. För att stanna kvar lite vid denna match var detta första gången sedan 1984 som Osasuna gjort fyra mål mot Barcelona och det var den blott tredje gången i historien det skett.

Det går inte heller att argumentera för att det var orättvist om man vill tro förväntade mål där Osasunas XG låg på 2,58 och Barcelonas på 0,75. Osasunas seger mot katalanerna var deras första seger på El Sadar sedan 2012. Och för att sätta det lite i perspektiv: Vill också slå ett litet slag för Osasunas inledning som varit överraskande bra med tanke på att man förlorade Jagoba Arrasate inför säsongen. Segern mot serieledarna sköt upp Pamplona-laget till en respektabel sjundeplacering med samma poäng som Athletic Club på fjärdeplats.


Det var inte bara i Madrid-derbyt som spelare fick rycka ut i veckan för att lugna supportrarna. I Athletic Clubs återkomst till Europaspelet mötte man Roma i Rom och där kastade ett antal Athletic-supportrar bengaler, eller liknande föremål, mot Roma-supportrarna efter matchen. Det gjorde att Òscar de Marcos och Iñaki Williams konfronterade fansen och bad dem upphöra med beteendet. Så agerar duktiga karaktärer i ett lag.

Iago Aspas har imponerat i säsongsinledningen för Celta den här säsongen. 37-åringen firade i veckan dessutom 500 matcher i Celta-dressen och det firades givetvis med skumpa och ståt i samband med veckans matcher och träningar.

Ett tema den här veckan har varit stök på läktarna och det uppstod även mellan Espanyol och Villarreal i torsdags när en Espanyol-supporter kastade en flaska på domaren Alejandro Quintero González efter matchen.

Orri Òskarsson presenterade sig på allvar för Real Sociedad-publiken i 3-0-segern mot Valencia på Anoeta. Det isländska nyförvärvet har fått sparsamt med speltid hittills men mot Los Ché smällde 20-åringen in två strutar efter sitt inhopp i den 61:a minuten. Kanske blir det mer från Orri framgent?

- Celta Vigo förlorade sin första match hemma på Balaídos sedan februari mot Atlético de Madrid i torsdags.
- Takefusa Kubo blev i samband med 3-0-segern för sitt Real Sociedad mot Valencia den mesta japanen i La Liga-sammanhang. Kubo har nu spelat 167 ligamatcher och har därmed passerat Takashi Inui som registrerade 166 ligamatcher för Eibar, Real Betis och Deportivo Alavés.
- Ingen annan mittfältare i Europas topp fem-ligor har brutit så många gånger som Martín Zubimendi gjort hittills (38 gånger).
- Real Madrid är obesegrade i 40 (!) ligamatcher nu och närmar sig ligarekordet på 43 utan förlust som Barcelona har.
- I sin första start för Rayo Vallecano blev James Rodríguez utsedd till matchens lirare i 1-1-mötet med nykomlingarna Leganés.
- Lamine Yamal är den första i Europas topp fem-ligor som registrerats för fem mål och fem assists i ligaspelet.


”Kände publiktrycket genom tv-rutan”, Johannes Sandberg om Madrid-derbyt

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-10-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien