Månadens spelare - Mars

Månadens spelare - Mars

Både tränare, spelare och ledning kan titta tillbaka på mars månad med huvudet högt. Fyra vinster och en oavgjord på fem matcher är helt klart ett bra facit, och en tydlig indikation på att laget börjar hitta rätt både i spelsätt och mentalitet. Med fem spelare i Whoscored’s Månadens Lag för La Liga är det denna månad både roligt och svårt att utse dessa utmärkelser, och jag hoppas både som supporter och skribent att jag ställs inför denna utmaning många gånger till!

Månadens spelare: Jordi Alba
Denna månad var helt klart ytterbackarnas månad. Med Ronald Koemans nya ”falska 3-5-2”-system har han hittat helt rätt när det gäller att optimera Albas och Dests offensiva produktion. Jordi Alba gjorde ett mål och två assist på fem matcher, vilket är bra i sig, men faktum är att han hade goda möjligheter att öka båda parametrarna. Två hårda skott i ribban och ett gäng inspel in i boxen som var nära att resultera i mål, bidrar till att Alba utnämns till månadens spelare för mars månad.


Månadens U-23: Sergiño Dest
Precis som Alba har Sergiño Dest helt klart gynnats av Koemans nya system, där hans defensiva ansvar har lättat något och på så sätt tillåter hans offensiva spetsegenskaper att stå i centrum. Dest stod för två mål mot Real Sociedad men även han hade många möjligheter att vara direkt inblandad i några mål till (bland annat en ribbträff mot PSG i returmötet i Champions League som mycket väl hade kunnat ändra den matchens utfall). Jag ser fram emot att se hur den unga högerbacken utvecklas i en mer framskjuten roll med fokus på just det offensiva spelet.


Månadens formsvacka: Antoine Griezmann
Att hitta en formsvag spelare i Barcelona var för en gångs skull ganska svårt, då ingen spelare höll en jämnt svag nivå. Men å andra sidan är det väl det som är problemet med Griezmann, jämnheten. Visst, han gör två mål varav ett var ett fantastiskt långskott, och han gör även assisten till Piqués mål mot Sevilla, men i de matcher där han inte gör poäng är han ofta osynlig och inte särskilt delaktig i spelet. Frågan är om Koeman har ett sista ess i rockärmen för att göra Griezmann till ett väloljat kugghjul i den accelererande maskin som är FC Barcelona, eller om han helt enkelt är en av de spelare som offras i sommar för att lämna plats åt nya namn.


Månadens mål: Gerard Piqué 2-0 Sevilla
Mars månad har bjudit på en mängd otroligt vackra mål, och att välja enbart efter estetik hade varit näst intill omöjligt. Turligt nog bjöd den även på vad som kan ses som säsongens hittills viktigaste mål (och som dessutom inte direkt saknade teknisk kvalitet). Piqués sena nickmål resulterade i förlängning i Copa del Reys semifinal som vi sedermera vann, men var även symboliskt för ett Barcelona som har hittat tillbaka till övertygelsen om att allt är möjligt när stjärnorna står rätt (vilket de äntligen verkar börja göra lite oftare). Se målet här.
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-04-01 00:18:00
Author

Fler artiklar om Barcelona