Månadens spelare - Oktober

Månadens spelare - Oktober

Efter ett kortare uppehåll är månadens utmärkelser äntligen tillbaka. Även fast den senaste tiden inte har varit något att hänga i granen ur en Barça-synvinkel, finns det ändå en och annan ljuspunkt som förtjänar att uppmärksammas inför den stundande nya eran.

Månadens spelare: Memphis Depay
Han skulle kanske ha haft den redan förra månaden, men nu finns det inga tvivel om att Memphis är mannen som Barcelonas säsongsförhoppningar hänger på. Två mål och en assist på sex matcher är inga enastående siffror, men om man tittar på vad han bidrar med utöver poängskapandet inser man snabbt vilken central pusselbit han är i Barças anfallsspel. Han gör sin gubbe, han hittar kreativa passningar, och han är ett ständigt hot framför mål. När allt annat i spelet går fel får han ändå saker att hända, och i ett annars så osäkert lag spelar han med pondus och självklarhet. Memphis är helt enkelt den som gör det roligt att titta på Barcelona anno 2021.

Månadens U-23: Gavi
Ja, Fati är tillbaka, och ja, under den speltid han har fått har han sett stundtals enastående ut, men jag vill verkligen slå ett slag för vad som i min mening kan bli Barcelonas viktigaste spelare framöver. Gavi är exakt den spelartypen som har saknats så länge i laget. Dels är han, som så många andra La Masia-produkter, väldigt spelskicklig och pressresistent. Det Gavi tillför som är ovanligare hos spanska spelare i allmänhet och Barçs-spelare i synnerhet, är hans aggressivitet och hänsynslöshet i närkampsspelet. Tacklingarna är inte alltid så vältajmade, men de kommer gång efter annan vilket gör att motståndarna aldrig kan känna sig bekväma med bollen. Om jag tillåter mig själv att även inkludera prestationer i landslaget, så har han dessutom visat att hans prestationer håller en hög nivå i flera olika sammanhang (likt en viss annan tonåring på Barças mittfält). Att som 17-åring gå in i startelvan för både klubb och land, och dessutom visa att det är där han hör hemma, är snudd på unikt och ett bevis på att detta är en spelare som Barcelona måste ta vara på.

Månadens formsvacka: Philippe Coutinho
Philippe Coutinho är ett skolexempel på hur självförtroendet påverkar en spelares prestationer. Det är slående att se tillbaka på vilken otrolig spelare han var för Liverpool, och sedan jämföra det med spelaren han är idag. Precis som med Depay var det flärden som var brassens största egenskap. Han vågade utmana gång på gång, kom på nya lösningar i stundens hetta, och drog sig aldrig för att använda sin sylvassa högerfot från distans. Efter en säsongsinledning präglad av skador har han återigen börjat få speltid, men huruvida han faktiskt är på plan är omöjligt att säga. Han väljer alltid den säkraste passningen, när han utmanar gör han det helt utan övertygelse, och framför allt vågar han inte skjuta. Oavsett om felet ligger hos klubben eller spelaren själv, är Coutinho-sagan lika oförståelig som den är sorglig.

Månadens mål: Memphis Depay 1-0 Alavés
Denna månad har inte bjudit på många läckerheter, men Memphis mål mot Alavés uppfyller alla kriterier för att kallas ett klassmål. Ett par snabba passningar, en kroppsfint för att ge sig själv yta, och till sist et hårt, skruvat avslut i Antonio Siveras vänstra kryss. ¡Bravo Memphis!

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-11-02 18:54:29
Author

Fler artiklar om Barcelona