Matchrapport: CD Linares - FC Barcelona

Barças första match i årets Copa del Rey slutade i en 1-2-seger, men det var allt annat än en bekväm resa vi fick bevittna under 2x45 minuter. Ett 1-0-underläge i halvtid vändes, och Ousmane Dembélé förändrade på 45 minuter väldigt mycket på egen hand.

Inför matchen var det väldigt svårt att förutse vilket lag som skulle ställas på banan, men när startelvan släpptes var nog alla glada att se Dani Alves med där. Efter 17 hyfsat chansfattiga första minuter ordnande just Dani Alves tillsammans med Nico fram matchens första stora målchans på ett fint sätt, men unge Ilias sköt strax utanför.
Direkt efter detta lyckades Linares trycka ner Barça, och skapa ett av de få längre anfallen för laget i matchen. Detta gav också utdelning efter att yttern Carnicer fick stå och måtta ett fint inlägg som nickades i mål snyggt av anfallaren Hugo Diaz som löpt sig fri från sin uppvaktning. Målet var verkligen signifikativt för det Barça vi har sett under denna säsong och framförallt för den otroligt sårbara defensiven.

Reaktionen efter målet var halvdan. Även om Barça alltjämt hade mycket boll på offensiv planhalva var tempot lågt och få chanser skapades. Innan domarn hade blåst för halvtid hade dock både Jutglá, Puig och Alba haft hyfsade chanser, men tyvärr brändes alla utanför.

Det var tydligt att förändring krävdes när man gick in till halvtidsvilan, och förändring blev det. Riqui Puig, Araújo och Ilias fick lämna, och in kom Frenkie, Piqué och Dembélé. En kvart senare hade den sistnämnde kvitterat, efter att ha tagit emot bollen i fickan mellan mittfältet och backlinjen för att sedan driva mot mål och avlossa ett hårt vänsterskott i målvaktens högra hörn. Här visade verkligen Dembélé vilken impact han har på detta Barça. Man kan tycka vad man vill om spelaren men det går inte att bortse från att x-faktorn i offensiven i princip stavas Ousmane Dembélé.
Bara några minuter senare hade dock Linares gjort hål på Neto ännu en gång, denna gång på en nick från en hörna. Agerandet från Neto vid målet lämnade väldigt mycket att önska, men som tur var stod en Linares-spelare nära Neto i offside-position och domaren bedömde därför att målet inte skulle godkännas.
Bara 5 minuter senare var det dags igen. Ferran Jutglá vek in från vänsterkanten och curlade in bollen vackert i det bortre krysset. Matchen var vänd, och från denna punkt var resan in i mål kantad av många bra chanser för Barça medan Linares hade svårt att komma igen.
När 75 minuter hade spelats blev Jutglá nästan tvåmålsskytt, detta efter ett väldigt fint inlägg av Dani Alves. Alves som gjorde en stark insats i återkomsten, och visade att han inte har kommit tillbaks till Barça för att agera maskot. Det är dock tydligt att fysiken inte är vad den en gång var, och det återstår att se om hans enorma spelintelligens, teknik och tillslag kan kompensera för den bristen mot bättre motstånd.

När man ska summera matchen är det svårt att vara speciellt optimistisk. Insatsen lämnade trots vändningen väldigt mycket att önska och det blev återigen tydligt att försvarsspelet på egen planhalva och i straffområdet är under isen. Varken Neto eller Mingueza håller för mig måttet i Barça. Dock kan man konstatera att de defensiva problem som finns inte bara har att göra med några få individer, förändring behövs både kollektivt och på individnivå. Att nyckeln till vändningen var Dembélé och hans otroliga förmåga att slå sin gubbe är inte heller optimalt då vi inte vill vara beroende av en spelare som väntas lämna till sommarn. Även om Xavi fortfarande är tidigt inne på sin tid som Barça-tränare kan jag inte låta bli att tänka att han kanske inte är mirakelmannen som kommer ta tillbaka klubben till toppen. Med det sagt återstår det att se vad Xavi kan bygga upp under en längre period, där han även får sätta sin prägel på truppen i form av värvningar och försäljningar.

Det finns dock en stor anledning till att vara glad ikväll, och det är för att Dani Alves återigen spelar fotboll för FC Barcelona. Att se Dani Alves få lyfta en sista titel i Barça-tröjan, och detta tillsammans med Xavi, skulle vara en otroligt vacker cirkelslutning.

Drömmen om copan lever än, och året kunde ha startat sämre än med två segrar. Redan till helgen väntar en lurig bortamatch mot Granada i ligan, där väldigt viktiga poäng står på spel i kampen om top 4.