Camp Nou, 2022-10-23 21:00

Barcelona - Athletic
4 - 0

FC Barcelona – Athletic Club de Bilbao: 4–0
Dembélé spelade fram till 3 mål och slog in 1 själv när Barcelona slog Bilbao.

FC Barcelona – Athletic Club de Bilbao: 4–0

Inför matchen gick Athletic Club en kamp mot statistiken. Den senaste vinsten på Camp Nou kom för 21 år sedan. Då var fyra av Barcelonas startande spelare inte födda än. Det var ovisst om det inte var dags för bortalaget att bryta den sviten nu. Efter Barcelonas två förluster föregående vecka var det nog många i rödvita led som var hoppfulla inför söndagskvällens drabbning lagen emellan.

Matchen inleds med att Alejandro Balde tappar boll, Garcia passar fel och att Gavi halkar i ett bra inläggsläge. Det var nog en del som började fundera kring huruvida laget är för valpigt eller om det finns rutin och stadga att gräva fram. Om det är rutin och stadga som Ousmane Dembélé utstrålar ska låtas vara osagt men att han är en av La Ligas, om inte en av världens, bästa på sin position vissa dagar är svårt att säga emot. Efter att ha chippat i djupled mot Gavi som inte nådde den – men som kommer att nå den när han har växt klart, märktes det att fransmannen var på spelhumör.

När Gavi istället skötte passandet och Ousmane gick i djupled, så lyckades han med sin spretiga springstil trycka av ett skott som Unai Simón i Bilbaokassen läste. När sedan Lewandowski fångade upp bollen och med en precis lyftning träffade Dembélés panna såg det ut som att de två forna Dortmundspelarna bytte roller för en sekund. Att Dembélé lägger inlägget till en Lewandowski som rutinerat placerar in bollen med pannan i bortre gavel hade förvånat mindre, men alltjämt 1–0 till Barça efter 13 spelade minuter.

Sedan var det dags för kaptenerna att göra avtryck. Busquets lägger ut den i sidled på en löpande Roberto, som bara fortsätter att löpa. Efter ett snabbt väggspel med Dembélé hade den numera väldigt erfarne högerbacken hittat sig fram till ett skottläge, där det fortfarande fanns mycket kvar att göra. Visst var det kanske turligt att bollen går via en Athletic Club-spelare och ställer Unai Simón, men ibland förtjänar man sin tur genom att plocka upp bollen från egen planhalva och driva igenom. Målet kom ifrån Roberto i den 17:e minuten.

Under halvlekens gång skulle Athletic komma att inse att det helt enkelt inte går att släppa så mycket yta för Dembélé att springa på och man började därför överbelasta den sidan. Att se en blåröd spelare springa ifrån rödvita basker i de sydvästra korridorerna av Camp Nou är något många cules har saknat. Inte helt olikt en annan kvick högerytter en gång i tiden sprang Dembélé återigen ifrån sin bevakning för att sedan hitta in till sin polska anfallskollega. Lewandowski får bollen bakom sig och har mycket kvar att göra, men det är just det han gör – mycket. Han vrider upp på ett tillslag med yttersidan av foten och pressar in bollen i nät bakom en chanslös Unai Simon. Därigenom utökas Barças ledning till 3–0 i den 22:a minuten. 

Athletic Club skulle komma att visa för Barça att man inte vinner över dem utan att stöta på hinder, i detta fall rent bokstavligt. När Yuri Berchiche puttar in Gavi i ett motståndarknä är vi nog många som känner med den prisbelönta 18-åringen. Han vrider sig i plågor och trots försök att spela vidare tvingas han bytas av mot Kessie. 

I den andra halvleken pressar Barças högersida på i samma tempo. Sergi Roberto frispelas ännu en gång men väljer att spela. Den av de spanska tonårsstjärnorna som undvikit motståndarknän under matchen satte ut foten men lyckades bara styra Bilbaorensningen i stolpen.

Efter en dryg timme byts Pedri, Koundé och Lewandowski ut mot Torres, Alonso och Fati. Därav fortsätter Xavi med sin, på förhand ganska oförutsedda, omskolning av Marcos Alonso till central försvarare. Dryga tio minuter efter att ha bytts in lyckas Ferran Torres springa ikapp en djupledsboll levererad av – det börjar bli en vana nu – Ousmane Dembélé. Spanjoren slår in bollen mellan benen på Unai Simon för att utöka den katalanska ledningen till 4 mål mot 0.

Dembélé skulle senare bli utbytt mot en La Liga debuterande Pablo Torre som många runt klubben har stora förväntningar på. Däremot skulle han inte komma att sätta sin prägel på den här matchen. Det skulle dock skadorna komma att göra, även Sergi Roberto fick köras av planen med vad som verkade vara en axel som gått ur led.

I slutändan visade hemmalaget helt enkelt att man är minst ett snäpp bättre än Athletic Club. De rödvita gör inte en dålig match, men att få kontroll på Barcelonas tempoväxlingar med bollen vid fötterna tycks helt enkelt kräva bättre försvarsspel än vad baskerna har att ge. Det måste vara frustrerande för Valverde att konstatera att hans lag inte lyckats komma till ett enda farligt läge i matchen förens den redan var förlorad. Men han får helt enkelt inse att Barça numera är stundtals självklara i sitt spel på ett sätt som få lag i världen kan vara.

Matchen skulle komma att få en protagonist. Såklart att Lewandowski gör det bra och att Gavis skada är oroväckande. Men när Dembélé spelar som han gör under den här matchen så går det inte för någon att förneka vilka nyttiga förmågor han besitter. Han går av planen med ett mål och tre assist där han dessutom numera återigen kan skylta med en förstaplats i assistligan. Det är en komplett anfallsspelare som, om han vaknar på rätt sida, har potential att vara utslagsgivande i varje match han spelar med senyeran, St. George korset och blårött på bröstet.

Lukas Eriksson Melander2022-10-23 23:14:00
Author

Fler artiklar om Barcelona