Camp Nou, 2023-02-19 21:00

Barcelona - Cádiz
2 - 0

FC Barcelona – Cádiz CF: 2–0

FC Barcelona – Cádiz CF: 2–0

I veckans sista match kammade Xavis manskap hem ytterligare tre poäng och behöll avståndet ner till Real Madrid. Det var inte någon propagandafotboll som bedrevs, men det såg inte dåligt ut när Sergi Roberto noterades för såväl ett mål som en assist när Cádiz besegrades på Camp Nou.

Det blev en startelva präglad av svag form som först fick beträda Camp Nous gräsmatta. Ferran Torres, Ansu Fati och Eric García var tre ansikten som man på senare tid inte sett i speciellt många startelvor. För att få in både Fati och Torres behövde Xavi ställa om från det mittfältstunga spel som givit honom så mycket framgång senaste tiden. 

Laget gick ut i det 4-3-3 som man så länge sett tränare slentrianmässigt ställa ut på Camp Nou genom åren. Så fick återigen, om än lite mer motvilligt från Xavis sida, bli fallet och Robert Lewandowski blev nu flankerad av två unga spanjorer på varsin sida. 

De två kom in med mycket energi och visst är det inte helt ovanligt att anfall drivs framåt av yttrar – men så var tydligt fallet denna gång i varje fall. Både Fati och Torres såg hungriga ut och drev anfall på anfall framåt, men det skulle bli en annan spanjor, med en gulare färg på tröjan, som fick sätta den första bollen i nät. 

Visst blev det snabbt avvinkat för offside, men det var ingen bra start för Eric García att helt enkelt bara låta Cádiz-anfallaren Roger Martí löpa fritt på en djupledsboll. Han möttes av en Marc-André ter Stegen som han enkelt besegrade och lät maskorna rassla i minut 19 – inte kan väl García varit så säker på att avblåsningen skulle komma?

Inför matchen behövdes inte den klaraste av spåkulor för att se en matchbild där Cádiz inte skulle försöka dominera bollinnehav, utan stå lågt och slå ifrån sig. Så skulle det också bli. När den första halvleken närmade sig sitt slut fanns egentligen inget att rapportera som en regelrätt farlig målchans. Detta skulle en, på senare tid ifrågasatt, culé se till att förändra på eget bevåg. 

Ferran Torres fick bollen ute på sin kant och tog sig sedermera an tre Cádiz-försvarare innan han fick iväg ett inlägg. Även om detta inte lyckades nickas in direkt utan behövde stötas in av Sergi Roberto efter en rensning på mållinjen så var det Torres som kramades om allra hårdast av sina lagkamrater när man firade ledningsmålet.

Sergi Roberto, med lagkaptensbindeln runt armen, tyckte däremot inte att detta var nog. Med självförtroendet intakt efter att ha gjort sin första poäng sedan oktober månad vandrade han – och då ska det emfaseras att han faktiskt bara gick – upp och drog på sig uppmärksamhet från såväl mittfält som försvarslinje i motståndarlaget. När han vandrat färdigt spelade han en passning rakt i sidled till Lewandowski utanför Cádiz straffområde och polacken fick därmed chansen att sätta stopp för den sex matcher långa poängtorkan på hemmaplan. Så kom han också att göra med ett distinkt skott i bortre hörnet och Barça gick in i halvtidsvilan med en tvåmålsledning.

Efter pausen väntade mer av samma typ av spel. Barça kom inte till så många avslut, där framför allt Ansu Fati inte tycktes kunna träffa bollen och avsluta på hela halvleken. Utöver detta gjorde Cádiz ett mål efter dryga tolv minuter som även detta skulle komma att dömas bort. Denna gång var det inte offside som ställde till det utan en duell mellan Fali och ter Stegen där den förstnämnda bedömdes ha varit för hårdhänt.

Trots att han inte lyckades komma till avslut så stod inte Ansu Fati för en dålig eller ens neutral prestation – han gjorde faktiskt bra ifrån sig. På sin kant hade han stundtals ett övertag gentemot motstående ytterback som tyder på att det är påväg att lossna för honom. Efter den andra gången som den unge spanjoren helt enkelt lyft bollen över sin försvarare och tagit emot den själv på andra sidan så tilldelades han en ny utmaning. Han fick överta Lewandowskis position när polacken byttes ut mot Raphinha – som för övrigt inte verkar bli lika sur över att bli inbytt som när han blir utbytt likt i torsdagskväll. 

Nu följde den perioden av matchen där Cádiz tryckte på som mest för en reducering. Pressen som tidigare hade startat vid mittlinjen sattes nu igång mycket tidigare och man lyckades komma till inläggslägen som de blåröda inte var helt bekväma med att försvara. Detta sammanföll tydligt med att Frenkie de Jong utgick för Franck Kessie, och det är möjligt att det var hos den aningen mindre bolltrygga ivorianen som de gulklädda såg sin chans att trycka på.

Cádiz lyckades åstadkomma en nick i stolpen efter ett inlägg, men mer hotade än så var aldrig de tre poängen. Hemmalaget kunde spela av matchen efter ramträffen. Matchen var kanske inte så välspelad från något av lagen, inte heller på en individuell nivå där vissa aktioner färgade en annars ganska färglös tillställning. Vad som alltid är roligt med den här typen av matcher är att de fungerar bra som debutmatcher för unga spelare. Denna gång var det Ángel Alarcón som fick stå för sitt första framträdande i La Liga när han byttes in i minut 85. Dessvärre noterades inte 18-åringen för en enda bolltouch men fick nöja sig med att ha varit på planen.

När domaren blåste av förkunnade han alltså att FC Barcelona går upp på 59 inspelade poäng och lyckas därmed behålla de åtta poäng man hade ner till Real Madrid inför omgången. Det blev emellertid tydligt att Ronald Araújo inte fanns där för att göra sig sedd i luftrummet och att Eric García saknar just den strängen på sin fortfarande unga och orutinerade lyra. Trots detta spelade Barça faktiskt enkelt hem tre poäng och Lewandowski gjorde mål.

Allt var som det skulle vara helt enkelt.

Lukas Eriksson Melander2023-02-19 23:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona