-
-

Matchrapport: FC Barcelona – Getafe 4-0 (return of the King)
Kungen var tillbaka och återtog tronen omgående!

Matchrapport: FC Barcelona – Getafe 4-0 (return of the King)

Det första mötet i Copa del Reys åttondelsfinal slutade med en säker seger för Barcelona. Cesc visade vägen och en comebackande Messi satte spikarna i kistan. Vägen ligger därmed spikrakt lagd för ett avancemang till nästa omgång med ett på pappret nästintill ointagligt försprång.

Förhandssnacket hade i princip mest handlat om huruvida Messi, som fått grönt ljus efter skadan, skulle starta matchen eller inte.
Först var media övertygade om nej, sedan blev Neymar skadad och då vände de flesta i sin åsikt.
Till slut blev det ändå bänken för argentinaren, som definitivt skulle få sina minuter i rampljuset vad det led.
I övrigt valde Martino att vila Piqué och Xavi, i deras ställen kom Puyol och Sergi Roberto in i stället. Intressant var att tränaren valde starta med samma anfall som i 5-2 vinsten innan jul mot samma motstånd

Coachen i Getafe, Luis Garcia Plaza, ställde ett hyfsat toppat lag på gräsmattan från start, dock fanns inte målskyttarna från ligamötet, Escudero och Lopez, med i backlinjen denna gång.

Laguppställningarna i sin helhet:

FC Barcelona (4-3-3)
Pinto – Montoya, Mascherano, Puyol, Adriano – S.Roberto, Sergio, Iniesta – Alexis, Cesc, Pedro

Getafe CF (4-2-3-1)
Codina – Valera, Alexis, Rafa, Lago – Rodriguez, Lacén – Sarabia, Gavilán, Castro – Marica
 
Första halvlek

Båda lagen inledde piggt och skapade var sin halvchans innan fem minuter hunnit passera på matchuret. I den åttonde minuten smällde det emellertid till på riktigt när Pedro efter en skottretur friställdes till vänster i höjd med målområdeslinjen. Ett väl avvägt inlägg hittade bort till en framrusande Fábregas som enkelt kunde nickplacera in 1-0 bakom en sidledsförflyttande Codina i bortamålet.

Intrycket den första kvarten var att Barçaspelarna kände sig bekväma på planen och att självförtroendet, framför allt hos anfallarna, var stort. Bekvämligheten hade dock sina nackdelar och Sergio valde att dribbla i en del farliga lägen när laget var på väg fram. Vid ett av dessa tillfällen snodde Marica åt sig bollen och var nära att friställa Sarabia i djupled.
I övrigt var matchbilden ensidig med Barcelona som bollägare, Getafe som bolljagare.

I den 24:e minuten vaskar Cesc fram en hörna. På denna kommer Puyol flygande som i fornstora dagar och hade han haft något större krull hade nicken gått på mål i stället för två meter utanför. Trots ett 75 procentigt bollinnehav hade de blåröda svårt att skapa de där riktigt heta chanserna. Ett par inläggslägen som rensades bort i sista sekund och en halvlurig frisparksvariant var det bästa som hände innan klockan passerat halvtimmen. Visserligen bjöd hemmalaget publiken på ett par fina kombinationer, vilket säkert värmde på ett smått kylslaget Camp Nou.

Apropå frisparkar skapar Getafe sin bästa chans så långt efter dryga halvtimmen spelad. Djupt nere på högerkanten slår Gavilán in en fint avvägd och inåtskruvad boll som Rodriguez skarvar mot mål. Pinto lyckas trots sina 38 år reagera och få upp händerna till en fin reflexräddning och styr avslutet till en resultatlös hörna. Getafe visade annars fin kämparanda och krigade för varandra konstant.

Det hände inte särskilt mycket under den sista kvarten av första akten. Getafe packade ihop laget och parkerade mer eller mindre bussen med sista man nedanför mittcirkeln. Detta gjorde att framför allt Cesc försvann en del ur matchbilden eftersom det inte fanns läge att gå ner och hämta boll, denna befann sig mer eller mindre precis utanför straffområdet ändå.
Visst skapade Barcelona en del hörnor och något långskott fick laget iväg däremellan – men 1-0 stod sig halvleken ut och var ett rättvist utfall sett till klara målchanser.

Andra Halvlek

Inga spelarförändringar i paus, och de knappt 40000 på läktarna fick vänta ännu ett tag på att världens bäste skulle göra entré. Barcelona skapade hur som helst hyfsat omgående en vass chans när Pedro bröt sig loss och la in flack passning mot bortre stolpen. Emellan kom en halv försvarsfot vilket fick bollen att ta en högra bana och som en projektil kastade sig Alexis fram men utan att få sin snaggade skalp på läderkulan.

I efterspelet på den följande hörnan testade Cesc skottlyckan men bredsidan, som min kära mor hade kunnat få mer fart på, var som att plocka äpplen för Codina. Samme man, Cesc, försökte sedan möta ett kort inlägg på halvvolley men foten var illa vinklad och avslutet gick rakt på reklamskyltarna i stället för snett mot målet. I samma stund började Messi att värma upp vid sidlinjen till publikens stora förtjusning. Fábregas skulle få en tredje chans kort därpå efter väggspel med Sergi Roberto. Avslutet var vassare den här gången men gick mer eller mindre rakt på en smått paralyserad målvakt.

Det var mer eller mindre hemmalaget för hela slanten den första kvarten och motståndarna hade förtvivlat svårt att etablera något som ens kunde påminna om ett anfallsspel. I den 62:a minuten fick åskådarna två presenter. Först i form av en straffspark där Pedro blev neddragen av Valera efter en stoppfint. Cesc dundrade resolut in bollen i den vänstra burgaveln fram till 2-0. Den andra presenten kom i en mer mänsklig form när Lionel Messi byttes in i stället för Iniesta. I och med detta gick Fábregas ner på mittfältet medan la Pulga intog sin normala anfallsposition i mitten.

Det tog en 8-9 minuter innan Messi skapade det första riktigt bra läget. Cesc hittade honom i djupet och loppan tog med sig bollen och tre försvarare in i straffområdet där han med en liten vrickning hittade Alexis helt fri. Chilenarens avslut gick rakt på målvakten och chansen rann ut i sanden. Strax efter gör Martino sitt andra byte och Tello kommer in på bekostnad av Alexis. Även Garcia Plaza valde att spela ut sitt sista kort och bytte ut Marica mot Colunga i försök att skapa något nytt framåt.

Sista kvarten präglades av två lag som verkade hyfsat nöjda med resultatet. Getafe för att de verkade slippa ännu en förnedring, Barcelona för att man hade ett bra utgångsläge inför returen och säkerligen även för att tankarna började komma på helgens toppmöte mot Atletico. Det fanns dock en spelare som långt ifrån var nöjd. Och vi vet alla vem…

Messi ville i alla fall producera något och började med att servera ett fint inlägg mot Pedro. Kanariefågeln lyckades dock inte få tillräckligt med spänst i upphoppet och missade bollen med en hårsmån. Tiden började rinna ut…
Med några minuter kvar fick Messi ett fint frisparksläge från 22 meter, men bollen gick i muren.
Nummer 10 skulle dock hitta målet till slut efter att Montoya tagit en fin löpning in i straffområdet, fått bollen och dämpat ner den till en framstormande Leo. Vänsterfoten talade och nätet rasslade. 3-0 var ett faktum och, ursäkta språket, jävligt skönt var det också!
På övertid fick Messi ett nytt frisparksläge, den här gången gick bollen, eller projektilen, runt muren men på fel sida stolpen och hamnade i burgaveln.
Och det var inte slut där.
I de sista skälvande sekunderna tar Messi en löpning på djupet vid mittplan, får bollen trettio meter senare av Alex Song, bryter in framför den sista backen och dunkar upp bollen i nättaket bakom Codina till slutresultatet 4-0.
Världsklass.

Summering

En enahanda historia och precis som mot Elche en dag på jobbet för Barcelona. Efter att först Neymar (mot Celtic), sedan Pedo (mot Getafe) och Alexis (mot Elche) gjort hattrick gjorde alltså nu Cesc och Messi vardera två. Målformen går inte att klaga på, och med ett hyfsat försvarsspel ser framtiden ljus ut för Barcelona – även om det nu väntar betydligt tuffare motstånd.
Vem som var bäst på plan idag är svårt att säga, men det vet i fan om min röst ändå inte faktiskt går till Messi. Bara för att han är han och det känns fruktansvärt inspirerande att ha honom  tillbaka, inte på bara på plan utan också i form!
 
Matchfakta

Mål: 1-0 Cesc (8), 2-0 Cesc (62), 3-0 Messi (89) 4-0 Messi (90+2)
Skott (på mål): 19-9 (10-2)
Bollinnehav (%): 78-22
Varningar: Gavilán, Alex, Valera och Rodriguez (Getafe), Montoya (Barcelona)
Byten;
Barcelona: Messi (Iniesta), Tello (Alexis), Song (Cesc)
Getafe: Lafita (Gavilán), Pedro Leon (Sarabia), Colunga (Marica)
Publik: 39.399

Visca Barça!
 

Daniel Olsson2014-01-09 00:10:00
Author

Fler artiklar om Barcelona