Camp Nou, 2023-02-05 21:00

Barcelona - Sevilla
3 - 0

FC Barcelona – Sevilla FC: 3–0
En till synes nöjd Jordi Alba som stod för ett mål och en assist från vänsterbacksplatsen

Söndagen började med att Real Mallorca chockade Real Madrid och slog dem med 1–0. Det skapade i sig en möjlighet för Barça att utöka avståndet i ligan, och den möjligheten utnyttjade katalanerna till fullo.

FC Barcelona utökade sin obesegrade streak i alla tävlingar till 15 matcher och 2023 förblir fortsatt perfekt. Barça är nu åtta poäng före i toppen av La Liga-tabellen tack vare en lysande 3–0-seger över Sevilla på Camp Nou under söndagskvällen. Barça var det bättre laget och förtjänade helt och hållet segern med utmärkt anfallsfotboll och ytterligare en iögonfallande defensiv uppvisning i vad som var en mycket komplett prestation på hemmaplan.

Barça inledde inte matchen med goda nyheter eftersom Sergio Busquets drog på sig en fotledsskada bara fem minuter in i matchen, men Blaugrana kom så småningom in i en bra rytm och började sedan dominera bollinnehavet .

Katalanerna brukar ha det kämpigt med att anfalla ett femmannaförsvar men hade framgång mot Rojiblancos tack vare väl genomförda passningar som hittade anfallarnas fina löpningar.

Barça hade tre stora chanser med en Ronald Araújo-nick och två Robert Lewandowski-skott, men en kombination av dåliga avslutningar och en fantastisk räddning av Sevillas målvakt Bono höll katalanerna från att göra mål.

När vi närmade oss slutet av halvleken visade gästerna plötsligt tecken på liv och började gå framåt lite mer, men var aldrig i närheten av att hota Barçaförsvaret. Hemmalaget tappade en del av intensiteten i slutminuterna och var i klart behov av halvtidssignalen för att samla nya krafter i paus.

I halvtid var Barça det bättre laget och borde ha haft ledningen, men de lämnade allt arbete att göra till andra halvlek.

Jorge Sampaoli gjorde två halvtidsbyten för att lämna sitt lag utan anfallare och satte tio man bakom bollen för att försöka hålla fast vid poängen och bjöd in all press från Barça som fick spela mot en parkerad buss för att försöka hitta lägen.

Barça visade stort tålamod i anfallet mot det där täta försvaret. Men hemmalaget var intensiva och snabba med sina passningar och med följd av det började verkligen det skapa möjligheter. Med löpningar bakom backlinjen, farliga inlägg och mittfältare som gjorde löpningar från djupet in i boxen började lägen till slut uppstå.

Hemmalaget behövde bara 13 minuter för att bryta ner Sevillas backlinje och lyckas spräcka nollan efter ett mycket väl genomarbetat mål; efter en lång sekvens av bollinnehav och ett smart inlägg från Andreas Christensen in i straffområdet, hittade Raphinha Franck Kessie med ryggen mot mål och ivorianen gjorde skickade en fin passning i form av en liten vrickning till Jordi Alba som hittade det nedre hörnet och skickade hemmalaget upp i ledning.

Sevilla svarade med en förändring av formationen, där försvarslinjen trycktes upp och pressen startade högt upp i planen för att försöka tvinga Barça till misstag, men innan dessa förändringar kunde påverka matchen gjorde Barça ett andra mål. Jules Koundé spelade en fantastisk passning över Sevillas backlinje för att hitta löpningen av Raphinha, som vände ut och in på Sevillas backlinje med en fantastisk passning för att hitta Gavi vid den bortre stolpen för för kanske hans enklaste avslutning hittills i karriären.

Ställningen var nu 2–0 till hemmalaget och Barça tog inte foten från gaspedalen och fortsatte leta efter fler mål för att fastställa segern. Det skulle de också lyckas med, när de hittade ett tredje med 10 minuter kvar, tack vare en sensationell Frenkie de Jong-passning fram till Jordi Alba som sedan hittade Raphinha med en fin assist framför målet där brassen tredubblade ledningen och säkrade de tre poängen.

Hemmalaget spelade sedan av tiden och fokuserade på att hålla nollan i de sista minuterna sekunderna och slutsignalen kom för att ge Barça ytterligare tre poäng och utöka sin ledning i toppen till åtta poäng efter bara 20 ligamatcher. Det går att argumentera för att detta var den bästa matchen hittills under säsongen, trots avsaknaden av Busquets och Ousmane Dembélé. Fortsätter Barça så här kan bli väldigt tufft för Real Madrid att hänga med i ligan.

Barcelona: Ter Stegen; Kounde, Araujo (Alonso 80’), Christensen, Alba (Balde 83’); Pedri, Busquets (Kessie 8’), De Jong; Raphinha (Ferran 84’), Lewandowski, Gavi (Fati 80’)

Mål: Alba (58’), Gavi (71’), Raphinha (79’)

Sevilla: Bono; Badé, Gudelj, Rekik; Montiel, Jordán, Gueye (Fernando 83’), Acuña (Ocampos 65’); Torres (Gil 46’), En-Nesyri (Lamela 46’), Rakitic